Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός
Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά

Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά. Παράλληλες στο χρόνο κρίσεις και σε διαφορετικούς τομείς. Κάποιες από αυτές σε τομείς που θα μπορούσε και όφειλε να προβλέψει και άλλες μάλλον απρόβλεπτες. Χωρίς όμως να μπορεί να καθορίσει το μίγμα των κρίσεων, ούτε το χρονισμό ούτε και την ένταση τους.

Επίσης, οι ηγέτες του σήμερα δημιουργούν κρίσεις για να ικανοποιούν τους προσωπικούς τους στόχους και φιλοδοξίες ακόμα και τον ίδιο τους τον εγωισμό. Προφανώς τότε, κάποιοι άλλοι ομόσταυλοι ηγέτες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτού του είδους τις τεχνητές κρίσεις και αντίστροφα. Ρόδα είναι και γυρίζει, για όλους.

Επιπλέον οι σημερινοί ηγέτες δεν αποτρέπουν κρίσεις που υποπίπτουν στην αντίληψη τους, είτε διότι είναι πολυάσχολοι στο να διαχειριστούν τις δικές τους, είτε για κάποιους ιδιοτελείς λογούς, βολεύονται σε αυτού του είδους τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Εάν κάποιος δεν ταυτίζεται με τη παραπάνω κατάσταση, τότε βρίσκεται στην ευτυχή θέση της ανέλιξης του ως ηγέτης.

Και γιατί κάποιος να επιδιώκει, να ενστερνίζεται και να διαπρέπει ως ηγέτης όταν η ημέρα του είναι γεμάτη κρίσεις πια; Εκτός από την εξουσία, το ειδικό βάρος, τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλοτάτου επιπέδου, την όποια φήμη, την περιουσία και την ευημερία που συνοδεύουν τη πλειοψηφία των ηγετών, κυρίαρχο ρόλο παίζει η αδιαμφισβήτητή ικανότητα του να οραματίζονται. Είναι η εσωτερική δύναμη που επιτρέπει στους κατά γενική ομολογία ηγέτες να βλέπουν πέρα από την όραση των άλλων και να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ των πιθανοτήτων, από το εφικτό και το ανέφικτο, από τη διαίσθηση και τη πραγματικότητα.

Βιώνοντας όλα τα παραπάνω κατά τη πολυετή και διεθνή θητεία μου στη διαχείριση κρίσεων από σχεδόν όλους τους ρόλους καθήκοντος και από τη πλευρά των συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχω οδηγηθεί στις έξεις διαπιστώσεις:

  • Ο ηγέτης με το αρτιότερο προσωπικό leadership brand και φήμη είναι αυτός που διαχρονικά κερδίζει και διαπρέπει. Είναι αυτός που έχει σύμμαχο τον αήττητο εχθρό στις κρίσεις. Το χρόνο
  • Αυτός που στη μάχη με το εγώ του ηττείται, είναι αυτός που ηγείται υπεύθυνα και με σεβασμό ως προς τον εαυτό του πρώτα και πάνω από όλα.
  • Αυτός που διαθέτει την καλύτερη στάμινα, έχει το πλεονέκτημα και να ακούει και να παίρνει τις σωστότερες αποφάσεις στις στιγμές εξαιρετικής έντασης.
  • Αυτός που ενσωματώνει και θαυμάζει τους challengers στην ηγετική του ομάδα, είναι αυτός που προβλέπει και προετοιμάζεται αποτελεσματικότερα για το απρόσμενο μέλλον.
  • Οι κρίσεις έχουν εξορισμού απώλειες. Το είδος των απωλειών που επιλέγεις να αποδεχτείς και ο τρόπος που τις διαχειρίζεσαι καθορίζει το αποτέλεσμα και την υστεροφημία σου.
  • Το επίπεδο της προσωπικής εν συναίσθησης καθορίζει και τη μετέπειτα σχέση με τον εαυτό σου και τους οικείους σου.

Η εποχή των παράλληλων και συστηματικών κρίσεων είναι η νέα κανονικότητα. Είναι και συνάμα, η εποχή της δίψας για τους love leaders δηλαδή για τους ηγέτες που οραματίζονται την ευημερία για τους πολλούς. Γι’ αυτούς που θα δημιουργήσουν τη νέα κανονικότητα και τη γενιά ηγετών που θα οραματίζονται περισσότερο και θα πράττουν αντιστοίχως με έργα, αντί να δημιουργούν και να διαχειρίζονται κρίσεις κάθε μέρα. Αυτοί που θα αλλάξουν το ισοζύγιο της καθημερινότητας προς την ασφάλεια και την ευημερία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:29

Κεφαλογιάννης: Ελεγχόμενη, χαμηλής έντασης, επιστημονικά σχεδιασμένη φωτιά η «προδιαγεγραμμένη καύση»

20:23

Μητσοτάκης: Η χρονιά πριν τις εκλογές θα καθορίσει την πορεία της πατρίδας στα χρόνια που έρχονται

20:18

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

20:16

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στην πρώτη θέση της κατάταξης των ΑΧΕ για τον Ιανουάριο

20:15

Ζελένσκι: Έτοιμη για συμβιβασμούς η Ουκρανία - Λάθος η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

20:02

ΕΑΤ: Άμεση πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ, νέα δάνεια για αγρότες πριν το Πάσχα

19:55

Κρεμλίνο: Εδαφικά ζητήματα στο επίκεντρο των αυριανών συνομιλιών στης Γενεύη για την Ουκρανία

19:52

Eπανεκλογή του Τουόμας Σααρενχέιμο στην προεδρία του Euroworking Group

19:44

Ζαχαράκη: «Προσχηματικές οι ανακοινώσεις περί “μονομερούς” Εθνικού Διαλόγου»

19:38

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Τζούρο Ματσούτ

19:31

Πέθανε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ σε ηλικία 99 ετών

19:28

Χατζηδάκης: Κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και δεν έχουν ντροπή γι’ αυτά που γράφουν

19:24

Θετικό ξεκίνημα εβδομάδας στις ευρωαγορές με «αέρα» Μονάχου

19:24

Τσάφος: Η Αθήνα έχει την πιο χαμηλή τιμή στο νερό σε σχέση με όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ

19:16

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ναβρότσκι λέει πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο

19:08

Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος Υγείας

19:02

Κοντογεώργης για συμφωνία με Chevron: Η Ελλάδα είναι πλέον ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

19:01

Η Hapag-Lloyd αποκτά τη Zim για 4,2 δισ. δολάρια

18:50

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 201 τετρ. χλμ. στη Ζαπορίζια μέσα σε πέντε ημέρες

18:40

Σταϊνμάιερ: Η Βηρυτός πρέπει να συνεχίσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

18:28

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 286.000 ίδιες μετοχές με μέση τιμή 14,9335 ευρώ/μετοχή

18:13

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη ο διεθνής ρόλος του ευρώ

18:09

Σπάνια κάρτα Pokémon πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 16,5 εκατ. δολαρίων

18:01

Δείκτης RCI: Υψηλότεροι μισθοί στην Ελλάδα αλλά και μεγαλύτερη εξουθένωση εργαζομένων

17:53

Γερμανία: Μισθολογικές αυξήσεις 5,8% στους δημόσιους υπαλλήλους - Σε 3 «δόσεις»

17:52

Σδούκου: Η κυβέρνηση προχωράει με έργο όπως η σημερινή ενεργειακή συμφωνία

17:48

Η Ινδία κατάσχεσε δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν και τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων

17:46

ΕΕ: «Όχι» στο σχέδιο μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού από 70 ΜΚΟ

17:37

ΠΑΣΟΚ: Άνοιξε η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφιότητας για τα ψηφοδέλτια

17:27

Οι φόβοι για το ΑΙ στοιχίζουν δισεκατομμύρια στις Big Tech

gazzetta
gazzetta reader insider insider