Η σημασία της κυκλικής οικονομίας και οι θέσεις που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σημασία της κυκλικής οικονομίας και οι θέσεις που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 700.000 θέσεων εργασίας.

Σε περίπου ένα μήνα, η Ελλάδα θα καταργήσει οριστικά την κυκλοφορία μιας μεγάλης γκάμας πλαστικών προϊόντων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο πλάνο αποτελεί βασικό στοιχείο της μετάβασης της Ευρώπης προς μια οικονομία ουδέτερη σε άνθρακα, ενώ παράλληλα συνάδει με τη Συμφωνία του Παρισιού. Στόχος της είναι όλες οι πλαστικές συσκευασίες που πωλούνται στην ΕΕ να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία μπορεί να έχει προκαλέσει αρκετές προκλήσεις στις επιχειρήσεις, ωστόσο αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες επηρεάζοντας θετικά την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organization), η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 700.000 θέσεων εργασίας έως το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, η Ολλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό (8,6%) θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία. Η Σκωτία ακολουθεί το προβάδισμα με 8,1%, μαζί με το Βέλγιο με ποσοστό 7,5%.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένες δυνατότητες εφαρμογής ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, καθώς είναι μία χώρα με μεγάλο ποσοστό του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα να διαθέτει δυνατότητες ανάπτυξης. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφαρμογή ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας είναι και μέλος της στρατηγικής της, έχοντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για το λόγο αυτό, η ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού από εργοστάσια ανακύκλωσης, υπηρεσίες επισκευής και άλλες κυκλικές δραστηριότητες αναμένεται να αυξηθεί, ενώ νέες ειδικότητες έχουν αρχίσει ήδη να αναδύονται.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς της επαναχρησιμοποίησης και επισκευής για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων θα συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ένας νέος ρόλος που πρόκειται να εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια είναι αυτός της αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκινά από το σημείο της κατανάλωσης και καταγράφει την αξία των προϊόντων για τη σωστή απόρριψη ή επαναχρησιμοποίηση των επιμέρους υλικών.

Παράλληλα με τις νέες θέσεις, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται με αρκετές start ups να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Green Panda με στόχο κάθε γειτονιά να αποκτήσει το δικό της ATM ανακύκλωσης και συλλογής smartphones που δεν χρησιμοποιούνται.

Είναι αναμφισβήτητα μεγάλη η πρόκληση του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο κυκλικό μοντέλο, και εξίσου σημαντικές είναι οι προκλήσεις και για τις επιχειρήσεις για δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι όμως μονόδρομος, τόσο για τις εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν τη μακροβιότητα και ανάπτυξή τους, όσο και για τη χώρα. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Next Generation EU, ως καταλύτης για την πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τραμπ για τιμές στα καύσιμα: «Αν αυξηθούν, ας αυξηθούν»

23:40

Ισλανδία: Η κυβέρνηση θα προτείνει δημοψήφισμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

23:23

Φόβος για πετρελαϊκό σοκ κατέκλυσε την Wall Street - Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2026 ο Dow Jones

22:56

Ισραήλ: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο

22:52

Έφθασαν με C-130, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι

22:43

Απ. Τζιτζικώστας: Συνεργαζόμαστε με σειρά εταίρων για να εξασφαλίσουμε τον ασφαλή διάπλου στην Μ. Ανατολή

22:34

Πετρέλαιο σε ξέφρενη άνοδο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

22:10

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

21:48

Ερντογάν για πύραυλο από Ιράν: Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό

21:36

Το Ιράν δεν επιδιώκει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμο να αποκρούσει χερσαία επίθεση - Το Ισραήλ περνά «στην επόμενη φάση»

21:36

Ζελένσκι: Έλαβε αίτημα από ΗΠΑ να συμβάλει στην αναχαίτιση drones – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια, λέει ο Τραμπ

21:30

Ο Τραμπ απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας - Η καμπάνια των 200 εκατ. δολ. που την εκθέτει

21:19

Οι πρώτες 100 ώρες πολέμου με το Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 3,7 δισ. δολάρια

21:05

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι drones χτύπησαν το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

21:01

Viohalco: Στα 7,2 δισ. ο τζίρος, αύξηση 20% στα a-EBITDA - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,27 ευρώ/μετοχή

20:40

Φινλανδία: Η κυβέρνηση θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ

20:15

Κάλας: Το χάος στη Μέση Ανατολή πηγάζει από τη διάβρωση του διεθνούς δικαίου

20:08

Γερμανία: Η Lufthansa επαναλαμβάνει τις πτήσεις από και προς Λάρνακα από το Σάββατο

20:05

Το Ορμούζ χαρακτηρίστηκε «εμπόλεμη ζώνη», χιλιάδες ναυτικοί μπορούν να ζητήσουν τον επαναπατρισμό τους

20:01

AEGEAN: Νέες ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗAE και Σαουδική Αραβία

19:57

Γερμανία: Δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν επιπλέον στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

19:56

«Εκτοξεύεται» ξανά το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 80 δολ. το αμερικανικό αργό, +5% το Brent

19:49

Τι εισάγει η Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή

19:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μακρόν για το Ιράν

19:29

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου 8 εκατ. με την CrediaBank

19:13

Ευρωαγορές: Δεν άντεξαν τις «πολεμικές» πιέσεις οι δείκτες

19:00

Fitch: Δεν θα ξεπεράσει τον έναν μήνα το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Πόσο κοστίζει σε κάθε χώρα του Κόλπου

18:59

Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Δωρεά 10 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ για 47 μικρά νησιά της Ελλάδας

18:52

Τραμπ: Πρέπει να εμπλακώ στον διορισμό του επόμενου ηγέτη του Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider