ΤΧΣ: Διεθνής διαγωνισμός για την εκλογή νέου CEO – Το παρασκήνιο της παραίτησης Czurda

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Διεθνής διαγωνισμός για την εκλογή νέου CEO – Το παρασκήνιο της παραίτησης Czurda

Με διεθνή διαγωνισμό θα γίνει η αντικατάσταση του παραιτηθέντος Martin Czurda από τη θέση του CEO του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του insider.gr, και παρά την ονοματολογία που ακούγεται για τον διάδοχο του κ. Czurda, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ πρόκειται να επιλεγεί κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Ο διεθνής διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από το Selection Panel του ΤΧΣ και θα αναζητηθεί manager πολύ υψηλών προδιαγραφών, με αποδεδειγμένη εμπειρία και ικανότητες στον τομέα του investment banking. Διεθνής σύμβουλος θα προσκομίσει τη λίστα των υποψηφίων στο Selection Panel του ΤΧΣ και από τη λίστα αυτή θα επιλεγεί ο κατάλληλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος CEO του ΤΧΣ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέσα στην Άνοιξη. Εν τω μεταξύ, το Ταμείο θα διοικείται από τον Αναπληρωτή CEO Ηλία Ξηρουχάκη και την κα Μαρίκα Φραγκάκη, έτερο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία έχει υποβάλει μεν την παραίτησή της, αυτή όμως δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ είναι τριμελής (Czurda, Ξηρουχάκης, Φραγκάκη).

Όπως έγραψε το insider.gr, η παραίτηση Czurda εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών που συντελούνται στο ΤΧΣ. Το πλαίσιο αυτό, το οποίο διαμορφώνεται σε πλήρη συνεννόηση Θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, στοχεύει στην εξυγίανση και αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει ξεφύγει πλέον από το 2010 και τις συνθήκες που επέβαλαν τη σύσταση του ΤΧΣ, και καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Μία ημέρα που επιταχύνεται μεν από την πανδημική κρίση, αλλά έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, χωρίς τον ενεργό ρόλο του ΤΧΣ στην προετοιμασία των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση, αλλά και οι τράπεζες είχαν διαπιστώσει αδράνεια της διοίκησης του ΤΧΣ σε κρίσιμα θέματα για τον τραπεζικό κλάδο. Το παρασκήνιο, μάλιστα, κάνει λόγο και για κακές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ του επικεφαλής κ. Czurda με τις τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο, αλλά και εντός του ΤΧΣ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ασυνεννοησία μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και για έλλειψη συνεννόησης της Εκτελεστικής Επιτροπής με τα μέλη του επταμελούς Γενικού Συμβουλίου. Η κατάσταση αυτή, μαζί με το έλλειμμα των ικανοτήτων που απαιτούνταν για την ουσιαστική καθοδήγηση του τραπεζικού συστήματος στην επόμενη μέρα και την ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών, είχαν χρεωθεί στον κ. Czurda. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ και ο κ. Czurda ως επικεφαλής όφειλαν να έχουν υποβάλει, κατόπιν αιτήματος του Eurogroup από το 2018, το σχέδιο στρατηγικής εξόδου του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.

Η αρχικά τριετής θητεία του Martin Czurda έληξε τον Μάιο του 2020 και είχε ανανεωθεί. Η παραίτησή του δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση ή τους Θεσμούς και υποβλήθηκε αυτοβούλως. Αναμφίβολα, ωστόσο, συνδέεται με τις αλλαγές που επίκεινται στο ΤΧΣ και οι οποίες έχουν δρομολογηθεί με την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ. Η αλλαγή του νόμου συνδέεται με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Η κυβέρνηση έχει αποστείλει ήδη στους Θεσμούς την αναθεώρηση του νόμου με την οποία το Ταμείο θα μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ενώ η αναθεώρηση αφορά επίσης την ευθύνη των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου. Πέραν αυτού, όμως, στο τραπέζι βρίσκεται η επαύριον του ΤΧΣ, μετά το 2022, όταν εκπνέει η παράταση της ισχύος του και η οποία δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Κατόπιν όλων των κρίσιμων θεμάτων που ανοίγονται για τις ελληνικές τράπεζες και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει εφεξής το ΤΧΣ, προωθείται η διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του νέου CEO του Ταμείου, με Θεσμούς και ελληνική κυβέρνηση να επιμένουν στην αναζήτηση στελέχους με αποδεδειγμένες ικανότητες και διεθνή εμπειρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider