Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ημέρα ενός ηγέτη: Κρίσεις και οραματισμός
Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά

Ο ηγέτης του σήμερα διαχειρίζεται κρίσεις καθημερινά. Παράλληλες στο χρόνο κρίσεις και σε διαφορετικούς τομείς. Κάποιες από αυτές σε τομείς που θα μπορούσε και όφειλε να προβλέψει και άλλες μάλλον απρόβλεπτες. Χωρίς όμως να μπορεί να καθορίσει το μίγμα των κρίσεων, ούτε το χρονισμό ούτε και την ένταση τους.

Επίσης, οι ηγέτες του σήμερα δημιουργούν κρίσεις για να ικανοποιούν τους προσωπικούς τους στόχους και φιλοδοξίες ακόμα και τον ίδιο τους τον εγωισμό. Προφανώς τότε, κάποιοι άλλοι ομόσταυλοι ηγέτες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτού του είδους τις τεχνητές κρίσεις και αντίστροφα. Ρόδα είναι και γυρίζει, για όλους.

Επιπλέον οι σημερινοί ηγέτες δεν αποτρέπουν κρίσεις που υποπίπτουν στην αντίληψη τους, είτε διότι είναι πολυάσχολοι στο να διαχειριστούν τις δικές τους, είτε για κάποιους ιδιοτελείς λογούς, βολεύονται σε αυτού του είδους τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Εάν κάποιος δεν ταυτίζεται με τη παραπάνω κατάσταση, τότε βρίσκεται στην ευτυχή θέση της ανέλιξης του ως ηγέτης.

Και γιατί κάποιος να επιδιώκει, να ενστερνίζεται και να διαπρέπει ως ηγέτης όταν η ημέρα του είναι γεμάτη κρίσεις πια; Εκτός από την εξουσία, το ειδικό βάρος, τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλοτάτου επιπέδου, την όποια φήμη, την περιουσία και την ευημερία που συνοδεύουν τη πλειοψηφία των ηγετών, κυρίαρχο ρόλο παίζει η αδιαμφισβήτητή ικανότητα του να οραματίζονται. Είναι η εσωτερική δύναμη που επιτρέπει στους κατά γενική ομολογία ηγέτες να βλέπουν πέρα από την όραση των άλλων και να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ των πιθανοτήτων, από το εφικτό και το ανέφικτο, από τη διαίσθηση και τη πραγματικότητα.

Βιώνοντας όλα τα παραπάνω κατά τη πολυετή και διεθνή θητεία μου στη διαχείριση κρίσεων από σχεδόν όλους τους ρόλους καθήκοντος και από τη πλευρά των συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχω οδηγηθεί στις έξεις διαπιστώσεις:

  • Ο ηγέτης με το αρτιότερο προσωπικό leadership brand και φήμη είναι αυτός που διαχρονικά κερδίζει και διαπρέπει. Είναι αυτός που έχει σύμμαχο τον αήττητο εχθρό στις κρίσεις. Το χρόνο
  • Αυτός που στη μάχη με το εγώ του ηττείται, είναι αυτός που ηγείται υπεύθυνα και με σεβασμό ως προς τον εαυτό του πρώτα και πάνω από όλα.
  • Αυτός που διαθέτει την καλύτερη στάμινα, έχει το πλεονέκτημα και να ακούει και να παίρνει τις σωστότερες αποφάσεις στις στιγμές εξαιρετικής έντασης.
  • Αυτός που ενσωματώνει και θαυμάζει τους challengers στην ηγετική του ομάδα, είναι αυτός που προβλέπει και προετοιμάζεται αποτελεσματικότερα για το απρόσμενο μέλλον.
  • Οι κρίσεις έχουν εξορισμού απώλειες. Το είδος των απωλειών που επιλέγεις να αποδεχτείς και ο τρόπος που τις διαχειρίζεσαι καθορίζει το αποτέλεσμα και την υστεροφημία σου.
  • Το επίπεδο της προσωπικής εν συναίσθησης καθορίζει και τη μετέπειτα σχέση με τον εαυτό σου και τους οικείους σου.

Η εποχή των παράλληλων και συστηματικών κρίσεων είναι η νέα κανονικότητα. Είναι και συνάμα, η εποχή της δίψας για τους love leaders δηλαδή για τους ηγέτες που οραματίζονται την ευημερία για τους πολλούς. Γι’ αυτούς που θα δημιουργήσουν τη νέα κανονικότητα και τη γενιά ηγετών που θα οραματίζονται περισσότερο και θα πράττουν αντιστοίχως με έργα, αντί να δημιουργούν και να διαχειρίζονται κρίσεις κάθε μέρα. Αυτοί που θα αλλάξουν το ισοζύγιο της καθημερινότητας προς την ασφάλεια και την ευημερία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βρετανία: Το 2025 η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

23:47

ΕΛΑΣ: Για ταχύτητα, κράνος και αλκοόλ οι περισσότερες οδικές παραβάσεις τον Δεκέμβριο

23:34

ΗΠΑ: Απετράπη επίθεση με έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Καρολίνα

23:19

Wall Street: Mε κέρδη στην εκκίνηση του 2026 οι Dow Jones και S&P 500

23:01

Λίβανος: Ισραηλινά πυρά εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ

22:45

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεσμικός και συναινετικός

22:27

Αγρότες: Σκέψεις για «απόβαση» στην Αθήνα - Εισήγηση για γενικευμένη κλιμάκωση κινητοποιήσεων

22:10

Υεμένη: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τα πλήγματα της Σαουδικής Αραβίας

21:56

Πετρέλαιο: Με πτώση στο 2026 μετά την «κατρακύλα» πενταετίας

21:42

Ιρανός ΥΠΕΞ: Άφρων και επικίνδυνη η παρέμβαση Τραμπ στα εσωτερικά μας

21:28

ΕΛΑΣ προς εκδρομείς: «Όχι» σε ταυτόχρονη μαζική επιστροφή - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω μπλόκων

21:14

Απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρού - Ποια δρομολόγια δεν θα γίνουν

21:10

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 71 εκατ. ευρώ

20:56

Χατζηδάκης: Το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την άγνοια με τη δημαγωγία

20:42

Με το δεξί στο 2026 τα πολύτιμα μέταλλα - Στα χαμηλά ημέρας ο χρυσός

20:28

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλες αυταπάτες

20:14

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

20:00

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Ώρα για μια ευρύτερη αλλαγή στην ελληνική γη

19:49

Ζελένσκι: Θα διορίσει τον Ιβασένκο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

19:37

Υεμένη: Οι αυτονομιστές σχεδιάζουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νότου

19:24

Ολλανδία: Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων αναμένονται στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

19:12

Ευρωαγορές: Με αισιοδοξία στο 2026 - Ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο FTSE 100

19:07

Ουκρανία: Περίπου 30 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο - Διαψεύδει η Μόσχα

18:55

Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Στο 88% η εμπρόθεσμη πληρωμή - Τα πρόστιμα

18:43

Σχολεία: Προχωρούν έργα 7,83 εκατ. ευρώ σε Χαλάνδρι, Δάφνη - Υμηττό και Γλυφάδα

18:29

«Κοκκινίζει» η μετοχή της Berkshire Hathaway στη μετα-Μπάφετ εποχή

18:16

Η Ρωσία κατέλαβε 5.600 τ.χλμ. ουκρανικού εδάφους το 2025 - Η μεγαλύτερη έκταση από το 2022

18:05

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 395.000 ιδίων μετοχών έναντι 3,66 εκατ. ευρώ

17:51

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι η υγεία του είναι «τέλεια»

17:39

Πώς θα κινηθεί ο καιρός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider