Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;
Οι κύριοι άξονες στους οποίους εδράζονται οι θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Με αφορμή την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «BBB+» με θετικές προοπτικές από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s πριν από λίγες ημέρες, θα αναφερθούμε στους κύριους άξονες στους οποίους εδράζονται οι θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Σε αυτά τα πλαίσια θα συμφωνήσουμε σε μεγάλο βαθμό με όσα επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P αναφορικά με:

- Ισχυρή ανάπτυξη. Ο οίκος εκτιμά ότι μετά το ετήσιο +2,5% του ΑΕΠ το 2023, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο +3% την επόμενη τριετία. Η δυνατή επίδοση (+3,4%) του πρώτου φετινού τρίμηνου οφείλεται κυρίως στην κατασκευαστική δραστηριότητα, στον τομέα τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), στον τουρισμό (ο αριθμός των αφίξεων επιδεικνύει ανθεκτικότητα) και στις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Γράφημα 1: Η ετήσια αυξομείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Κύπρου τα τελευταία 15 χρόνια (πηγές: Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Tradingeconomics).

- Βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών. Ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου πέτυχε πέρυσι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στην Ευρώπη, με πυρήνες την μείωση του κόστους, τα κέρδη λόγω υψηλότερων επιτοκίων και την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα παραπάνω μετριάζουν τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες. Ας μην λησμονούμε τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες επηρέαζαν αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Να επισημάνουμε και ότι τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων από τόκους θα περιορίζονται όσο η ΕΚΤ θα μειώνει το παρεμβατικό της επιτόκιο, ενώ αρνητικό είναι το γεγονός ότι το εγχώριο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

- Ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η Κύπρος πέτυχε πέρυσι το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη (3,1% του ΑΕΠ). Η μέση πρόβλεψη της S&P για το πλεόνασμα της επόμενης τριετίας είναι η υψηλότερη μεταξύ των 20 μελών της ευρωζώνης.

- Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Η καταβολή τους συνδέεται με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων σε υγεία, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογία, εκπαίδευση και δικαιοσύνη. Οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν την επενδυτική δραστηριότητα, την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική ισχύ, ωστόσο ο οίκος αναφέρεται σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους.

- Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την τελευταία διετία. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν μετριαστεί αλλά οι πιέσεις από την αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα και την τιμή του πετρελαίου παραμένουν.

Γράφημα 2: Ο πληθωρισμός στην Κύπρο την τελευταία πενταετία (πηγές: Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Tradingeconomics).

- Ανακάλυψη φυσικού αερίου, που μακροπρόθεσμα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη θέση της κυπριακής οικονομίας στο «ενεργειακό παιχνίδι».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η S&P προβλέπει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2027. Πιθανή επίτευξη θα έθετε την Κύπρο εντός του σχετικού ορίου της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 60% για πρώτη φορά από το 2010.

Υπογραμμίζουμε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενδυνάμωση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελούν βασικούς παράγοντες περαιτέρω ισχυροποίησης της κυπριακής οικονομίας.

Ο κίνδυνος «ατυχημάτων» παραμένει, όπως απέδειξε η τελευταία πενταετία με σημαντικά παγκόσμια γεγονότα (πανδημία, γεωπολιτικές αναταράξεις και επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας-βασικού εμπορικού εταίρου της Κύπρου, πληθωρισμός και πόλεμος στη Μέση Ανατολή). Οι προσπάθειες όλων των φορέων θα πρέπει να ενταθούν ώστε η Κύπρος να μην παρεκκλίνει από τους μακροοικονομικούς της στόχους, με απώτερο στόχο πάντοτε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Πάρκο «Ντόναλντ Τραμπ» θα ανεγερθεί στο Βουκουρέστι

23:43

Copernicus: Οι ωκεανοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

23:36

Την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στα Χανιά παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:34

Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

23:20

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα με την προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες

22:50

Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2022 για το πετρέλαιο

22:25

Πακιστάν: Οι συνομιλίες ΗΠΑ- Ιράν στο Ισλαμαμπάντ είναι καθοριστικές για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας

22:01

Λίβανος: Σε 357 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα την Τετάρτη

21:41

Το Πακιστάν και η Γαλλία καταδίκασαν τις «παραβιάσεις της εκεχειρίας στον Λίβανο»

21:20

Ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά σούπερ μάρκετ με οδηγό τις αυξήσεις τιμών

21:03

ΟΗΕ: Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση διατροφικής ασφάλειας

20:41

Σε ιστορικό χαμηλό το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ

20:32

IDF: 30 εκτοξεύσεις βλημάτων έγιναν την Παρασκευή από τον Λίβανο

20:15

Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στα Κανάρια Νησιά: 1 νεκρός - 3 σοβαρά τραυματίες

19:52

Τραμπ: «Φορτώνουμε τα πλοία μας με τα καλύτερα πυρομαχικά, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν»

19:38

Hellenic Train: Με καθυστέρηση 64 λεπτών αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC57 λόγω τεχνικού προβλήματος

19:22

Ιράν: Ζητά κατάπαυση πυρός στον Λίβανο και αποδέσμευση assets πριν τις διαπραγματεύσεις

19:08

Η πρώτη στρατηγική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν

19:02

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στον αμυντικό κλάδο

18:42

Smartwings: Επαναφορά πτήσεων προς Τελ Αβίβ από 15 Απριλίου

18:23

Με το Ιράν συνδέονται τα περισσότερα πλοία που έχουν πλεύσει μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:05

Ρωσία: Σε 19 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά καταδικάστηκε πρώην υφυπουργός Άμυνας

17:44

Βραζιλία - ΗΠΑ: Ανάληψη κοινής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος

17:25

Κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι εκτιμά ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα

17:11

Βανς: «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε αλλά δεν θα δεχτούμε παιχνίδια από το Ιράν»

16:54

5 πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν έκαναν

16:44

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στην εκεχειρία - Καθ' οδόν για κέρδη στην εβδομάδα

16:30

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων - Πρόστιμα 244.770 ευρώ

16:16

Στο τέλος του 2026 «κληρώνει» για την καθολική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

16:04

Γερμανία: Πρόταση για αύξηση της φοροαπαλλαγής για όσους μετακινούνται καθημερινά

gazzetta
gazzetta reader insider insider