Κλείδωσαν οι 151- Η αριθμητική της νέας πλειοψηφίας

Γιώργο Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείδωσαν οι 151- Η αριθμητική της νέας πλειοψηφίας
Ο μαγικός αριθμός «151» για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κλείδωσε αργά χθες το βράδυ. Ανοίγει την αυλαία της διαδικασίας ο πρωθυπουργός.

Το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ μπορεί να επισημοποιήθηκε την Κυριακή, σήμερα, όμως, ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία για την επιβεβαίωση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με την οποία ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται και να ξεδιπλώσει την ατζέντα του τους επόμενους μήνες, ιδίως σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «θετικά μέτρα». Επί της ουσίας, πάντως, η διαδικασία έχει κριθεί από χθες το βράδυ, όταν ο Σπύρος Δανέλλης επικοινώνησε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και του ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Το παζλ της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας συμπληρώθηκε, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει από την Κυριακή πεπεισμένο ότι υφίσταται πλειοψηφία στη Βουλή. Ήδη, από χθες, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης που το προηγούμενο διάστημα τηρούσαν στάση αναμονής ως προς το αν θα στηρίξουν την κυβέρνηση-αν και τους προσμετρούσαν κανονικά στη νέα πλειοψηφία-εκδηλώθηκαν, ευρισκόμενοι αμφότεροι στην Κίνα, και δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβερνητική προοπτική. Υπό αυτό το πρίσμα και με εγκλήσεις ότι αντήλλαξαν τις θέσεις τους με την καρέκλα, διεγράφησαν μέσω twitter από τον Πάνο Καμμένο. Την κυβέρνηση θα υπερψηφίσει, ακόμα, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι δεν θα διαγραφούν, όμως, από τον Πάνο Καμμένο. Σημειωτέον, καίτοι δεν είναι βουλευτές, την κυβέρνηση στηρίζουν και οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υφυπουργοί Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Τέρενς Κούικ.

Με αυτό το δεδομένο, είναι σαφές ότι η ρυθμιστική ψήφος ήταν αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη. Η στάση του κ. Δανέλλη για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν σαφής εδώ και καιρό, ενώ και ο ίδιος εμφανιζόταν θετικός στο να υπερψηφίσει την κυβέρνηση, εφόσον αυτό συνδεόταν με την προοπτική των Πρεσπών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε, χθες, τον κ. Δανέλλη στη Σεβαστουπόλεως, για να συζητήσουν για τη στάση του, ζητώντας του να του αποσαφηνίσει τι πρόκειται να κάνει ως το βράδυ. Ο κ. Δανέλλης επανήλθε το βράδυ και απάντησε στον κ. Θεοδωράκη ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, με τη διαγραφή του από το Ποτάμι να δρομολογείται σήμερα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο μαγικός αριθμός «151» επιτυγχάνεται και ο Πάνος Καμμένος, την ίδια ώρα, διατηρεί την Κ.Ο. του, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή και με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Αριστείδης Φωκάς που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων, μιας και σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, επιλαχών του οποίου είναι ο Τέρενς Κουίκ. Από εκεί και πέρα, εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί ομαλά το βράδυ της Τετάρτης, σειρά παίρνει ο ανασχηματισμός με κεντροαριστερό στίγμα, ο οποίος μένει να φανεί πόσο ευρύς θα είναι, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη ρηματική διακοίνωση από την πΓΔΜ να αναμένεται τάχιστα, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider