Η σημασία της κυκλικής οικονομίας και οι θέσεις που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σημασία της κυκλικής οικονομίας και οι θέσεις που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 700.000 θέσεων εργασίας.

Σε περίπου ένα μήνα, η Ελλάδα θα καταργήσει οριστικά την κυκλοφορία μιας μεγάλης γκάμας πλαστικών προϊόντων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο πλάνο αποτελεί βασικό στοιχείο της μετάβασης της Ευρώπης προς μια οικονομία ουδέτερη σε άνθρακα, ενώ παράλληλα συνάδει με τη Συμφωνία του Παρισιού. Στόχος της είναι όλες οι πλαστικές συσκευασίες που πωλούνται στην ΕΕ να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία μπορεί να έχει προκαλέσει αρκετές προκλήσεις στις επιχειρήσεις, ωστόσο αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες επηρεάζοντας θετικά την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organization), η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 700.000 θέσεων εργασίας έως το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, η Ολλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό (8,6%) θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία. Η Σκωτία ακολουθεί το προβάδισμα με 8,1%, μαζί με το Βέλγιο με ποσοστό 7,5%.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένες δυνατότητες εφαρμογής ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, καθώς είναι μία χώρα με μεγάλο ποσοστό του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα να διαθέτει δυνατότητες ανάπτυξης. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφαρμογή ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας είναι και μέλος της στρατηγικής της, έχοντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για το λόγο αυτό, η ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού από εργοστάσια ανακύκλωσης, υπηρεσίες επισκευής και άλλες κυκλικές δραστηριότητες αναμένεται να αυξηθεί, ενώ νέες ειδικότητες έχουν αρχίσει ήδη να αναδύονται.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς της επαναχρησιμοποίησης και επισκευής για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων θα συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ένας νέος ρόλος που πρόκειται να εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια είναι αυτός της αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκινά από το σημείο της κατανάλωσης και καταγράφει την αξία των προϊόντων για τη σωστή απόρριψη ή επαναχρησιμοποίηση των επιμέρους υλικών.

Παράλληλα με τις νέες θέσεις, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται με αρκετές start ups να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Green Panda με στόχο κάθε γειτονιά να αποκτήσει το δικό της ATM ανακύκλωσης και συλλογής smartphones που δεν χρησιμοποιούνται.

Είναι αναμφισβήτητα μεγάλη η πρόκληση του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο κυκλικό μοντέλο, και εξίσου σημαντικές είναι οι προκλήσεις και για τις επιχειρήσεις για δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι όμως μονόδρομος, τόσο για τις εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν τη μακροβιότητα και ανάπτυξή τους, όσο και για τη χώρα. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Next Generation EU, ως καταλύτης για την πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Γερμανία: Δικαστήριο στο Μόναχο καταδίκασε Ρώσο κατάσκοπο σε έξι χρόνια φυλάκιση

23:45

ΧΑΛΚΟΡ: Κοινοπραξία με εταιρεία από την Ταϊβάν

23:35

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

23:30

Πακιστάν-Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 6 Νοεμβρίου

23:25

ΗΠΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις σε διεθνή αεροδρόμια λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

23:21

Βουλή: Ψηφίστηκε η Σύμβαση για τη Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών στην Κέρκυρα

23:18

Μελόνι: Το δημοψήφισμα για την επικύρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος δεν θα έχει πολιτικό χαρακτήρα

23:15

Χατζηδάκης: Αντίπαλός μας η ακρίβεια και όχι η αντιπολίτευση - Ακούμε τι μας λένε οι πολίτες

23:02

Apple: Στα 102,47 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Κάτω των εκτιμήσεων οι πωλήσεις iPhone

22:42

Η Netflix προχωρά σε split μετοχών με αναλογία 10 προς 1

22:31

Λεκορνί: Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με ψηφίσματα

22:21

Amazon: Ισχυρές επιδόσεις το γ' τρίμηνο με ώθηση από το cloud - Άλμα 8% για τη μετοχή

22:10

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street - «Βαρίδι» οι τεχνολογικοί κολοσσοί

22:08

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 1,4 εκατ. ευρώ

21:54

Σερβία: Φοιτητικές διαδηλώσεις για την επέτειο της τραγωδίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ

21:45

Δύο στα δύο για το πετρέλαιο: Οριακά κέρδη με φόντο ΗΠΑ - Κίνα

21:37

Στον «πάγο» φέτος τα επιτόκια από την ΕΚΤ – Τι θα κρίνει μία νέα μείωση το 2026

21:27

Βανς: Οι πυρηνικές δοκιμές είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του πυρηνικού οπλοστασίου

21:18

ΣΥΡΙΖΑ: Η φιέστα Μητσοτάκη στην ΕΥΔΑΠ έκρυβε αυξήσεις

21:05

ΟΗΕ: 24.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα μετά την κατάπαυση πυρός

20:56

Ανάκαμψη 2% για χρυσό με «γκάζι» από Fed και Τραμπ - Σι

20:47

Meta: Στα 30 δισ. ο νέος στόχος για τις εκδόσεις ομολόγων - Παραγγελίες ρεκόρ 125 δισ. δολαρίων

20:35

Μπρατάκος: Η Ελλάδα χρειάζεται να συνδεθεί πιο δυναμικά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

20:22

Αυστρία: Μια δοκιμή πυρηνικών όπλων θα είναι επιβλαβής για την ειρήνη και την ασφάλεια

20:15

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο Μητσοτάκης - Θα παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά

20:09

Θεοχάρης: Η Ελλάδα σε ενάρετο κύκλο ανάπτυξης με τα απαραίτητα δημοσιονομικά αποτελέσματα

20:03

Enterprise Greece: Η ελληνική φιλοξενία πρωταγωνίστησε στη HOST MILANO 2025

20:00

«Καμπανάκι» για το αμερικανικό χρέος και από τον CEO της Goldman Sachs

19:54

CrediaBank: H Αφροδίτη Σεβαστή νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

19:48

Το Ισραήλ παρέλαβε τις σορούς δύο ομήρων από τη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider