Η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα του ελληνικού, και ευρωπαϊκού, επιχειρηματικού τοπίου.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα του ελληνικού, και ευρωπαϊκού, επιχειρηματικού τοπίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ και του ΣΕΒ (SME Factsheet 2023 – BusinessPulse 2023), στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων της χώρας (με την ΕΕ στο 99,8%), παράγουν το 57% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (στην ΕΕ είναι 51,8%) και απασχολούν το 83,5% του συνόλου, σχεδόν 2,2 εκατ. ανθρώπους ενώ στην ΕΕ, μόλις το 64,4%.

Μετά την οικονομική κρίση, δείχνουν δυναμισμό και προοπτική, αυξάνοντας σταδιακά τις επενδύσεις τους στην καινοτομία, στην πράσινη μετάβαση, καθώς και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, αν και παραμένουν ακόμα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν αποτελεί εμπόδιο για το 54% εξ αυτών (28% στην ΕΕ), αναζητούν μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα στην εργασία και συγχρόνως αντιμετωπίζουν δυσκολίες από το υψηλό κόστος ενέργειας και την πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Ωστόσο, δηλώνουν πως βλέπουν βελτίωση στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αξιοποιούν τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, και αυξάνουν σημαντικά τη βιωσιμότητά και την αποδοτικότητα των πόρων.

Η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί δεδηλωμένο στόχο του ΣΕΒ, ως σημείο κλειδί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της προοπτικής τους. Η δουλειά του Συνδέσμου τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί, εκτός από τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, και στην παροχή μιας σειράς υπηρεσιών για την υποστήριξή τους. Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δράσεων ώστε όλο και περισσότερες ΜμΕ να προχωρούν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στην ενσωμάτωση της καινοτομίας, να έχουν πρόσβαση στο ταλέντο, και στη χρηματοδότηση που χρειάζονται, αλλά και να συμμετέχουν σε συνέργειες και συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, τόσο τις μεγαλύτερες, όσο και του δυναμικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, ο ΣΕΒ παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνει τις ΜμΕ και αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών για όλα τα θέματα που τις αφορούν. Οι ανάγκες των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒ καταγράφονται συστηματικά και αποτελούν οδηγό για το σχεδιασμό σχετικών δράσεων, παρεμβάσεων και υπηρεσιών του οργανισμού.

Δράσεις από τις οποίες ωφελούνται οι ΜμΕ για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό (από συστήματα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού, διαχείρισης πελατών και αποθηκών, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και το υπολογιστικό νέφος μέχρι αρχιτεκτονικές διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων για ευφυείς επιχειρήσεις), την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου αλλά και για την κάλυψη των αναγκών τους σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

Για αυτό, δημιουργήθηκε το Skills4Jobs, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις επιχειρήσεις, όπου με αφετηρία τη διάγνωση των αναγκών σε ειδικότητες και για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, σχεδιάζονται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ήπιες και τεχνικές δεξιότητες, επαγγελματική συμβουλευτική, και τελικά, απασχόληση, με άμεσες ωφέλειες για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους νέους και νέες που συμμετέχουν.

Αντίστοιχα, το IG@work αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα του ΣΕΒ για τη δημοσίευση κενών θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης που παρέχεται χωρίς χρέωση στα μέλη του, καθώς και σε νεοφυείς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο μητρώο Elevate Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης. 180 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήδη, χρησιμοποιούν και ωφελούνται από την πλατφόρμα και έχουν λάβει μέσω του IG@work σχεδόν 4.400 βιογραφικά. Άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες με άμεσα οφέλη για τις ΜμΕ αφορούν σε θέματα εταιρικών μετασχηματισμών, δικτύωσης και συνεργασιών, όπως και στη διασύνδεση με το οικοσύστημα καινοτομίας.

Παράλληλα, ο ΣΕΒ συνεχίζει να ενημερώνει μέσα από την οργάνωση και συμμετοχή του σε εργαστήρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε θέματα όπως τα φορολογικά κίνητρα για Έρευνα & Καινοτομία και τα εργαλεία χρηματοδότησης, ενώ παράγει και υλικό τεκμηρίωσης και ενημέρωσης των επιχειρήσεων όπως Οδηγούς, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ. σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:20

Ποια παγωτά έτρωγαν οι millennials στα 90’s;

15:17

ΙΟΒΕ: Μικρό το πλήγμα από τη διεθνή αβεβαιότητα - Μήνυμα αποφυγής πολιτικής αστάθειας

15:11

Μαρινάκης: «Όσοι μιλούσαν εν συνόλω για κυβέρνηση υποδίκων θα ζητήσουν συγγνώμη;»

15:11

Η Eli Lilly εξαγοράζει εταιρεία παραγωγής ψυχεδελικών φαρμάκων για 2,8 δισ. δολάρια

15:00

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να προληφθεί κατά 45% - Νέες κατευθυντήριες οδηγίες

14:48

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει άμεση προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών με Ουκρανία

14:47

Παράκαμψη Χαλκίδας: Η ΜΕΤΚΑ υποδέχθηκε τον Κ. Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του έργου

14:43

5 πράγματα να ελέγξεις πριν επιλέξεις πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης

14:42

Η ουκρανική βουλή διόρισε τον Κορέτσκι νέο πρωθυπουργό εν μέσω διαδηλώσεων

14:42

ΔΟΑΕ: «Απαράδεκτος ο θάνατος μηχανικού του σταθμού της Ζαπορίζια σε επίθεση»

14:41

Παπαθανάσης: Δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων κατά 30% για το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

14:36

Μαρινάκης: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία - Παρεμβάσεις σε στέγη, ασφάλεια και οφειλές

14:28

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης των πύρινων μετώπων

14:27

Τέταρτη σύλληψη για την επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

14:25

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η εξέλιξη αποκαθιστά την αλήθεια ως προς το πρόσωπό μου»

14:20

Συμφωνία ΔΕΗ με Naval για τη συντήρηση των φρεγατών FDI

14:16

Νόαμ Κατζ: Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου έχει πλέον αποκτήσει σταθερά θεμέλια

14:15

Τουρνάς: «Η πρόληψη και η άμεση επέμβαση είναι τα ισχυρότερα όπλα απέναντι στις πυρκαγιές»

14:11

Η Ουκρανία έπληξε 6 ρωσικά τάνκερ και ρυμουλκά στη Μαύρη Θάλασσα

14:02

Μηταράκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν διαπίστωσε καμία παράνομη ενέργεια από μέρους μου

14:01

Ημερίδα της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αποκατάστασης και τη νέα εποχή στην Κρατική Αρωγή

13:55

Η ιταλική βουλή ενέκρινε την εκλογική μεταρρύθμιση της Μελόνι

13:54

Συρία: Οι αρχές απέτρεψαν απόπειρα λαθραίας εισαγωγής όπλων για την Χεζμπολάχ

13:41

Σκρέκας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητώ την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

13:40

Μελέτη ΕΥ: Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας απαιτεί ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη

13:32

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για ελληνική κρατική ενίσχυση ύψους 41 εκατ. ευρώ στη γεωργία

13:29

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης για προσλήψεις σε 3 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

13:23

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κρήτη και τρεις ακόμα Περιφέρειες

13:17

Μητσοτάκης: 49,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το νέο ΠΔΠ – Τι είπε για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

13:11

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Ανθεκτική επενδυτική διάθεση και το στοίχημα της ΑΙ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider