Οι «nonbankable» επιχειρήσεις και ο ρόλος των Fintech

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι «nonbankable» επιχειρήσεις και ο ρόλος των Fintech
Σε μια εποχή ανατιμήσεων, ακριβών πρώτων υλών αλλά και πανδημίας, τα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η διοίκηση της Eurobank είναι εντυπωσιακά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η αγορά: Από τις 800.000 συνολικά επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, μόνο οι 100.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό! Δηλαδή, 7 στις 8 επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αποκλεισμένες από την τραπεζική ρευστότητα.

Μάλιστα, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές δεν μπορεί να πάρει τραπεζικό δάνειο λόγω του μεγέθους τους, με τους ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να πάρουν καταναλωτικό δάνειο ή ακόμη και στεγαστικό ή επισκευαστικό, προκειμένου να βάλουν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία τους.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι σε μια εποχή ανατιμήσεων, ακριβών πρώτων υλών αλλά και πανδημίας, τα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και εκείνες οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να «καθαρίσουν» από τα χρέη του παρελθόντος, αξιοποιώντας κάποιας μορφής ρύθμιση ή ακόμη και κούρεμα, είναι defactoαποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, ακριβώς λόγω του παρελθόντος τους.

Το τρίπτυχο συμπληρώνει το γεγονός ότι τα προγράμματα κρατικής ρευστότητας -όπως για παράδειγμα οι επιστρεπτέες προκαταβολές- αποτελούν πλέον παρελθόν, στερώντας από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μια από τις βασικές πηγές μη τραπεζικής χρηματοδότησης εν μέσω πανδημίας.

Όλα αυτά, ενώ μια σειρά από κλάδοι βιώνουν συνθήκες «ελατηρίου», καταγράφοντας αλματώδη ζήτηση και ανάπτυξη. Με τη διαφορά ότι μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων δεν μπορεί να δρέψει τους καρπούς της συγκυρίας, καθώς δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες σε πρώτες ύλες ή και ανθρώπινο δυναμικό που απαιτεί η αύξηση της ζήτησης.

Δημιουργούνται δηλαδή στην πράξη επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, θυμίζοντας εποχές capitalcontrols, όταν κερδισμένοι βγήκαν όσοι είχαν «ζεστό χρήμα» ενώ εκείνοι που ήταν «στεγνοί» είτε έχασαν όλες τις ευκαιρίες, είτε ακόμα και αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Με τη διαφορά ότι η αλλαγή των δεδομένων αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν πλέον εναλλακτικές πηγές πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ακόμα και για μικρές ή νεοφυείς εταιρείες. Αίρουν έτσι την ανισότητα, μετατρέποντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε “bankable” ακόμα και αν δεν πληρούν τα «παραδοσιακά» τραπεζικά κριτήρια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Fintechπου έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες των καιρών, αλλά και τα δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η Flexfin, η πρώτη μη τραπεζική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Factoring στην Ελλάδα. Η βασική λειτουργία της Flexfin είναι να παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας τιμολογημένες απαιτήσεις έναντι των πελατών της, όπως γίνεται μέσω του Factoring.

Με τη διαφορά, ότι η Flexfin εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις δίνοντας μεγάλο βάρος στην πιστοληπτική ικανότητα του τελικού πελάτη, χωρίς να περιορίζεται από τα αυστηρά, τραπεζικά κριτήρια. Με απλά λόγια, αν μια επιχείρηση, όσο μικρή και αν είναι, έχει πελάτες αξιόπιστες εταιρείες, με καλό χρηματοοικονομικό προφίλ, τότε μπορεί να λάβει ρευστότητα για τα τιμολόγιά της.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα γίνονται “bankable” δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, αλλά και εκείνες που στο παρελθόν είχαν θέματα με κόκκινα δάνεια.

Ταυτόχρονα, στην περίπτωση της Flexfin όλες οι διαδικασίες γίνονται ψηφιακά και άμεσα. Αρκούν λίγες μόνο ημέρες για να πραγματοποιηθεί το digital onboarding, δηλαδή να ξεκινήσει η συνεργασία ανάμεσα στη Flexfin και τις εταιρείες που θέλουν Factoring. Και εφόσον ολοκληρωθεί η ένταξη στην πλατφόρμα, τα τιμολόγια χρηματοδοτούνται ακόμη και αυθημερόν, και μάλιστα αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η τεχνολογία «σπάει» τα παραδοσιακά δεσμά της χρηματοδότησης, δίνοντας άμεση, εύκολη και συμφέρουσα λύση στο θέμα των “nonbankable” επιχειρήσεων, αλλά και για όσες θέλουν άμεση ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Αποδεικνύεται έτσι για ακόμη μια φορά ότι οι Fintech μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και να λειτουργήσουν ευεργετικά για το σύνολο της οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων, καλύπτοντας ανάγκες που δεν ικανοποιεί το «παραδοσιακό» χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:49

Πρόεδρος Ταϊβάν: Η συνεργασία με ΗΠΑ «δεν θα αλλάξει» παρά την προειδοποίηση του Σι

09:44

BBVA: Ρεκόρ κερδών ύψους 10,5 δισ. ευρώ το 2025

09:43

BNP Paribas: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα κέρδη δ' τριμήνου

09:36

Κόκκινα δάνεια: Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τον τρόπο ανατοκισμού των δόσεων

09:30

Η Huawei αναδεικνύεται Top Employer 2026 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα

09:27

Shell: Έχασαν τις προβλέψεις τα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

09:26

Πιερρακάκης: Το πολιτικό μήνυμα μιας γενιάς είναι ότι δεν θα περάσει το χρέος στην επόμενη

09:25

Οι καπνοί των πυρκαγιών σκοτώνουν πάνω από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ κάθε χρόνο

09:18

ΔΑΑ: Αυξημένη κατά 8,6% η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο 2026

09:12

Νέο roller coaster στα μέταλλα: «Βουτιά» 6% το ασήμι, flat ο χρυσός

09:04

Άτυπη διακομματική στο ΥΠΕΣ για επιστολική ψήφο και εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

09:03

Νέα interline συνεργασία Emirates - με την αφρικανική Air Peace

08:48

OHE για τη λήξη της New START για πυρηνικό αφοπλισμό: «Δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή»

08:29

Η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει πετρέλαιο στην Κούβα

08:27

Βακάκης: Γιατί η Jumbo δεν φοβάται την ολλανδική Action - Η στρατηγική επέκτασης στη Ρουμανία

08:10

Εξωδικαστικός: Νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο με 773 εκατ. ευρώ ρυθμισμένες οφειλές

07:56

Τα πιο συναρπαστικά ρολόγια και το κοινό χαρακτηριστικό τους

07:51

Η βιώσιμη μετακίνηση μένει πίσω: Τι δείχνει για την Ελλάδα η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

07:46

Χάσμα στις αμοιβές των μισθωτών: Στα 1.292,65 ευρώ ο μέσος μισθός στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα 853,82 ευρώ στις μικρομεσαίες

07:43

ΔΕΗ & Motor Oil: Τους επόμενους μήνες το «πράσινο φως» για τη μονάδα υδρογόνου – Στα 50-60 εκατ. η επένδυση στη Μακεδονία

07:41

Υποδομές: Σε ποια μέτωπα «μπαίνουν» μπουλντόζες, ποια έργα προχωρούν

07:37

Ακίνητα: Εξπρές μεταβιβάσεις χωρίς γραφειοκρατικό λαβύρινθο - Ξεμπλοκάρουν κατασχεμένα ακίνητα

07:35

Γαλάζιες αναταράξεις ενόψει συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν - Δεν θα γίνω εργαλείο, διαμηνύει ο Ανδρουλάκης στους δημοσκόπους

07:28

Φρένο στο χρέος α λα ελληνικά - Οι τράπεζες ξεχωρίζουν - Νέα συγκροτήματα στο Ελληνικό

07:28

Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Μεγαλώνει η «ψαλίδα» με την Ευρωζώνη

00:15

Qualcomm: Το αδύναμο forecast «επισκίασε» κέρδη και έσοδα α' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:59

Έρχονται καταιγίδες κατηγορίας «3» - Συστάσεις από Πολιτική Προστασία

23:46

Τουλάχιστον 170 νεκροί από επίθεση ενόπλων στη Νιγηρία

23:35

Στη Μόσχα κορυφαίος Γάλλος διπλωμάτης για επαφές με Ρώσους αξιωματούχους

23:21

Alphabet: Έσοδα 113,83 δισ. δολαρίων το δ' τρίμηνο - Ισχυρές κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider