Από τη μάχη των περιοδειών στην παγωμένη Μόσχα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τη μάχη των περιοδειών στην παγωμένη Μόσχα

Όλο και συχνότερα επιχειρεί να βγαίνει από το γραφείο του, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες. Την ίδια ώρα, δε, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται και ένα εξαιρετικά σημαντικό ταξίδι στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» οι διπλωματικές σχέσεις που διέρχονται στενωπό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφορικά με το πρώτο σκέλος του πρωθυπουργικού σχεδιασμού, είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι το πιο δυνατό πολιτικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και, με δεδομένο ότι το σχέδιο εξορμήσεων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών σε όλη την Επικράτεια μπορεί να ζέστανε λίγο την κομματική βάση, αλλά δεν δημιούργησε πολλαπλσιαστικά οφέλη, βγαίνει μπροστά, περιοδεύοντας όποτε έχει την ευκαιρία εκτός Αθηνών.

Έτσι, στις αρχές της εβδομάδας ήταν τα Καλάβρυτα, όπου προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις για τους κτηνοτρόφους. Χθες, από την Κάλυμνο, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα οφέλη του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδυνάμου». Και έπεται και συνέχεια από την επόμενη εβδομάδα, όπου σίγουρα υπάρχει προγραμματισμένη άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μάλλον την ερχόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, μέχρι τότε αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί και οι διεργασίες αναφορικά με την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου στη συμπρωτεύουσα, οπότε η πρωθυπουργική επίσκεψη θα λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς αυτή. Πάντως, η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και με δεδομένα τα σημαντικά «φάλτσα» από τη μεριά του Ζόραν Ζάεφ.

Επιχείρηση αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για την παγωμένη Μόσχα, όπου θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις έχουν μπει στον πάγο εδώ και μήνες και ιδίως μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών αναφορικά με τις κινήσεις του γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι, δε, μυστικό ότι η Συμφωνία αυτή καθ’ αυτή, αλλά και η περαιτέρω διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια έχουν σφόδρα ενοχλήσει τη Μόσχα, ενώ η ρωσική ηγεσία έπνεε τα μένεα και εναντίον του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις, μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Πάντως, πλέον οι τόνοι έχουν πέσει, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είναι από προχθές στη ρωσική πρωτεύουσα, προκειμένου να προγραμματίσει τις λεπτομέρειες της έλευσης του πρωθυπουργού. Σημειωτέον, κομβική παράμετρος της επίσκεψης είναι και οι εξελίξεις στα ενεργειακά σε ό,τι αφορά τον αγωγό Turkish Stream που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κομισιόν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider