Κακοκαιρία Ελπίς: Τα παθήματα που δυστυχώς δεν γίνονται μαθήματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κακοκαιρία Ελπίς: Τα παθήματα που δυστυχώς δεν γίνονται μαθήματα
Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», που κυριολεκτικά αποσταθεροποίησε τη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την πατρίδα μας ολοένα και αυξάνεται. Από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και την τραγωδία στο Μάτι, έως την κακοκαιρία «Μήδεια» και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε Εύβοια και Αττική, διαπιστώνει κανείς, πέραν των εξόφθαλμων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, έναν κοινό παρονομαστή: τη διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», που κυριολεκτικά αποσταθεροποίησε τη χώρα αφήνοντας πίσω της τεράστιες πληγές, και παρά τις εξαγγελίες της πολιτείας για πλήρη ετοιμότητα και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των ειδικών για την ένταση των φαινομένων της νέας αυτής κακοκαιρίας, βρισκόμαστε για πολλοστή φορά θεατές στο ίδιο έργο. Με την Αττική να τελεί υπό καθεστώς κατάρρευσης, τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί παρέλυσε για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός.

Αν κάτι μας αποκάλυψε πέρυσι η «Μήδεια» και ως φαίνεται δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ δημόσιων φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως ένας απλός καθαρισμός δρόμου από τα αναρίθμητα πεσμένα δέντρα και κομμένα καλώδια, κυρίως στα βόρεια προάστια του νομού, αποτέλεσαν πεδίο διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης μεταξύ δήμων, περιφέρειας και κρατικών φορέων. Παράλληλα, έγινε πλήρως αντιληπτό το πόσο αναγκαία και επιτακτική είναι η υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος, πρωτίστως σε περιοχές που κινδυνεύουν είτε από βίαια καιρικά φαινόμενα, είτε από δασικές πυρκαγιές. Κατέστη, ακόμα, σαφές, πως ο ΔΕΔΔΗΕ δυσλειτουργεί και στερείται δυνατότητας σοβαρής επικοινωνίας με τους πολίτες και πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι επί της ουσίας απούσα, την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας για τους δημότες.

Το φετινό κύμα κακοκαιρίας, όχι μόνο αποδεικνύει πως τα περσινά παθήματα δεν έγιναν -ούτε κατ’ ελάχιστον- μαθήματα, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε μια πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη για ευρωπαϊκή χώρα εν έτη 2022, κατάσταση· τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, σε συνθήκες αντίξοες και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Οι εικόνες από την Αττική Οδό με τα δεκάδες εγκλωβισμένα οχήματα, την επέμβαση στρατού και πυροσβεστικής και την αρωγή εθελοντών και κλιμακίων της ΕΜΑΚ, θύμισαν χώρα πρωτόγονη και τριτοκοσμική. Και αν για την Αττική Οδό, είναι υπεύθυνη η ίδια η εταιρεία, για την κατάσταση σε Εθνική Οδό, Λεωφόρο Μεσογείων και Μαραθώνος, ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος. Σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, αντιλαμβάνεται κανείς πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, για ευπαθείς και μη συμπολίτες μας, πόσω μάλλον εν μέσω πανδημίας. Η ειλικρινής και καθόλου αυτονόητη «συγνώμη» του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, είναι, μεν, δείγμα ενσυναίσθησης και πολιτικού ήθους, αλλά από μόνη της δεν αρκεί.

Με την κλιματική αλλαγή να έχει διαμορφώσει ένα νέο κλιματικό περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν ακραίες καιρικές εκδηλώσεις, όχι μόνο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αλλά έχει ήδη χαθεί αρκετός. Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να επισπευσθεί, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, είναι εκ των ων ουκ άνευ να αποκρυσταλλωθούν και να διασαφηνιστούν οι αρμοδιότητες Δήμων, Περιφέρειας και δημόσιων φορέων, όπως και να καθοριστεί ένα σαφές πλαίσιο οργάνωσης, επαγρύπνησης και συνεννόησης που μέσω των κατάλληλων συνεργειών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα τίθεται σε εφαρμογή σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι που κατ’ εξοχήν πλήττονται, θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή και πλήρως λειτουργικό εξοπλισμό εκχιονιστικών και χωματουργικών μηχανημάτων, ώστε να μην διακόπτεται η κυκλοφορία κεντρικών οδών.

Μετά από κάθε καταστροφή, η τάση της πολιτείας, της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης είναι να ξεχνά. Να μη διδάσκεται τίποτε από την καταστροφή. Ας ελπίσουμε πως οι αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, ανέδειξαν πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Σαν κράτος, σαν κοινωνία, αλλά κι ο καθένας μας ατομικά. Παραφράζοντας τον Αντώνη Σαμαράκη, «ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ελπίς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:19

G7 και πάνω από τριάντα ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία

18:13

Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν - Οι συγκεντρώσεις

18:04

Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

18:00

ΧΑ: «Βουτιά» 3,3% στις τράπεζες - Υποχρέωσε τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες

18:00

Πράσινα τιμολόγια: Προς πτώση των χρεώσεων τον Μάρτιο - «Βουτιά» 21% της χονδρικής

17:47

Deloitte: Το εμπόδιο στην ενσωμάτωση της AI στις επιχειρήσεις το 2026

17:45

Ελλάκτωρ: Ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτων σε θυγατρικές της Dimand

17:44

Λευκός Οίκος: «Η πρώτη επιλογή του Τραμπ για το Ιράν είναι η διπλωματία»

17:43

Παπαθανάσης: Ολοκληρώνεται η επέκταση του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας μέσω ΕΣΠΑ

17:39

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Συμμετέχει στη ρύθμιση η doValue Greece

17:37

Η Ελλάδα παρέλαβε 5 νέα πυροσβεστικά ταχύπλοα σκάφη στο πλαίσιο του «ΑΙΓΙΣ»

17:31

ΑΑΔΕ: Ελεγκτικά αποτελέσματα τελωνείων Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2025

17:28

Eλληνική φαρμακοβιομηχανία και δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι «μοχλοί» για να αντιστραφεί το δημογραφικό στην Αρκαδία

17:21

Δημοσκόπηση Interview: 3η θητεία ΝΔ «βλέπει» το 53% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

17:21

Πούτιν: «Οι αντίπαλοί μας γνωρίζουν την κατάληξη οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της Ρωσίας»

17:15

Παπασταύρου για Κάθετο Διάδρομο: «Κάναμε τη γεωγραφία μας, γεωπολιτική δύναμη»

17:10

Mega deal πολλών δισ. δολαρίων για Meta - AMD

17:03

Το Saronicos Project «αποκρυπτογραφεί» τον βυθό του Σαρωνικού με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του

17:03

Αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες στη Σερβία - Ζητούν απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων

16:59

Φθηνότερα έως και 50% Ozempic και Wegovy στις ΗΠΑ

16:50

Εγκρίθηκαν 447 αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Εξωστρέφεια ΜμΕ»

16:44

Aπόπειρα για rebound στη Wall Street

16:38

Σπανάκης: 228 έργα από το υπουργείο Εσωτερικών στα Δωδεκάνησα

16:30

Το τρίπτυχο που πυροδότησε scare trade σε μετοχές εταιρειών delivery, πληρωμών και λογισμικού

16:24

Η Κομισιόν θα καταθέσει στις 15 Απριλίου σχέδιο νόμου για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

16:07

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι στα τοπικά ΜΜΜ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία

16:03

Γκούλσμπι (Fed): Ζητά φρένο στις μειώσεις επιτοκίων - «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι αρκετά καλά»

16:00

Οι άνθρωποι που φαίνονται νεότεροι από την ηλικία τους δεν είναι απλώς γενετικά τυχεροί

15:58

Νέα βελτιωμένη προσφορά από Paramount για Warner Bros - Στα «κόκκινα» η μάχη με το Netflix

15:58

Παπαθανάσης: Μέσω ΕΣΠΑ η β' φάση των δράσεων για το φυσικό αέριο στην Φλώρινα

gazzetta
gazzetta reader insider insider