Η επανακυκλοφορία της γλυφοσάτης διχάζει την ΕΕ: Ο λόγος τώρα στα Κράτη - Μέλη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επανακυκλοφορία της γλυφοσάτης διχάζει την ΕΕ: Ο λόγος τώρα στα Κράτη - Μέλη
Οι 27 χώρες της ΕΕ απέτυχαν πριν λίγες ημέρες να βρουν μια τεχνική-επιστημονική λύση για την συνέχιση της κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, της διάσημης πλέον δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα με μεγάλη επιτυχία αλλά και με πολλές υποψίες περί συνεπειών σε ανθρώπους , περιβάλλον και άγρια ζωή.

Οι 27 χώρες της ΕΕ απέτυχαν πριν λίγες ημέρες να βρουν μια τεχνική-επιστημονική λύση για την συνέχιση της κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, της διάσημης πλέον δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα με μεγάλη επιτυχία αλλά και με πολλές υποψίες περί συνεπειών σε ανθρώπους , περιβάλλον και άγρια ζωή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η γλυφοσάτη είναι το βασικό στοιχείο των ζιζανιοκτόνων που καταστρέφουν σχεδόν ότι είναι πράσινο. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως, παγκοσμίως και σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι αγρότες της συμβατικής γεωργίας, πίνουν νερό στο όνομά της, ενώ οι ασχολούμενοι με τη βιολογική καλλιέργεια την αναφέρουν συνεχώς ως παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο συστατικό να έχει τραβήξει την προσοχή όλων όσων ασχολούνται με την προστασία της δημόσιας υγείας, των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Οι αντιρρήσεις είχαν βασισθεί σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2015 περί πιθανής πρόκλησης καρκίνων από τη χρήση της δραστικής αυτής.

Η έγκριση κυκλοφορίας της σε Ευρωπαϊκό έδαφος, έληξε πριν ένα χρόνο, μετά από 10ετή περίοδο. Λόγω έλλειψης σοβαρού υποκατάστατου, αλλά και μέχρι να ολοκληρωθούν ενέργειες τεκμηρίωσης προκειμένου να κάνει πρόταση ανανέωσης ή όχι, η ΕΕ έδωσε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Έτσι, η άδεια κυκλοφορίας της πρέπει να ανανεωθεί άμεσα. Στο ενδιάμεσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεξήγαγε πλήθος μελετών κι ερευνών για την απόδειξη ή απόρριψη των βασικών κατηγοριών που έχουν εκφραστεί για την δραστική αυτή ουσία: την πρόκληση καρκινογένεσης, πρόκλησης σοβαρών βλαβών στα μάτια, επιπτώσεις στο υδάτινο οικοσύστημα, την βιοποικιλότητας, την πρόκληση νευροτοξικότητας.

Ακολούθησε ένα μαραθώνιος διαβουλεύσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων, εταιρειών για να καταλήξουμε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, όπου η Επιτροπή δημοσιοποίησε τη θέση που διαμόρφωσε με βάση τα όσα αποτελέσματα συνέλεξε. Πρότεινε, την συνέχιση της χρήσης της δραστικής, αφού κατά την γνώμη της καμιά κατηγορία δεν αποδείχθηκε σαφώς, ενώ υπήρξαν κάποιοι αστερίσκοι αναφορικά με το θέμα της νευροτοξικότητας καθώς και τις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ, είχαν στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα εκφράσει ποικίλες θέσεις, απόψεις, φοβέρες και παλικαρισμούς, ενώ αποτέλεσε και πεδίο πολιτικών συμβιβασμών στη Γερμανία. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η οποία δικαιολογημένα ανησυχεί για την χρήση τέτοιων δραστικών που συνοδεύονται και με ένα σωρό αναφορές, άλλες χώρες μιλούσαν για περιορισμούς στη χρήση, άλλες για κατάργηση, άλλες για χορήγηση άδειας για μικρό χρονικό διάστημα.

Η μόνη χώρα με ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή θέση είναι το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει απαγορεύσει τη χρήση της στο έδαφός της.

H Γαλλία, στην αρχή της χρονιάς δια στόματος Μακρόν, είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα στήριξης των αγροτών της αξίας 215 εκ ευρώ, προκειμένου οι αγρότες της να παράγουν προϊόντα χωρίς τη χρήση της δραστικής. Στην Γερμανία, η γλυφοσάτη αποτέλεσε ήδη από το 2021 αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού που κυβερνάει τη χώρα. Οι συμμετέχοντες, υπέγραψαν τότε συμφωνία, ότι η δραστική θα αποσυρθεί από τη γερμανική αγορά, μέχρι το τέλος του 2023. Σημειώνεται ότι οι Πράσινοι έχουν στην ευθύνη τους το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας.

Την προηγούμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, συνεδρίασε για 2 ημέρες κεκλισμένων των θυρών η Μόνιμη Επιτροπή ζώων, φυτών, τροφίμων και ζωοτροφών (RAFF), η οποία αποτελείται από τεχνικούς εμπειρογνώμονες των χωρών μελών, χωρίς να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία απόφασης επί της πρότασης της Κομισιόν. Η άποψή της δεν ενέχει ούτως ή άλλως θέση νόμου, είναι δηλαδή συμβουλευτική, αλλά είναι προφανές ότι εάν γνωμοδοτούσε θετικά θα άνοιγε ο δρόμος για την Επιτροπή να χορηγήσει την επόμενη δεκαετή άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματος.

Η όποια απόφαση, θετική ή αρνητική, λόγω της κρισιμότητας του θέματος θα έπρεπε να ληφθεί όχι με απλή αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία, που σημαίνει ότι απαιτείται εκτός του πλειοψηφικού αριθμού κρατών, να συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 65% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Άρα «πολιτικό μασάζ» σε μικρές χώρες με ανταλλάγματα θα είχε περιορισμένη επιτυχία. Η αποχή όμως μεγάλων χωρών από την ψηφοφορία δεν επέτρεψε την λήψη καμίας απόφασης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διότι όπως αναφέρθηκε η επιτροπή συνεδρίασε κεκλισμένων των θυρών, κατά της συνέχισης κυκλοφορίας της δραστικής, εμφανίστηκαν 3 χώρες: Αυστρία, Κροατία και Λουξεμβούργο. Η Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Μάλτα και Γαλλία προτίμησαν την αποχή και οι υπόλοιπες θετικά.

Μη έχοντας τη θετική ψήφο της τεχνικής επιτροπής, το θέμα θα παραπεμφθεί άμεσα σε διάφορες τεχνικές και πολιτικές επιτροπές με την τελική απόφαση να την πάρει το Κολλέγιο των Επιτρόπων περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή τα κράτη Μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:00

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς

20:45

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες

20:28

Σε εξέλιξη κατάσβεση πυρκαγιάς στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς

20:21

Συνελήφθη 52χρονος που εκκρεμούσαν εις βάρος του πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για απάτη και πλαστογραφία

20:14

Ντερ Λάιεν: Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος

20:04

Πυροσβεστική: 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:00

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς

19:51

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

19:40

Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης

19:20

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

19:08

Γάζα: Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στη Ράφα

19:01

Ζελένσκι: Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη

18:50

Γαλλία: Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ομολόγων - Καζάνι που βράζει η πολιτική σκηνή

18:22

Ερυθρά Θάλασσα: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

18:10

Μελόνι: Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση

18:02

Καβάλα: Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη

17:54

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

17:43

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

17:11

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

16:56

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» στο θέμα των Eurofighter

16:35

Υπουργικό συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

16:19

Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο

16:11

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

16:00

Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent

15:55

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

15:45

Συνελήφθη ο Ναν για «επεισόδιο» με την σύζυγο του

15:39

Αθανασάκης: Χαμηλότερο το προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης μετά τα 65 στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ΟΟΣΑ

15:31

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

15:23

Σταϊκούρας: Επέκταση της Ιόνιας Οδού και μεγάλα έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο

15:17

Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται

gazzetta
gazzetta reader insider insider