Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός
Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά

Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά. Παράλληλες στο χρόνο κρίσεις και σε διαφορετικούς τομείς. Κάποιες από αυτές σε τομείς που θα μπορούσε και όφειλε να προβλέψει και άλλες μάλλον απρόβλεπτες. Χωρίς όμως να μπορεί να καθορίσει το μίγμα των κρίσεων, ούτε το χρονισμό ούτε και την ένταση τους.

Επίσης, οι ηγέτες του σήμερα δημιουργούν κρίσεις για να ικανοποιούν τους προσωπικούς τους στόχους και φιλοδοξίες ακόμα και τον ίδιο τους τον εγωισμό. Προφανώς τότε, κάποιοι άλλοι ομόσταυλοι ηγέτες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτού του είδους τις τεχνητές κρίσεις και αντίστροφα. Ρόδα είναι και γυρίζει, για όλους.

Επιπλέον οι σημερινοί ηγέτες δεν αποτρέπουν κρίσεις που υποπίπτουν στην αντίληψη τους, είτε διότι είναι πολυάσχολοι στο να διαχειριστούν τις δικές τους, είτε για κάποιους ιδιοτελείς λογούς, βολεύονται σε αυτού του είδους τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Εάν κάποιος δεν ταυτίζεται με τη παραπάνω κατάσταση, τότε βρίσκεται στην ευτυχή θέση της ανέλιξης του ως ηγέτης.

Και γιατί κάποιος να επιδιώκει, να ενστερνίζεται και να διαπρέπει ως ηγέτης όταν η ημέρα του είναι γεμάτη κρίσεις πια; Εκτός από την εξουσία, το ειδικό βάρος, τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλοτάτου επιπέδου, την όποια φήμη, την περιουσία και την ευημερία που συνοδεύουν τη πλειοψηφία των ηγετών, κυρίαρχο ρόλο παίζει η αδιαμφισβήτητή ικανότητα του να οραματίζονται. Είναι η εσωτερική δύναμη που επιτρέπει στους κατά γενική ομολογία ηγέτες να βλέπουν πέρα από την όραση των άλλων και να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ των πιθανοτήτων, από το εφικτό και το ανέφικτο, από τη διαίσθηση και τη πραγματικότητα.

Βιώνοντας όλα τα παραπάνω κατά τη πολυετή και διεθνή θητεία μου στη διαχείριση κρίσεων από σχεδόν όλους τους ρόλους καθήκοντος και από τη πλευρά των συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχω οδηγηθεί στις έξεις διαπιστώσεις:

  • Ο ηγέτης με το αρτιότερο προσωπικό leadership brand και φήμη είναι αυτός που διαχρονικά κερδίζει και διαπρέπει. Είναι αυτός που έχει σύμμαχο τον αήττητο εχθρό στις κρίσεις. Το χρόνο
  • Αυτός που στη μάχη με το εγώ του ηττείται, είναι αυτός που ηγείται υπεύθυνα και με σεβασμό ως προς τον εαυτό του πρώτα και πάνω από όλα.
  • Αυτός που διαθέτει την καλύτερη στάμινα, έχει το πλεονέκτημα και να ακούει και να παίρνει τις σωστότερες αποφάσεις στις στιγμές εξαιρετικής έντασης.
  • Αυτός που ενσωματώνει και θαυμάζει τους challengers στην ηγετική του ομάδα, είναι αυτός που προβλέπει και προετοιμάζεται αποτελεσματικότερα για το απρόσμενο μέλλον.
  • Οι κρίσεις έχουν εξορισμού απώλειες. Το είδος των απωλειών που επιλέγεις να αποδεχτείς και ο τρόπος που τις διαχειρίζεσαι καθορίζει το αποτέλεσμα και την υστεροφημία σου.
  • Το επίπεδο της προσωπικής εν συναίσθησης καθορίζει και τη μετέπειτα σχέση με τον εαυτό σου και τους οικείους σου.

Η εποχή των παράλληλων και συστηματικών κρίσεων είναι η νέα κανονικότητα. Είναι και συνάμα, η εποχή της δίψας για τους love leaders δηλαδή για τους ηγέτες που οραματίζονται την ευημερία για τους πολλούς. Γι’ αυτούς που θα δημιουργήσουν τη νέα κανονικότητα και τη γενιά ηγετών που θα οραματίζονται περισσότερο και θα πράττουν αντιστοίχως με έργα, αντί να δημιουργούν και να διαχειρίζονται κρίσεις κάθε μέρα. Αυτοί που θα αλλάξουν το ισοζύγιο της καθημερινότητας προς την ασφάλεια και την ευημερία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:57

Johnson & Johnson: Εξαγορά-«μαμούθ» της Halda Therapeutics για 3,05 δισ. δολάρια

15:54

ΝΥΤ: Συν-CEO σε AI startup o Τζεφ Μπέζος

15:49

Μινζάτου - Λαμπίμπ για μισθολογικό χάσμα αντρών - γυναικών: Δέσμευσή μας μια Ένωση Ισότητας

15:46

Γερμανία: Ένα στα επτά παιδιά βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας το 2024

15:38

Ντομπρόβσκις για φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η οικονομία της ΕΕ συνέχισε να αναπτύσσεται

15:37

Τι συμβαίνει στην αρτηριακή πίεση όταν πίνεις χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα

15:32

Κοντογεώργης για Πολυτεχνείο: Δημοκρατία είναι μια διαρκής εγρήγορση για τη σταθερότητα των θεσμών

15:17

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλάζει «πίστα»

15:14

Η Πολωνία ανοίγει και πάλι δύο συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία

15:13

«Σπίτι μου ΙΙ»: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια - Παράταση στο πρόγραμμα

15:11

Morgan Stanley: Κυρίαρχες οι αμερικανικές μετοχές το 2026 - Νέα τιμή στόχος για S&P 500

14:58

Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου - Σε εξέλιξη η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία

14:54

Στην Ελλάδα το online κατάστημα μόδας Zalando

14:54

Deal Emirates - SpaceX για εγκατάσταση του Starlink στα αεροσκάφη της

14:33

Morgan Stanley: «Η Ελλάδα στην κορυφή του Ολύμπου»

14:32

Αυτοψία Δήμα στα τελευταία 10 χιλιόμετρα του Πατρών-Πύργου: Πότε θα δοθούν στην κυκλοφορία

14:31

Πόσο πλούσιος είναι ο Γιάννης Αλαφούζος

14:16

Το 41% των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων θα έλεγε «όχι» στην Tesla για πολιτικούς λόγους

14:06

Τσίπρας για Πολυτεχνείο: Δεν είναι μνημείο του χθες, αλλά μνήμη του αύριο

13:57

Η Γερμανία επιτρέπει και πάλι τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

13:54

Μπρατάκος: Χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης των δημοτικών χρεώσεων

13:47

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ

13:34

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συνεχίζονται οι εκτεταμένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας

13:23

Κρεμλίνο: Ελπίζουμε σε μία συνάντηση Πούτιν - Τραμπ μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία της

13:19

Δέκα «κρυμμένοι» θησαυροί στο Παρίσι

13:19

ΑΑΔΕ: Από 24/11 το νέο Τελωνείο Δυτικής Αττικής

13:13

Στα 95.000 δολάρια το Bitcoin - «Καπνός» το 30% από τα κέρδη του 2025

13:04

Υπεγράφη η σύμβαση για την αγορά της τέταρτης φρεγάτας FDI Belharra

12:52

Γεωργία: Καταργεί σώμα κατά της διαφθοράς, αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις με την ΕΕ

12:50

Συμφωνία Μακρόν - Ζελένσκι για την πώληση 100 Rafale στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider