Οι «nonbankable» επιχειρήσεις και ο ρόλος των Fintech

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «nonbankable» επιχειρήσεις και ο ρόλος των Fintech
Σε μια εποχή ανατιμήσεων, ακριβών πρώτων υλών αλλά και πανδημίας, τα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η διοίκηση της Eurobank είναι εντυπωσιακά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η αγορά: Από τις 800.000 συνολικά επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, μόνο οι 100.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό! Δηλαδή, 7 στις 8 επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αποκλεισμένες από την τραπεζική ρευστότητα.

Μάλιστα, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές δεν μπορεί να πάρει τραπεζικό δάνειο λόγω του μεγέθους τους, με τους ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να πάρουν καταναλωτικό δάνειο ή ακόμη και στεγαστικό ή επισκευαστικό, προκειμένου να βάλουν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία τους.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι σε μια εποχή ανατιμήσεων, ακριβών πρώτων υλών αλλά και πανδημίας, τα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και εκείνες οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να «καθαρίσουν» από τα χρέη του παρελθόντος, αξιοποιώντας κάποιας μορφής ρύθμιση ή ακόμη και κούρεμα, είναι defactoαποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, ακριβώς λόγω του παρελθόντος τους.

Το τρίπτυχο συμπληρώνει το γεγονός ότι τα προγράμματα κρατικής ρευστότητας -όπως για παράδειγμα οι επιστρεπτέες προκαταβολές- αποτελούν πλέον παρελθόν, στερώντας από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μια από τις βασικές πηγές μη τραπεζικής χρηματοδότησης εν μέσω πανδημίας.

Όλα αυτά, ενώ μια σειρά από κλάδοι βιώνουν συνθήκες «ελατηρίου», καταγράφοντας αλματώδη ζήτηση και ανάπτυξη. Με τη διαφορά ότι μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων δεν μπορεί να δρέψει τους καρπούς της συγκυρίας, καθώς δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες σε πρώτες ύλες ή και ανθρώπινο δυναμικό που απαιτεί η αύξηση της ζήτησης.

Δημιουργούνται δηλαδή στην πράξη επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, θυμίζοντας εποχές capitalcontrols, όταν κερδισμένοι βγήκαν όσοι είχαν «ζεστό χρήμα» ενώ εκείνοι που ήταν «στεγνοί» είτε έχασαν όλες τις ευκαιρίες, είτε ακόμα και αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Με τη διαφορά ότι η αλλαγή των δεδομένων αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν πλέον εναλλακτικές πηγές πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ακόμα και για μικρές ή νεοφυείς εταιρείες. Αίρουν έτσι την ανισότητα, μετατρέποντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε “bankable” ακόμα και αν δεν πληρούν τα «παραδοσιακά» τραπεζικά κριτήρια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Fintechπου έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες των καιρών, αλλά και τα δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η Flexfin, η πρώτη μη τραπεζική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Factoring στην Ελλάδα. Η βασική λειτουργία της Flexfin είναι να παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας τιμολογημένες απαιτήσεις έναντι των πελατών της, όπως γίνεται μέσω του Factoring.

Με τη διαφορά, ότι η Flexfin εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις δίνοντας μεγάλο βάρος στην πιστοληπτική ικανότητα του τελικού πελάτη, χωρίς να περιορίζεται από τα αυστηρά, τραπεζικά κριτήρια. Με απλά λόγια, αν μια επιχείρηση, όσο μικρή και αν είναι, έχει πελάτες αξιόπιστες εταιρείες, με καλό χρηματοοικονομικό προφίλ, τότε μπορεί να λάβει ρευστότητα για τα τιμολόγιά της.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα γίνονται “bankable” δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, αλλά και εκείνες που στο παρελθόν είχαν θέματα με κόκκινα δάνεια.

Ταυτόχρονα, στην περίπτωση της Flexfin όλες οι διαδικασίες γίνονται ψηφιακά και άμεσα. Αρκούν λίγες μόνο ημέρες για να πραγματοποιηθεί το digital onboarding, δηλαδή να ξεκινήσει η συνεργασία ανάμεσα στη Flexfin και τις εταιρείες που θέλουν Factoring. Και εφόσον ολοκληρωθεί η ένταξη στην πλατφόρμα, τα τιμολόγια χρηματοδοτούνται ακόμη και αυθημερόν, και μάλιστα αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η τεχνολογία «σπάει» τα παραδοσιακά δεσμά της χρηματοδότησης, δίνοντας άμεση, εύκολη και συμφέρουσα λύση στο θέμα των “nonbankable” επιχειρήσεων, αλλά και για όσες θέλουν άμεση ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Αποδεικνύεται έτσι για ακόμη μια φορά ότι οι Fintech μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και να λειτουργήσουν ευεργετικά για το σύνολο της οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων, καλύπτοντας ανάγκες που δεν ικανοποιεί το «παραδοσιακό» χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 16 drones στο Μπέλγκοροντ

23:46

Επιστήμη: Καταγράφηκαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα που εξερράγη πριν 20 εκατ. χρόνια

23:32

Ανδρουλάκης: Χειροκροτώντας την τοποθέτηση Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

23:23

Ρωσία: Τουλάχιστον 143 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στo Crocus City Hall

23:07

Σταϊκούρας: Αναγκαίο έργο η πεζογέφυρα στο Παλατάκι για την ασφάλεια στη Λεωφόρο Αθηνών

22:50

Μ. Ανατολή: Κυρώσεις από ΗΠΑ - Βρετανία σε δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων για την Χαμάς

22:32

Κασσελάκης για ΝΔ: «Γίγαντες στην συγκάλυψη, νάνοι στην συναίσθηση»

22:24

Ρωσία: Κάθειρξη έξι ετών σε μπλόγκερ που καλούσε σε επιθέσεις σε στρατολογικά γραφεία

22:15

ΗΠΑ-Γαλλία: Συνάντηση Μπλίνκεν - Μακρόν την προσεχή εβδομάδα στο Παρίσι

22:08

Wall Street: Έσπασε εμφατικά το τριήμερο πτωτικό σερί

21:56

Μιχαηλίδου: Καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία

21:48

Μικρές απώλειες για τις τιμές του πετρελαίου

21:37

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επιθεώρησε γραμμές άμυνας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

21:25

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας

21:14

Δούκας για Βοτανικό: Έχουμε την αποφασιστικότητα να παραδώσουμε ένα νέο γήπεδο – κόσμημα

21:06

Χατζηδάκης: Περισσότερο από τα Τέμπη τους νοιάζουν οι ψήφοι

21:02

Tριάντα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2026 η Nissan - Τα 16 ηλεκτροκίνητα

20:53

K. Aχ. Καραμανλής: «Δεν θα κρυφτώ πίσω από τη βουλευτική ασυλία - Όποιος έχει αποδείξεις για μένα ας τις φέρει»

20:45

H Amazon επενδύει 2,75 δισ. σε AI start-up για να ανταγωνιστεί το ChatGPT

20:32

ΕΕ: Παρατείνονται τα μέτρα για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

20:26

ΗΠΑ: Ανώτατος Καταριανός αξιωματούχος επένδυσε 50 εκατ. δολάρια στο Newsmax που στηρίζει τον Ντ. Τραμπ

20:17

Πρόταση δυσπιστίας: Καταψηφίζει ο βουλευτής Χ. Κατσιβαρδάς - Υπέρ ο Μ. Χουρδάκης

20:13

Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα - Το Κίεβο ζητεί Patriot

20:02

Ρωσικά ΜΜΕ: Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι από την επίθεση το Crocus

19:53

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας για την ενίσχυση της συνεργασίας

19:41

Νετανιάχου: «Μήνυμα» στη Χαμάς, η ακύρωση επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ

19:36

Ανδρουλάκης: Ψεκασμένες θεωρίες ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα

19:32

Τουρκία: Δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζεται να στείλει στη Γάζα

19:30

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» - Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

19:11

Ευρωαγορές: Νέα ιστορικά υψηλά για STOXX 600 και DAX - Ράλι 15% για την H&M

gazzetta
gazzetta reader insider insider