Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;
Οι κύριοι άξονες στους οποίους εδράζονται οι θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Με αφορμή την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «BBB+» με θετικές προοπτικές από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s πριν από λίγες ημέρες, θα αναφερθούμε στους κύριους άξονες στους οποίους εδράζονται οι θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Σε αυτά τα πλαίσια θα συμφωνήσουμε σε μεγάλο βαθμό με όσα επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P αναφορικά με:

- Ισχυρή ανάπτυξη. Ο οίκος εκτιμά ότι μετά το ετήσιο +2,5% του ΑΕΠ το 2023, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο +3% την επόμενη τριετία. Η δυνατή επίδοση (+3,4%) του πρώτου φετινού τρίμηνου οφείλεται κυρίως στην κατασκευαστική δραστηριότητα, στον τομέα τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), στον τουρισμό (ο αριθμός των αφίξεων επιδεικνύει ανθεκτικότητα) και στις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Γράφημα 1: Η ετήσια αυξομείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Κύπρου τα τελευταία 15 χρόνια (πηγές: Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Tradingeconomics).

- Βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών. Ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου πέτυχε πέρυσι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στην Ευρώπη, με πυρήνες την μείωση του κόστους, τα κέρδη λόγω υψηλότερων επιτοκίων και την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα παραπάνω μετριάζουν τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες. Ας μην λησμονούμε τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες επηρέαζαν αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Να επισημάνουμε και ότι τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων από τόκους θα περιορίζονται όσο η ΕΚΤ θα μειώνει το παρεμβατικό της επιτόκιο, ενώ αρνητικό είναι το γεγονός ότι το εγχώριο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

- Ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η Κύπρος πέτυχε πέρυσι το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη (3,1% του ΑΕΠ). Η μέση πρόβλεψη της S&P για το πλεόνασμα της επόμενης τριετίας είναι η υψηλότερη μεταξύ των 20 μελών της ευρωζώνης.

- Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Η καταβολή τους συνδέεται με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων σε υγεία, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογία, εκπαίδευση και δικαιοσύνη. Οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν την επενδυτική δραστηριότητα, την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική ισχύ, ωστόσο ο οίκος αναφέρεται σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους.

- Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την τελευταία διετία. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν μετριαστεί αλλά οι πιέσεις από την αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα και την τιμή του πετρελαίου παραμένουν.

Γράφημα 2: Ο πληθωρισμός στην Κύπρο την τελευταία πενταετία (πηγές: Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Tradingeconomics).

- Ανακάλυψη φυσικού αερίου, που μακροπρόθεσμα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη θέση της κυπριακής οικονομίας στο «ενεργειακό παιχνίδι».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η S&P προβλέπει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2027. Πιθανή επίτευξη θα έθετε την Κύπρο εντός του σχετικού ορίου της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 60% για πρώτη φορά από το 2010.

Υπογραμμίζουμε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενδυνάμωση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελούν βασικούς παράγοντες περαιτέρω ισχυροποίησης της κυπριακής οικονομίας.

Ο κίνδυνος «ατυχημάτων» παραμένει, όπως απέδειξε η τελευταία πενταετία με σημαντικά παγκόσμια γεγονότα (πανδημία, γεωπολιτικές αναταράξεις και επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας-βασικού εμπορικού εταίρου της Κύπρου, πληθωρισμός και πόλεμος στη Μέση Ανατολή). Οι προσπάθειες όλων των φορέων θα πρέπει να ενταθούν ώστε η Κύπρος να μην παρεκκλίνει από τους μακροοικονομικούς της στόχους, με απώτερο στόχο πάντοτε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Ακίνητα – Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλές προ-κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο – Τι συμβαίνει σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα

12:52

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς τρία άτομα που έκλεβαν μετασχηματιστές

12:45

O Κυρ. Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΠ

12:37

Ιαπωνία και ΗΠΑ αναλαμβάνουν κοινή δράση για να στηρίξουν το γεν

12:28

Κίνα: Σε 25 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός από πλημμύρα στα βορειοδυτικά

12:17

Ουγγαρία: Ανέστειλε για πρώτη φορά τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

12:04

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τις εισαγωγές από ακόμη 43 κινεζικές εταιρείες

11:45

Μαρόκο: Δίνει το όνομα του προέδρου Τραμπ σε αυτοκινητόδρομο στη Δυτική Σαχάρα

11:36

Στο τρίγωνο Ψάθα, Βενίζα Μεγάρων και Άγιο Νεκτάριο - Αγία Παρασκευή Βιλίων η μάχη με τις φλόγες

11:22

Με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύεται η λειτουργία της Βουλής

11:12

Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμες προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

10:57

Κατηγορηματική διάψευση Διαμαντοπούλου - Χριστοδουλάκη για δημοσιεύμα περί συνάντησης με Γεραπετρίτη

10:47

Μητσοτάκης: Θα βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές απ' τις φωτιές

10:36

Ο ελληνικός αμπελώνας μπροστά σε μια καλή χρονιά, με το βλέμμα στον καιρό και την κατανάλωση

10:30

Γεραπετρίτης: Προϊόν ΑΙ δημοσίευμα για συνάντησή μου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ

09:54

Έρευνα ΕΚΤ: Δυναμική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις

09:45

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ελληνική αγορά crypto

09:34

Τα δύο μέτωπα στην οικονομία: Οι μειώσεις φόρων και η μάχη κατά της ακρίβειας

09:19

Συνεταιριστικές τράπεζες: Επενδύσεις, ανάπτυξη και νέα δυναμική

09:09

Βελτιωμένη είναι η εικόνας στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Φωκίδας

09:03

ΠΣ: Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό

08:51

Πράσινα τιμολόγια: Διττή εικόνα στις χρεώσεις Αυγούστου με την μέση τιμή στα 18,8 λεπτά/kWh – Αύξηση 8% από μήνα σε μήνα

08:41

Ανάφη: Ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία και φανατικούς θαυμαστές

08:32

Οι πιο πράσινες πόλεις του κόσμου και τι κάνουν διαφορετικά

08:29

ΗΠΑ: Πυρκαγιές σε πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον

08:21

Ψηφίστε για τα νέα ευρώ!

08:16

«Καμπανάκι» από την ESMA για την προστασία των Ευρωπαίων επενδυτών

08:05

Ανάγκη πακέτων στήριξης παραγωγών για να συνεχίσουν μετά από φυσικές καταστροφές

08:00

Πυρκαγιές: Γιατί οι φωτιές γίνονται όλο και πιο ανεξέλεγκτες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

07:54

Σε πύρινο κλοιό παραμένουν Ψάθα και Βένιζα - Στη μάχη με τις φλόγες τα εναέρια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider