Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός
Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά

Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά. Παράλληλες στο χρόνο κρίσεις και σε διαφορετικούς τομείς. Κάποιες από αυτές σε τομείς που θα μπορούσε και όφειλε να προβλέψει και άλλες μάλλον απρόβλεπτες. Χωρίς όμως να μπορεί να καθορίσει το μίγμα των κρίσεων, ούτε το χρονισμό ούτε και την ένταση τους.

Επίσης, οι ηγέτες του σήμερα δημιουργούν κρίσεις για να ικανοποιούν τους προσωπικούς τους στόχους και φιλοδοξίες ακόμα και τον ίδιο τους τον εγωισμό. Προφανώς τότε, κάποιοι άλλοι ομόσταυλοι ηγέτες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτού του είδους τις τεχνητές κρίσεις και αντίστροφα. Ρόδα είναι και γυρίζει, για όλους.

Επιπλέον οι σημερινοί ηγέτες δεν αποτρέπουν κρίσεις που υποπίπτουν στην αντίληψη τους, είτε διότι είναι πολυάσχολοι στο να διαχειριστούν τις δικές τους, είτε για κάποιους ιδιοτελείς λογούς, βολεύονται σε αυτού του είδους τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Εάν κάποιος δεν ταυτίζεται με τη παραπάνω κατάσταση, τότε βρίσκεται στην ευτυχή θέση της ανέλιξης του ως ηγέτης.

Και γιατί κάποιος να επιδιώκει, να ενστερνίζεται και να διαπρέπει ως ηγέτης όταν η ημέρα του είναι γεμάτη κρίσεις πια; Εκτός από την εξουσία, το ειδικό βάρος, τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλοτάτου επιπέδου, την όποια φήμη, την περιουσία και την ευημερία που συνοδεύουν τη πλειοψηφία των ηγετών, κυρίαρχο ρόλο παίζει η αδιαμφισβήτητή ικανότητα του να οραματίζονται. Είναι η εσωτερική δύναμη που επιτρέπει στους κατά γενική ομολογία ηγέτες να βλέπουν πέρα από την όραση των άλλων και να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ των πιθανοτήτων, από το εφικτό και το ανέφικτο, από τη διαίσθηση και τη πραγματικότητα.

Βιώνοντας όλα τα παραπάνω κατά τη πολυετή και διεθνή θητεία μου στη διαχείριση κρίσεων από σχεδόν όλους τους ρόλους καθήκοντος και από τη πλευρά των συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχω οδηγηθεί στις έξεις διαπιστώσεις:

  • Ο ηγέτης με το αρτιότερο προσωπικό leadership brand και φήμη είναι αυτός που διαχρονικά κερδίζει και διαπρέπει. Είναι αυτός που έχει σύμμαχο τον αήττητο εχθρό στις κρίσεις. Το χρόνο
  • Αυτός που στη μάχη με το εγώ του ηττείται, είναι αυτός που ηγείται υπεύθυνα και με σεβασμό ως προς τον εαυτό του πρώτα και πάνω από όλα.
  • Αυτός που διαθέτει την καλύτερη στάμινα, έχει το πλεονέκτημα και να ακούει και να παίρνει τις σωστότερες αποφάσεις στις στιγμές εξαιρετικής έντασης.
  • Αυτός που ενσωματώνει και θαυμάζει τους challengers στην ηγετική του ομάδα, είναι αυτός που προβλέπει και προετοιμάζεται αποτελεσματικότερα για το απρόσμενο μέλλον.
  • Οι κρίσεις έχουν εξορισμού απώλειες. Το είδος των απωλειών που επιλέγεις να αποδεχτείς και ο τρόπος που τις διαχειρίζεσαι καθορίζει το αποτέλεσμα και την υστεροφημία σου.
  • Το επίπεδο της προσωπικής εν συναίσθησης καθορίζει και τη μετέπειτα σχέση με τον εαυτό σου και τους οικείους σου.

Η εποχή των παράλληλων και συστηματικών κρίσεων είναι η νέα κανονικότητα. Είναι και συνάμα, η εποχή της δίψας για τους love leaders δηλαδή για τους ηγέτες που οραματίζονται την ευημερία για τους πολλούς. Γι’ αυτούς που θα δημιουργήσουν τη νέα κανονικότητα και τη γενιά ηγετών που θα οραματίζονται περισσότερο και θα πράττουν αντιστοίχως με έργα, αντί να δημιουργούν και να διαχειρίζονται κρίσεις κάθε μέρα. Αυτοί που θα αλλάξουν το ισοζύγιο της καθημερινότητας προς την ασφάλεια και την ευημερία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:44

ΗΠΑ: Πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης ανέλαβαν την ασφάλεια σε 14 αεροδρόμια

22:25

Πακιστάν: Συνομιλία του πρωθυπουργού με Πεζεσκιάν - Επιθυμεί να έχει ειρηνευτικό ρόλο

22:16

Μεταφορές: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για εκσυγχρονισμό, διαφάνεια και αυστηροποίηση ποινών

22:16

Ράλι «ανακούφισης» στη Wall Street - Κέρδη άνω του 1% για όλους τους δείκτες

22:09

Λίβανος: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό - Αιχμαλωτίστηκαν μαχητές της Χεζμπολάχ

22:05

Παπασταύρου στο CERAWeek στο Χιούστον: «Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή»

22:02

ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί

21:59

Λιθουανία: Συντριβή drone κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

21:58

«Βουτιά» 11% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ - Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

21:43

Νετανιάχου: «Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν θα διασφαλίζει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

21:29

Επτά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τo Ιράκ προς αμερικανική βάση στη Συρία - Εκρήξεις στο Μπαχρέιν

21:25

Aktor AI: Νέα θυγατρική του ομίλου για επενδύσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

21:23

Χατζηδάκης: «Οι μειώσεις στα καύσιμα θα περάσουν απευθείας στην τσέπη του καταναλωτή»

21:11

Ερυθρός Σταυρός: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή»

21:08

Austriacard: Προσαρμοσμένο EBITDA 51,8 εκατ. ευρώ το 2025 - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

20:59

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ κατηγόρησε τον Γερμανό πρέσβη για «έλλειψη ενσυναίσθησης» προς τους Ισραηλινούς

20:51

CrediaBank: Προ-δέσμευση της Fiera Capital UK για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου

20:43

Βρετανία: Eλεύθερος ο Ιρανός που φέρεται ότι επιχείρησε να μπει σε βάση πυρηνικών υποβρυχίων

20:30

ΗΑΕ: Ο επικεφαλής της Adnoc αποκαλεί «οικονομική τρομοκρατία» τις επιθέσεις στο Ορμούζ

20:12

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του FDP μετά τις τελευταίες ήττες σε κρατιδιακές εκλογές

20:10

Ο Antenna εξαγοράζει τον ιταλικό όμιλο ΜΜΕ Gedi

20:07

Η κυβέρνηση Τραμπ θα αποζημιώσει με 1 δισ. δολάρια την TotalEnergies για ακύρωση αιολικών πάρκων

19:59

Ποια τα μηνύματα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία - Φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς

19:50

Πόλεμος στο Ιράν: Ο φόβος για νέο «Βιετνάμ» και το στοίχημα των 5 ημερών

19:45

ΙΣΑ: Ο μηχανισμός του clawback έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής των παρόχων υγείας

19:41

Κολομβία: Συνετρίβη στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με 125 επιβαίνοντες - Διασώθηκαν 77 άτομα

19:38

Premia: Το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς του ΚΟΔ

19:30

Ιταλία: Προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

19:22

Επιχορήγηση πρατηρίων καυσίμων: Νέες προθεσμίες για το σύστημα εισροών-εκροών και απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών

19:20

Πιερρακάκης για έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας: «Κανείς μόνος στην κρίση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider