Τεχνητή νοημοσύνη και οικονομία: Η νέα ισορροπία ανάμεσα σε παραγωγικότητα, εργασία και επιτόκια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τεχνητή νοημοσύνη και οικονομία: Η νέα ισορροπία ανάμεσα σε παραγωγικότητα, εργασία και επιτόκια
Άνευ ετέρου, η παγκόσμια οικονομία διανύει μια περίοδο όπου η σταθερότητα στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες.

Άνευ ετέρου, η παγκόσμια οικονομία διανύει μια περίοδο όπου η σταθερότητα στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες.

Αφενός, η αγορά εργασίας εμφανίζεται ανθεκτική, όμως η δυναμική της έχει επιβραδυνθεί αισθητά. Η ανεργία παραμένει κοντά σε επίπεδα που θεωρούνται συμβατά με τη μακροχρόνια ισορροπία, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, οι απολύσεις δεν αυξάνονται σημαντικά, στοιχείο που αποτρέπει μια απότομη επιδείνωση αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την εικόνα στασιμότητας.

Σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά εργασίας μοιάζει ισορροπημένη αλλά ευάλωτη.

Μακροοικονομικό περιβάλλον και η είσοδος της AI

Η περιορισμένη κινητικότητα σημαίνει ότι ένα αρνητικό σοκ, είτε από την οικονομία είτε από τη γεωπολιτική σκηνή, μπορεί να διαταράξει γρήγορα αυτή την ισορροπία.

Αφετέρου, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον στόχο του 2%, με την αποκλιμάκωση να έχει επιβραδυνθεί και τις τιμές αγαθών να εμφανίζουν εκ νέου πιέσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες, συνεπώς, βρίσκονται σε θέση αναμονής, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τα δεδομένα χωρίς να διακινδυνεύσουν είτε την επανεμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων είτε μια υπερβολική επιβράδυνση της οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το ήδη σύνθετο πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται ως ένας παράγοντας που μπορεί να μεταβάλει τις βασικές οικονομικές ισορροπίες. Δεν πρόκειται για μια απλή τεχνολογική εξέλιξη, αλλά για μια πλατφόρμα με χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να διαχυθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Η δυνατότητά της να βελτιώνεται διαρκώς, να ενσωματώνεται σε διαφορετικούς κλάδους και να δημιουργεί νέες εφαρμογές την καθιστά συγκρίσιμη με προηγούμενες μεγάλες τεχνολογικές τομές, όπως ο ηλεκτρισμός ή οι υπολογιστές.

Παραγωγικότητα, επιχειρήσεις και μετασχηματισμός

Η πιο άμεση και ορατή επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζεται στην παραγωγικότητα.

Σε επίπεδο καθημερινών εργασιών, τα εργαλεία AI αυξάνουν την ταχύτητα και την ακρίβεια, μειώνοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης και τα περιθώρια λάθους.

Η επίδραση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη σε εργασίες που βασίζονται στην επεξεργασία πληροφοριών, στην ανάλυση δεδομένων και στη δημιουργία περιεχομένου.

Το πραγματικό δυναμικό, όμως, βρίσκεται βαθύτερα. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την ίδια τη διαδικασία της καινοτομίας.

Η χρήση της στην έρευνα και ανάπτυξη μειώνει το κόστος και τον χρόνο ανακάλυψης, επιτρέποντας ταχύτερη δημιουργία νέων προϊόντων και τεχνολογιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένης παραγωγικότητας, με επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

Παρά τη γρήγορη διάδοση της τεχνολογίας, η πλήρης αξιοποίησή της απέχει ακόμη. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στη φάση του πειραματισμού, δοκιμάζοντας εφαρμογές χωρίς να έχουν προσαρμόσει πλήρως τις δομές και τις διαδικασίες τους.

Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες τεχνολογικές μεταβάσεις απαιτούν χρόνο. Η ενσωμάτωση συνοδεύεται από κόστος προσαρμογής, ανάγκη για εκπαίδευση προσωπικού και αναδιοργάνωση λειτουργιών.

Συχνά, η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται άμεσα. Αντίθετα, μπορεί να εμφανιστεί μια προσωρινή επιβράδυνση πριν από την επιτάχυνση. Η πλήρης απόδοση των επενδύσεων εξαρτάται από το κατά πόσο οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία σε βάθος και να αναδιαμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Αγορά εργασίας, ανισότητα και επιτόκια

Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο και αβέβαιο πεδίο. Μέχρι στιγμής, δεν παρατηρείται σημαντική μεταβολή στη συνολική απασχόληση.

Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια δείχνουν διαφοροποίηση μεταξύ εργαζομένων. Οι νεότεροι και λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα με υψηλή έκθεση στην τεχνολογία φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ οι επιχειρήσεις επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις να ανακατανείμουν το προσωπικό τους αντί να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

Το μέλλον μπορεί να εξελιχθεί με διαφορετικούς τρόπους. Σε ένα σενάριο σταδιακής προσαρμογής, η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται ομαλά, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τους μισθούς μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας.

Σε ένα πιο επιθετικό σενάριο, η ταχύτητα υιοθέτησης οδηγεί σε εκτεταμένη αντικατάσταση εργαζομένων, με αποτέλεσμα αυξημένη ανεργία και πίεση στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.

Η επίδραση στους μισθούς και στην ανισότητα παραμένει ανοιχτή. Από τη μία πλευρά, η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την απόδοση λιγότερο έμπειρων εργαζομένων, μειώνοντας τα χάσματα.

Από την άλλη, η καλύτερη αξιοποίησή της από υψηλά αμειβόμενους εργαζομένους μπορεί να ενισχύσει τις ανισότητες. Η τελική κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ταχύτητα προσαρμογής και τη διάχυση της τεχνολογίας.

Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στη νομισματική πολιτική. Η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να επιτρέψει υψηλότερη ανάπτυξη χωρίς έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές, όπως data centers και ενέργεια, ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια ισορροπίας. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδύσεις αυτές μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη και πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα σε τομείς όπου η προσφορά είναι περιορισμένη.

Συνολικά, η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει ένα νέο οικονομικό τοπίο, όπου οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ ανάπτυξης, πληθωρισμού και επιτοκίων επαναπροσδιορίζονται. Η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει θετική, με προοπτικές αύξησης του εισοδήματος και της παραγωγικότητας. Ωστόσο, η μετάβαση θα συνοδευτεί από σημαντικές προκλήσεις.

Η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των οικονομιών να προσαρμοστούν. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνολογικό, αλλά βαθιά οικονομικό και κοινωνικό. Η επιτυχία θα κριθεί από το πόσο αποτελεσματικά θα κατανεμηθούν τα οφέλη και πόσο ομαλά θα απορροφηθούν οι κραδασμοί στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:50

Στην Κρήτη η διοίκηση της Alpha Bank: Εταίρος ανάπτυξης και ανθεκτικότητας με χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

13:50

Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς»

13:43

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα σε όλη τη χώρα εν όψει Πάσχα

13:35

Νέος κύκλος επενδύσεων για την Elvial ύψους 9 εκατ. ευρώ

13:33

Τσιπολόνε (ΕΚΤ): «Θετική η δυναμική για το ψηφιακό ευρώ» - Πιθανή κυκλοφορία το 2029

13:13

Ιράν: Ο επικεφαλής του στρατού λέει στους διοικητές να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν επίθεση

13:07

Η Air France-KLM κατέθεσε προσφορά για την πορτογαλική TAP

13:06

Επίσκεψη Δ. Σκάλκου στο Βουκουρέστι

13:03

ΥΠΕΝ: Εξορθολογισμός επιτρεπόμενων χρήσεων σε περιοχές «Natura 2000»

12:58

Κρεμλίνο: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του πολέμου στο Ιράν»

12:50

UBS: Προς τα 150 δολάρια το πετρέλαιο εντός Απριλίου – Για πόσες ημέρες επαρκούν τα ελληνικά αποθέματα

12:49

Πανέτα (ΕΚΤ): «Ακόμα και αν ο πόλεμος σταματήσει άμεσα, η ζημιά έχει ήδη γίνει»

12:41

Απώλειες για το bitcoin μετά τις απειλές Τραμπ στο Ιράν

12:36

SMERC: Σε νέα φάση ανάπτυξης το Patmos Aktis - Ολοκληρώθηκε η επέκταση με 33 σουίτες

12:33

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία για δύο βουλευτές πάει στη Βουλή

12:21

Ρωσία: Οι πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις διεξάγουν γυμνάσια στη Σιβηρία

12:19

Σίμκους: «Είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ»

12:01

Μάρτης-γδάρτης λέγαμε από τότε που έκαιγαν ξύλα - Τώρα με το πετρέλαιο τι γίνεται;

11:59

Η ΔΕΗ φέρνει τη δυναμική τιμολόγηση ρεύματος και στα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή

11:56

Σε Ρόδο και Αττική τα πρώτα πρόστιμα για το πλαφόν στα καύσιμα

11:53

Βαθαίνει η έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα - Το 84% των εργοδοτών δυσκολεύονται

11:53

ABN Amro: Έρχεται «προληπτική» αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στον Απρίλιο

11:47

Παπαστράτος: Νέος κύκλος 35 προσλήψεων στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

11:44

Απάτη 20 εκατ. δολαρίων με ψεύτικες διασώσεις στο Έβερεστ

11:42

Σε «πορτοκαλί» υποβαθμίστηκε η κακοκαιρία - Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης σήμερα

11:37

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

11:32

Η Innovis Pharma αποκτά την Pharma Center - Δυναμική είσοδος στα συμπληρώματα διατροφής

11:31

H Κίνα επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

11:29

Με πτώση αντιδρούν οι ευρωαγορές στο «σκληρό χτύπημα» που ετοιμάζει ο Τραμπ

11:27

Μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές λόγω της κακοκαιρίας - Στην κορυφή η Ρόδος

gazzetta
gazzetta reader insider insider