Νέοι Αγρότες: Τι απαιτεί η προκήρυξη ενός νέου προγράμματος; Εύκολη η συμμετοχή παλαιών επιλαχόντων;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέοι Αγρότες: Τι απαιτεί η προκήρυξη ενός νέου προγράμματος; Εύκολη η συμμετοχή παλαιών επιλαχόντων;
Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με ένα επικείμενο πρόγραμμα νέων αγροτών το φθινόπωρο. Πόσο πιθανό είναι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο και πόσο έτοιμο είναι το υπουργείο για να υποστηρίξει μια τέτοια πρόσκληση;

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών θα επιδοτεί από 30.000 έως και 42.500 ευρώ κάθε εγκεκριμένη αίτηση.

Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με ένα επικείμενο πρόγραμμα νέων αγροτών το φθινόπωρο. Πόσο πιθανό είναι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο και πόσο έτοιμο είναι το υπουργείο για να υποστηρίξει μια τέτοια πρόσκληση;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, με την εφαρμογή της παρούσας ΚΑΠ, οι δείκτες τυπικής απόδοσης με βάση τους οποίους υπολογίζεται το τεκμαρτό μέγεθος της εκμετάλλευσης και κατατίθενται τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν τα προγράμματα αυτά, θα αλλάξουν. Οι δείκτες τυπικής απόδοσης θα αναμορφωθούν, ώστε να πλησιάσουν περισσότερο στην πραγματικότητα και στα σημερινά δεδομένα μιας και οι τελευταίοι δείκτες έχουν υπολογισθεί πριν αρκετά χρόνια και χρησιμοποιούνται χωρίς να έχουν ποτέ αναμορφωθεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Για να μπορέσει να βγει μια τέτοια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με την ένταξη κάποιας ή κάποιου ενδιαφερόμενου στο πρόγραμμα νέων αγροτών, θα πρέπει πρώτα να βγει μια σχετική προδημοσίευση για το εν λόγω πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με όλες τις προκλήσεις που αφορούν τα προγράμματα νέων αγροτών.

Επίσης, στην προδημοσίευση ορίζονται συνήθως τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών και βάσει αυτών οι υποψήφιοι, σε συνεργασία με τους συμβούλους τους, δομούν την πρότασή τους. Από την άλλη, τα κριτήρια αυτά συνήθως εξαρτώνται από τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του παραγωγού η οποία όμως το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς πως χωρίς την προδημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα νέων αγροτών, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για το εν λόγω πρόγραμμα. Και αν υπάρχει πραγματικά η πρόθεση να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα νέων αγροτών, θα πρέπει και οι νέοι δείκτες τυπικής απόδοσης και η προδημοσίευση να δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατό και όσο οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι σε εξέλιξη, με τις όποιες δυνατότητες αλλαγών.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, γράφονται με βάση τα όσα έχουν συμβεί στις προκηρύξεις το πρόγραμμα των νέων αγροτών των τελευταίων χρόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία σύνταξης της όλης πρότασης (σενάριο με πολύ μικρές πιθανότητες, όχι όμως απίθανο, αν και το ΥΠΑΑΤ αυτή τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο είναι υποστελεχωμένο).

Επιπλέον, έχει ακουστεί ότι με το επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών, το ΥΠΑΑΤ θα προσπαθήσει να καλύψει όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες της προηγούμενης προκήρυξης, ει δυνατόν το σύνολο τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, ένας επιλαχών νέος αγρότης θα πρέπει να δομήσει εκ νέου μια πρόταση για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, πληρώνοντας το σύμβουλό του για δεύτερη φορά και μη διασφαλίζοντας τον κανένας ότι αυτός θα εγκριθεί.

Η χρήση μιας επόμενης προκήρυξης μάλλον είναι ανέφικτη και εκτός των άλλων, ο προϋπολογισμός θα είναι αδύνατον να καλύψει το σύνολο των αιτηθέντων, παλιών και νέων και θα έχουμε ξανά νέους, ίσως ακόμα περισσότερους, επιλαχόντες. Με απλά λόγια, θα μεταθέσουμε το πρόβλημα… χωρίς να δώσουμε τελικά λύση. Αν υπάρχει η πρόθεση ένταξης των επιλαχόντων νέων αγροτών στο σύνολο τους ή μέρους αυτών, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι, βρίσκοντας κονδύλια που έχουν περισσέψει, αν έχουν περισσέψει από άλλα μέτρα ή υπομέτρα του ΠΑΑ και να τα διοχετεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

ΗΠΑ: Επερχόμενος καύσωνας απειλεί το Μουντιάλ και τους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου

23:43

Περού: Η υποψήφια της δεξιάς επικράτησε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών

23:34

ΥΠΑΜ Ολλανδίας: Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ μετά την Ουκρανία

23:30

Wall Street: Ράλι 2% για Nasdaq, νέο ρεκόρ ο Dow Jones

23:17

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα για τους σεισμούς

23:04

Μελόνι: «Δεν έχω υιοθετήσει αντιαμερικανική στάση σήμερα, ούτε ήμουν υποταγμένη»

22:52

Πιερρακάκης: «Εθνική επιτυχία» το Κέντρο Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΟΜ

22:45

Πέντε νεκροί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα

22:40

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απολύει στελέχη ανεξάρτητων αρχών

22:28

Ράλι 4%% για την Alphabet στο ντεμπούτο της στον Dow Jones

22:27

Πετρέλαιο: Άνοδος εν μέσω επιφυλακτικότητας για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:23

Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: Η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών Δυτική Όχθη υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών

22:09

Saab: Συμφωνία «μαμούθ» 4,83 δισ. δολαρίων με την Πολωνία για τρία νέα υποβρύχια

22:04

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας - Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»

21:55

Ευρωβουλευτές ζητούν έρευνα σε βάρος ακροδεξιών κομμάτων για παραβίαση των αρχών της ΕΕ

21:42

Χρυσός: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έφεραν «λάμψη» στις τιμές

21:38

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

21:24

Ο «χάρτης» των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων στην ΕΕ: Τι ισχύει στην Ελλάδα

21:18

Les Echos: Η Theon ένα βήμα πριν την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας HGH

21:10

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 1.700 οι νεκροί από τους σεισμούς - Πάνω από 50.000 οι αγνoούμενοι

21:00

Η αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ θα διεξαχθεί αποκλειστικά από το Ιράν

20:48

Κικίλιας: Ναυτιλία και ενέργεια θα καθορίσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα 25 χρόνια

20:41

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Μεταβίβαση τριών οριζοντίων ιδιοκτησιών έναντι 1,95 εκατ. ευρώ

20:28

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για περιορισμό της επιστολικής ψήφου

20:19

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμίας υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριών Συμπληρωματικού Φόρου

20:05

Μητσοτάκης: «Το απόθεμα της αξιοπιστίας μας θα είναι βασισμένο στο τι είπαμε και τι κάναμε»

19:48

Πυροσβεστική: 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις για εμπρησμούς

19:39

Eurobank: Νέο μέλος της Επιτροπής Ελέγχου ο John Hollows

19:30

Allianz: Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της ανάκαμψης, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

19:26

Ρωσία: Οι ελλείψεις καυσίμων εξαπλώνονται σε δεκάδες περιοχές μετά από τις ουκρανικές επιθέσεις


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider