Η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα του ελληνικού, και ευρωπαϊκού, επιχειρηματικού τοπίου.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα του ελληνικού, και ευρωπαϊκού, επιχειρηματικού τοπίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ και του ΣΕΒ (SME Factsheet 2023 – BusinessPulse 2023), στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων της χώρας (με την ΕΕ στο 99,8%), παράγουν το 57% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (στην ΕΕ είναι 51,8%) και απασχολούν το 83,5% του συνόλου, σχεδόν 2,2 εκατ. ανθρώπους ενώ στην ΕΕ, μόλις το 64,4%.

Μετά την οικονομική κρίση, δείχνουν δυναμισμό και προοπτική, αυξάνοντας σταδιακά τις επενδύσεις τους στην καινοτομία, στην πράσινη μετάβαση, καθώς και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, αν και παραμένουν ακόμα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν αποτελεί εμπόδιο για το 54% εξ αυτών (28% στην ΕΕ), αναζητούν μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα στην εργασία και συγχρόνως αντιμετωπίζουν δυσκολίες από το υψηλό κόστος ενέργειας και την πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Ωστόσο, δηλώνουν πως βλέπουν βελτίωση στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αξιοποιούν τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, και αυξάνουν σημαντικά τη βιωσιμότητά και την αποδοτικότητα των πόρων.

Η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί δεδηλωμένο στόχο του ΣΕΒ, ως σημείο κλειδί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της προοπτικής τους. Η δουλειά του Συνδέσμου τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί, εκτός από τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, και στην παροχή μιας σειράς υπηρεσιών για την υποστήριξή τους. Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δράσεων ώστε όλο και περισσότερες ΜμΕ να προχωρούν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στην ενσωμάτωση της καινοτομίας, να έχουν πρόσβαση στο ταλέντο, και στη χρηματοδότηση που χρειάζονται, αλλά και να συμμετέχουν σε συνέργειες και συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, τόσο τις μεγαλύτερες, όσο και του δυναμικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, ο ΣΕΒ παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνει τις ΜμΕ και αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών για όλα τα θέματα που τις αφορούν. Οι ανάγκες των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒ καταγράφονται συστηματικά και αποτελούν οδηγό για το σχεδιασμό σχετικών δράσεων, παρεμβάσεων και υπηρεσιών του οργανισμού.

Δράσεις από τις οποίες ωφελούνται οι ΜμΕ για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό (από συστήματα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού, διαχείρισης πελατών και αποθηκών, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και το υπολογιστικό νέφος μέχρι αρχιτεκτονικές διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων για ευφυείς επιχειρήσεις), την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου αλλά και για την κάλυψη των αναγκών τους σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

Για αυτό, δημιουργήθηκε το Skills4Jobs, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις επιχειρήσεις, όπου με αφετηρία τη διάγνωση των αναγκών σε ειδικότητες και για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, σχεδιάζονται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ήπιες και τεχνικές δεξιότητες, επαγγελματική συμβουλευτική, και τελικά, απασχόληση, με άμεσες ωφέλειες για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους νέους και νέες που συμμετέχουν.

Αντίστοιχα, το IG@work αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα του ΣΕΒ για τη δημοσίευση κενών θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης που παρέχεται χωρίς χρέωση στα μέλη του, καθώς και σε νεοφυείς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο μητρώο Elevate Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης. 180 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήδη, χρησιμοποιούν και ωφελούνται από την πλατφόρμα και έχουν λάβει μέσω του IG@work σχεδόν 4.400 βιογραφικά. Άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες με άμεσα οφέλη για τις ΜμΕ αφορούν σε θέματα εταιρικών μετασχηματισμών, δικτύωσης και συνεργασιών, όπως και στη διασύνδεση με το οικοσύστημα καινοτομίας.

Παράλληλα, ο ΣΕΒ συνεχίζει να ενημερώνει μέσα από την οργάνωση και συμμετοχή του σε εργαστήρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε θέματα όπως τα φορολογικά κίνητρα για Έρευνα & Καινοτομία και τα εργαλεία χρηματοδότησης, ενώ παράγει και υλικό τεκμηρίωσης και ενημέρωσης των επιχειρήσεων όπως Οδηγούς, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ. σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:21

Αισιοδοξία πενταετίας για τη Ferrari

08:10

ΑΠΣΙ Πίνδος: Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ ως το 2030 - Καμία αύξηση στην τιμή του κοτόπουλου

08:04

Κλίμα: Ποιες χώρες «κολλάνε» στους στόχους για το 2040, η στάση της Ελλάδας

08:03

Στο Λονδίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

07:56

Τον Οκτώβριο η πρώτη «μάχη» για τις ΣΔΙΤ μονάδες ανακύκλωσης 110 εκατ. σε Κω, Κάλυμνο

07:46

Υπερταμείο: Επενδυτικό focus σε στρατηγικές υποδομές - Στην ατζέντα λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, logistics, υδάτινοι πόροι

07:41

Εκεί στο Νότο ο Λοβέρδος - Ο Μητσοτάκης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το βαθύ κράτος

07:35

Βιομηχανία: Κλειδώνουν μέτρα για το ενεργειακό κόστος - Το επικρατέστερο σενάριο

07:32

Dashboard - myEFKA: Όλη η ασφαλιστική ιστορία με λίγα κλικ - Ψηφιακό από το 2026 όλο το «χαρτοβασίλειο» του ΕΦΚΑ

07:23

Τα ντεσού του big deal Credia - HSBC Malta

07:21

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε επενδύσεις και δανεισμό τα 500 εκατ. του ομολογιακού - Η ηγετική θέση τις υποδομές

07:15

Εφορία: «Ραβασάκια» με φόρους σε «ξεχασιάρηδες» - Ποιοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα

07:11

Η επιτυχία της Credia Bank - Τα ερωτήματα της DB - Διπλά μέτρα και σταθμά

23:55

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου διακομίστηκε σε νοσοκομείο

23:45

Για πρώτη φορά σε Γερμανία και Γαλλία ο Πολωνός πρόεδρος για θέματα ασφάλειας και τη Mercosur

23:30

Λιθουανία: Μαθήματα συναρμολόγησης, προγραμματισμού και χειρισμού drones για παιδιά άνω των 10 ετών

23:26

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τάιλερ Ρόμπινσον για τη δολοφονία Κερκ – Ενδέχεται να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή

23:11

Wall Street: Επιφυλακτικότητα πριν από την απόφαση της Fed

23:00

ΕΟΤ: Δράση εξοικείωσης τουριστικών πρακτόρων της Τουρκίας στη Λήμνο

22:43

Νετανιάχου: Το πλήγμα στη Ντόχα κατά της Χαμάς ήταν δικαιολογημένο

22:33

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 2% για το WTI λόγω των ουκρανικών επιθέσεων στα ρωσικά διυλιστήρια

22:26

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Παλαιόπολη Άνδρου - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

22:24

Ισραήλ: Δύο χρόνια συνεχούς κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα – Η στάση των ΗΠΑ

22:13

Κλήρωση Τζόκερ: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

21:55

Τραμπ: Παρατείνει το deadline πώλησης του TikTok έως τις 16 Δεκεμβρίου

21:31

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό - Πρώτη φορά πάνω από τα 3.700 δολάρια

21:24

Φάμελλος: Η ΔΕΘ οφείλει να παραμείνει δημόσια

21:07

Γκουτέρες: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

20:55

Κάλας: Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Γάζα θα επιδεινώσει την ήδη απελπιστική κατάσταση

20:53

Καλαφάτης: Προϋπόθεση προόδου και ανάπτυξης στη χώρα μας η στήριξη του υγιούς επιχειρείν

gazzetta
gazzetta reader insider insider