Νέοι Αγρότες: Τι απαιτεί η προκήρυξη ενός νέου προγράμματος; Εύκολη η συμμετοχή παλαιών επιλαχόντων;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέοι Αγρότες: Τι απαιτεί η προκήρυξη ενός νέου προγράμματος; Εύκολη η συμμετοχή παλαιών επιλαχόντων;
Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με ένα επικείμενο πρόγραμμα νέων αγροτών το φθινόπωρο. Πόσο πιθανό είναι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο και πόσο έτοιμο είναι το υπουργείο για να υποστηρίξει μια τέτοια πρόσκληση;

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών θα επιδοτεί από 30.000 έως και 42.500 ευρώ κάθε εγκεκριμένη αίτηση.

Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με ένα επικείμενο πρόγραμμα νέων αγροτών το φθινόπωρο. Πόσο πιθανό είναι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο και πόσο έτοιμο είναι το υπουργείο για να υποστηρίξει μια τέτοια πρόσκληση;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, με την εφαρμογή της παρούσας ΚΑΠ, οι δείκτες τυπικής απόδοσης με βάση τους οποίους υπολογίζεται το τεκμαρτό μέγεθος της εκμετάλλευσης και κατατίθενται τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν τα προγράμματα αυτά, θα αλλάξουν. Οι δείκτες τυπικής απόδοσης θα αναμορφωθούν, ώστε να πλησιάσουν περισσότερο στην πραγματικότητα και στα σημερινά δεδομένα μιας και οι τελευταίοι δείκτες έχουν υπολογισθεί πριν αρκετά χρόνια και χρησιμοποιούνται χωρίς να έχουν ποτέ αναμορφωθεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Για να μπορέσει να βγει μια τέτοια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με την ένταξη κάποιας ή κάποιου ενδιαφερόμενου στο πρόγραμμα νέων αγροτών, θα πρέπει πρώτα να βγει μια σχετική προδημοσίευση για το εν λόγω πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με όλες τις προκλήσεις που αφορούν τα προγράμματα νέων αγροτών.

Επίσης, στην προδημοσίευση ορίζονται συνήθως τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών και βάσει αυτών οι υποψήφιοι, σε συνεργασία με τους συμβούλους τους, δομούν την πρότασή τους. Από την άλλη, τα κριτήρια αυτά συνήθως εξαρτώνται από τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του παραγωγού η οποία όμως το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς πως χωρίς την προδημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα νέων αγροτών, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για το εν λόγω πρόγραμμα. Και αν υπάρχει πραγματικά η πρόθεση να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα νέων αγροτών, θα πρέπει και οι νέοι δείκτες τυπικής απόδοσης και η προδημοσίευση να δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατό και όσο οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι σε εξέλιξη, με τις όποιες δυνατότητες αλλαγών.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, γράφονται με βάση τα όσα έχουν συμβεί στις προκηρύξεις το πρόγραμμα των νέων αγροτών των τελευταίων χρόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία σύνταξης της όλης πρότασης (σενάριο με πολύ μικρές πιθανότητες, όχι όμως απίθανο, αν και το ΥΠΑΑΤ αυτή τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο είναι υποστελεχωμένο).

Επιπλέον, έχει ακουστεί ότι με το επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών, το ΥΠΑΑΤ θα προσπαθήσει να καλύψει όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες της προηγούμενης προκήρυξης, ει δυνατόν το σύνολο τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, ένας επιλαχών νέος αγρότης θα πρέπει να δομήσει εκ νέου μια πρόταση για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, πληρώνοντας το σύμβουλό του για δεύτερη φορά και μη διασφαλίζοντας τον κανένας ότι αυτός θα εγκριθεί.

Η χρήση μιας επόμενης προκήρυξης μάλλον είναι ανέφικτη και εκτός των άλλων, ο προϋπολογισμός θα είναι αδύνατον να καλύψει το σύνολο των αιτηθέντων, παλιών και νέων και θα έχουμε ξανά νέους, ίσως ακόμα περισσότερους, επιλαχόντες. Με απλά λόγια, θα μεταθέσουμε το πρόβλημα… χωρίς να δώσουμε τελικά λύση. Αν υπάρχει η πρόθεση ένταξης των επιλαχόντων νέων αγροτών στο σύνολο τους ή μέρους αυτών, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι, βρίσκοντας κονδύλια που έχουν περισσέψει, αν έχουν περισσέψει από άλλα μέτρα ή υπομέτρα του ΠΑΑ και να τα διοχετεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή

17:10

Μελόνι: «Νόμιζα ότι η σχέση με τον Τραμπ θα ήταν πιο εύκολη»

16:52

Προσπάθεια ανάκαμψης στην Wall Street - Σε τροχιά για εβδομαδιαίες απώλειες

16:49

Συναγερμός στη Σουηδία: Τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε σχολείο

16:35

Η Tesla ανακαλεί 3 εκατ. οχήματα στην Κίνα λόγω προβλημάτων στις χειρολαβές θυρών

16:33

Bally’s Intralot: Στις 27 Αυγούστου η πληρωμή τόκων 3,92 εκατ. ευρώ για το ομολογιακό

16:26

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

16:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Λήμνο - Απομακρύνθηκαν 59 άτομα δια θαλάσσης

16:10

Bloomberg: Οικονομολόγοι αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

15:59

Πυρκαγιά στο Αγρίνιο - Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσσηνία

15:54

Φινλανδία: Εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών για το αναγνωριστικό αεροσκάφος

15:49

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο

15:35

Γιατί οι μεγαλύτερες αμερικανικές μάρκες χάνουν έδαφος στην Κίνα

15:29

Αντιμέτωπη με πρόστιμα 1,4 τρισ. δολαρίων η Meta - Τι πρέπει να αλλάξει σε Facebook και Instagram

15:23

Η Τουρκία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

15:18

Ο Τραμπ αναστέλλει για 90 ημέρες τους δασμούς στις εισαγωγές βοείου κρέατος

15:13

Στη δεύτερη πιο επιβαρυμένη θέση από τον ιό του δυτικού Νείλου η Ελλάδα

15:08

Κίνα: Η μηχανή των επιδοτήσεων δουλεύει στο φουλ – Το καμπανάκι για τους εμπορικούς εταίρους


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider