Tσίπρας-Μητσοτάκης θέτουν διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tσίπρας-Μητσοτάκης θέτουν διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζουν τους τόνους, συγκρούονται σε προεκλογικό φόντο και περιγράφουν τα διλήμματα της κάλπης.

Σε προεκλογική αρένα προσομοιάζει πλέον το πολιτικό σκηνικό, καθώς, όσο ερχόμαστε πιο κοντά στο 2019, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θέτουν όλο και καθαρότερα τα διλήμματα των επικείμενων εκλογών.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί όλο το προηγουμενο διάστημα να επέλεγε ως βήμα των δημόσιων τοποθετήσεών του τη Βουλή, όποτε μιλούσε για τα θετικά μέτρα και τις παροχές που νομοθετεί η κυβέρνηση, αυτή τη φορά, όμως, επέλεξε να πάει στη Θεσσαλονίκη, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών που έρχεται στις αρχές του 2019 και στην ελληνική Βουλή. Από το Αλεξάνδρειο, λοιπόν, με μια υψηλών τόνων ομιλία, ο κ. Τσίπρας επεχείρησε να θέσει με ευθύτητα τα διλήμματα της επόμενης μέρας-και της κάλπης-, επιλέγοντας στρατηγική υψηλών τόνων, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επεχείρησε να θέσει τέλος στη ρητορική περί «ξεπουλήματος» της Μακεδονίας από την Αριστερά. ««Δεν επιτρέπουμε στους απατεώνες της πολιτικής, που λεηλάτησαν την πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι-χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», είπε το βράδυ της Παρασκευής από το Αλεξάνδρειο. ««Δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού», προσέθεσε. Σε άλλο σημείο, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας το έθεσε ευκρινέστερα: «δεν θα επιτρέψουμε στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Siemensκαι της Novartis, να παριστάνουν τους υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά ως προδότες και μειοδότες», είπε, όπως, περίπου, είχε πει και στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας επετέθη με σφοδρότητα εναντίον της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα του για το πώς θα κινείται από εδώ και πέρα, επιλέγοντας υψηλούς τόνους. ««Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα», είπε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας τόσο τις εγκλήσεις για το «παλιό πολιτικό σύστημα», όσο και την «ακροδεξιά στροφή της ΝΔ», σε αντίθεση με τη σκιαγράφηση του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης προοδευτικής κατεύθυνσης.

Μητσοτάκης: Σύγκρουση δύο κόσμων

Τη λογική της «σύγκρουσης δύο κόσμων» προκρίνει με τη σειρά του και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά από άλλη αφετηρία. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν θετικό πολιτικό λόγο και προτάσεις, γι’ αυτό διαμηνύει ότι, όσο και αν ο κ. Τσίπρας θέλει να επιλέξει υψηλούς τόνους, αυτός θα μιλά για όσα πραγματικά ζητούν να ακούσουν οι πολίτες από τη μελλοντική κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Και καθώς βλέπει το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από το Μαξίμου γίνεται ολοένα και πιο νευρικός. Δεν θα ασχοληθώ, ωστόσο, περισσότερο με τα νέα παραμύθια του. Θα τον αφήσω να βυθιστεί στον ίδιο του τον βάλτο», είπε την Κυριακή από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για τη σύγκρουση δύο κόσμων, σε ύστερο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης το περιέγραψε ευκρινέστερα. «Από την μία πλευρά, η αλήθεια, η ευθύνη και το μέτρο. Και από την άλλη ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο τυχοδιωκτισμός», τόνισε. «Θα αναμετρηθούν όμως και πρόσωπα. Ηγετικές ομάδες αλλά και αρχηγοί. Αν πιστεύετε όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα αλλά μπορούμε πολύ καλύτερα από την σημερινή παρακμή, δώστε μου τη δύναμη να ηγηθώ μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας να αλλάξουμε τη χώρα μας», προσέθεσε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όλα αυτά έγιναν, όμως, το Σαββατοκύριακο. Επόμενο ραντεβού των δύο-και μάλλον τελευταίο γι’ αυτή τη χρονιά, αύριο στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider