Η σημασία της κυκλικής οικονομίας και οι θέσεις που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σημασία της κυκλικής οικονομίας και οι θέσεις που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 700.000 θέσεων εργασίας.

Σε περίπου ένα μήνα, η Ελλάδα θα καταργήσει οριστικά την κυκλοφορία μιας μεγάλης γκάμας πλαστικών προϊόντων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο πλάνο αποτελεί βασικό στοιχείο της μετάβασης της Ευρώπης προς μια οικονομία ουδέτερη σε άνθρακα, ενώ παράλληλα συνάδει με τη Συμφωνία του Παρισιού. Στόχος της είναι όλες οι πλαστικές συσκευασίες που πωλούνται στην ΕΕ να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία μπορεί να έχει προκαλέσει αρκετές προκλήσεις στις επιχειρήσεις, ωστόσο αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες επηρεάζοντας θετικά την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organization), η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 700.000 θέσεων εργασίας έως το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, η Ολλανδία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό (8,6%) θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία. Η Σκωτία ακολουθεί το προβάδισμα με 8,1%, μαζί με το Βέλγιο με ποσοστό 7,5%.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένες δυνατότητες εφαρμογής ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, καθώς είναι μία χώρα με μεγάλο ποσοστό του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα να διαθέτει δυνατότητες ανάπτυξης. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφαρμογή ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας είναι και μέλος της στρατηγικής της, έχοντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για το λόγο αυτό, η ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού από εργοστάσια ανακύκλωσης, υπηρεσίες επισκευής και άλλες κυκλικές δραστηριότητες αναμένεται να αυξηθεί, ενώ νέες ειδικότητες έχουν αρχίσει ήδη να αναδύονται.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς της επαναχρησιμοποίησης και επισκευής για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων θα συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ένας νέος ρόλος που πρόκειται να εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια είναι αυτός της αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκινά από το σημείο της κατανάλωσης και καταγράφει την αξία των προϊόντων για τη σωστή απόρριψη ή επαναχρησιμοποίηση των επιμέρους υλικών.

Παράλληλα με τις νέες θέσεις, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται με αρκετές start ups να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Green Panda με στόχο κάθε γειτονιά να αποκτήσει το δικό της ATM ανακύκλωσης και συλλογής smartphones που δεν χρησιμοποιούνται.

Είναι αναμφισβήτητα μεγάλη η πρόκληση του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο κυκλικό μοντέλο, και εξίσου σημαντικές είναι οι προκλήσεις και για τις επιχειρήσεις για δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι όμως μονόδρομος, τόσο για τις εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν τη μακροβιότητα και ανάπτυξή τους, όσο και για τη χώρα. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Next Generation EU, ως καταλύτης για την πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα

23:45

Τουλάχιστον 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία

23:35

Τροχαία: 485 παραβάσεις από 12.637 ελέγχους δικύκλων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου

23:21

ΠΑΣΟΚ: Αρνητική η διάθεση για συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για με τις Ανεξάρτητες Αρχές

23:18

Ιταλία: Ενέκρινε το διάταγμα για τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

23:12

Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του 2025 - «Βαρίδι» οι μετοχές AI

23:05

Ιράκ: Το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του

22:43

Πετρέλαιο: Η ένταση σε Υεμένη και Ουκρανία έφερε κέρδη άνω του 2%

22:24

Σδούκου για αγροτικές κινητοποιήσεις: Σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα

22:08

Τραμπ: Χτυπήσαμε αποβάθρα στη Βενεζουέλα όπου φορτώνονταν ναρκωτικά σε πλοία

21:49

Βαριές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα μετά τα ρεκόρ - «Βουτιά» για το ασήμι αφού ξεπέρασε τα 80 δολάρια

21:25

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: «Ελπίζω πως η δεύτερη φάση του σχεδίου για τη Γάζα θα ξεκινήσει πολύ σύντομα»

21:05

Τραμπ για Ουκρανία: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα» στις συνομιλίες

20:45

H Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο - Δεν είναι στις προθέσεις μου κανείς ανασχηματισμός

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider