Κακοκαιρία Ελπίς: Τα παθήματα που δυστυχώς δεν γίνονται μαθήματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κακοκαιρία Ελπίς: Τα παθήματα που δυστυχώς δεν γίνονται μαθήματα
Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», που κυριολεκτικά αποσταθεροποίησε τη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την πατρίδα μας ολοένα και αυξάνεται. Από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και την τραγωδία στο Μάτι, έως την κακοκαιρία «Μήδεια» και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε Εύβοια και Αττική, διαπιστώνει κανείς, πέραν των εξόφθαλμων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, έναν κοινό παρονομαστή: τη διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», που κυριολεκτικά αποσταθεροποίησε τη χώρα αφήνοντας πίσω της τεράστιες πληγές, και παρά τις εξαγγελίες της πολιτείας για πλήρη ετοιμότητα και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των ειδικών για την ένταση των φαινομένων της νέας αυτής κακοκαιρίας, βρισκόμαστε για πολλοστή φορά θεατές στο ίδιο έργο. Με την Αττική να τελεί υπό καθεστώς κατάρρευσης, τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί παρέλυσε για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός.

Αν κάτι μας αποκάλυψε πέρυσι η «Μήδεια» και ως φαίνεται δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ δημόσιων φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως ένας απλός καθαρισμός δρόμου από τα αναρίθμητα πεσμένα δέντρα και κομμένα καλώδια, κυρίως στα βόρεια προάστια του νομού, αποτέλεσαν πεδίο διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης μεταξύ δήμων, περιφέρειας και κρατικών φορέων. Παράλληλα, έγινε πλήρως αντιληπτό το πόσο αναγκαία και επιτακτική είναι η υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος, πρωτίστως σε περιοχές που κινδυνεύουν είτε από βίαια καιρικά φαινόμενα, είτε από δασικές πυρκαγιές. Κατέστη, ακόμα, σαφές, πως ο ΔΕΔΔΗΕ δυσλειτουργεί και στερείται δυνατότητας σοβαρής επικοινωνίας με τους πολίτες και πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι επί της ουσίας απούσα, την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας για τους δημότες.

Το φετινό κύμα κακοκαιρίας, όχι μόνο αποδεικνύει πως τα περσινά παθήματα δεν έγιναν -ούτε κατ’ ελάχιστον- μαθήματα, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε μια πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη για ευρωπαϊκή χώρα εν έτη 2022, κατάσταση· τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, σε συνθήκες αντίξοες και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Οι εικόνες από την Αττική Οδό με τα δεκάδες εγκλωβισμένα οχήματα, την επέμβαση στρατού και πυροσβεστικής και την αρωγή εθελοντών και κλιμακίων της ΕΜΑΚ, θύμισαν χώρα πρωτόγονη και τριτοκοσμική. Και αν για την Αττική Οδό, είναι υπεύθυνη η ίδια η εταιρεία, για την κατάσταση σε Εθνική Οδό, Λεωφόρο Μεσογείων και Μαραθώνος, ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος. Σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, αντιλαμβάνεται κανείς πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, για ευπαθείς και μη συμπολίτες μας, πόσω μάλλον εν μέσω πανδημίας. Η ειλικρινής και καθόλου αυτονόητη «συγνώμη» του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, είναι, μεν, δείγμα ενσυναίσθησης και πολιτικού ήθους, αλλά από μόνη της δεν αρκεί.

Με την κλιματική αλλαγή να έχει διαμορφώσει ένα νέο κλιματικό περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν ακραίες καιρικές εκδηλώσεις, όχι μόνο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αλλά έχει ήδη χαθεί αρκετός. Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να επισπευσθεί, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, είναι εκ των ων ουκ άνευ να αποκρυσταλλωθούν και να διασαφηνιστούν οι αρμοδιότητες Δήμων, Περιφέρειας και δημόσιων φορέων, όπως και να καθοριστεί ένα σαφές πλαίσιο οργάνωσης, επαγρύπνησης και συνεννόησης που μέσω των κατάλληλων συνεργειών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα τίθεται σε εφαρμογή σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι που κατ’ εξοχήν πλήττονται, θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή και πλήρως λειτουργικό εξοπλισμό εκχιονιστικών και χωματουργικών μηχανημάτων, ώστε να μην διακόπτεται η κυκλοφορία κεντρικών οδών.

Μετά από κάθε καταστροφή, η τάση της πολιτείας, της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης είναι να ξεχνά. Να μη διδάσκεται τίποτε από την καταστροφή. Ας ελπίσουμε πως οι αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, ανέδειξαν πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Σαν κράτος, σαν κοινωνία, αλλά κι ο καθένας μας ατομικά. Παραφράζοντας τον Αντώνη Σαμαράκη, «ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ελπίς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Μαρινάκης για Μυλωνάκη: «Κέρδισε την πρώτη μάχη - Θα είναι σύντομα κοντά μας»

23:47

Πάνω από 26 εκατ. Ιρανοί έχουν προσφερθεί για εθελοντική στράτευση

23:36

Νετανιάχου: «Προτεραιότητα η διάλυση της Χεζμπολάχ - Ίδιοι οι στόχοι Ισραήλ και ΗΠΑ για Ιράν»

23:24

ΔΑΑ: «Ναι» από ΓΣ σε μεικτό μέρισμα 0,66 ευρώ ανά μετοχή - Εξελέγη νέο ΔΣ

23:13

Διπλό ρεκόρ όλων των εποχών για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

23:00

Ολλανδία: Χρηματοδότηση σχεδόν 250 εκατ. ευρώ για κατασκευή drones για την Ουκρανία

22:46

Πετρέλαιο: Οριακά κέρδη - Ρεκόρ στις αμερικανικές εξαγωγές αργού με 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

22:34

SOS για ύφεση και ενεργειακή κρίση στην Ιταλία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

22:32

«Νεύμα» Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για «δύσκολους καιρούς» εάν παραμείνει στα ύψη το πετρέλαιο

22:23

Ρωσία: Η αύξηση της παραγωγής drones για Ουκρανία παρασύρει την Ευρώπη στον πόλεμο

22:19

Παγκόσμια Τράπεζα: «Καμπανάκι» για Στενά του Ορμούζ - Μήνες αναταράξεων και μετά το άνοιγμα

22:05

Στενά του Ορμούζ: Πρόταση Ιράν για ελεύθερη διέλευση πλοίων από Ομάν

22:05

Η Βρετανία επιστρέφει στο πρόγραμμα Erasmus από το 2027

21:56

Χρυσός: Απώλειες σχεδόν 1% με φόντο Τεχεράνη - Ουάσιγκτον

21:47

Κοντά στην παραγωγή το νέο τσιπ της Tesla - Άλμα 7% της μετοχής

21:36

Μπεζ Βίβλος (Fed) για πόλεμο στο Ιράν: Ήπια η αύξηση των τιμών

21:26

Νέα εικόνα Τραμπ μέσω ΑΙ που είναι αγκαλιά με τον Ιησού Χριστό

21:16

Στάρμερ: «Δεν θα υποχωρήσουμε στις αμερικανικές πιέσεις για να συρθεί η Βρετανία στον πόλεμο»

21:13

Τραμπ: «Ο Μαγιάρ θα κάνει καλή δουλειά»

21:11

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόστα: Συζητήθηκαν οι προοπτικές ειρήνευσης στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή

20:59

ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό

20:46

Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα

20:38

Μελόνι: «Θέλουμε να αναπτύξουμε κοινή παραγωγή με την Ουκρανία για drone»

20:36

Βουλή: Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου την Πέμπτη - Στις 11:00 η παρέμβαση Μητσοτάκη

20:32

ΗΠΑ: Ο στρατός εμπόδισε επτά πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 48ωρο

20:26

Ανησυχία και στην ΕΚΤ για το Mythos της Anthropic

20:21

Εθνική Τράπεζα: Διανέμει 169.060 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό μέσω Stock Awards

20:11

Ευρύ το φάσμα των εκδηλώσεων του ανευρύσματος εγκεφάλου

20:09

ΟΛΘ: Νέο ιστορικό υψηλό σε έσοδα και κερδοφορία το 2025 - Προτεινόμενο μέρισμα 2,2 ευρώ ανά μετοχή

20:06

Το BBC θα καταργήσει 2.000 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

gazzetta
gazzetta reader insider insider