Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών οι 264.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών οι 264.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ
Στην επικοινωνία με τους θεσμούς μέσω τηλεδιάσκεψης, η Αθήνα θα κληθεί να εξηγήσει που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.

Οι δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ αποτελεί ένα από το σοβαρότερα προβλήματα της 7ης αξιολόγησης που ξεκινά τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Στην επικοινωνία με τους θεσμούς μέσω τηλεδιάσκεψης, η Αθήνα θα κληθεί να εξηγήσει που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέρος των οποίων είναι και οι εκκρεμείς συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων έφτανε τις 163.000 κύριες και τις 101.000 επικουρικές, δηλαδή σύνολο 264.000 στα τέλη Μαΐου. Το συνολικό κόστος των εκκρεμοτήτων εκτιμάται πάνω από μισό δισ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις «αγγίζουν» ακόμη και τα πέντε χρόνια σε ορισμένα πρώην ταμεία, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί επίσπευσης των διαδικασιών απονομής τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Άτλας» δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

Το πρόβλημα επισημαίνεται και στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ το προσωπικό του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ δεν επαρκεί για την δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων, κάτι που «προδίδουν» και τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΗΛΙΟΣ.

Πιο συγκεκριμένα, οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης ακολουθούν φθίνουσα πορεία -χωρίς καν να μεσολαβήσουν οι καλοκαιρινές άδειες- καθώς τον Ιούνιο ανήλθαν σε μόλις 11.132, όταν τον Μάιο ήταν 13.091, τον Απρίλιο 19.497 και τον Μάρτιο ήταν 22.041.

Ακόμη και οι συντάξεις του Δημοσίου εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 2 ετών, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης του έργου του ΕΦΚΑ. Ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησε τη διάθεση προσωπικού 20 ατόμων ειδικοτήτων Οικονομικού, Διοικητικού και Πληροφορικής, για χρονικό διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο απονομής συντάξεων.

Υστέρηση εσόδων

Στο μεταξύ εντείνεται η ανησυχία για την ταμειακή και δημοσιονομική ισορροπία του ΕΦΚΑ, καθώς η υστέρηση εσόδων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι σημαντική.

Τα έσοδα στο 5μηνο υποχώρησαν κατά 7,3% και έφτασαν τα 600 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από τη μισθωτή απασχόληση και τις ρυθμισμένες οφειλές βαίνουν διαρκώς μειούμενα.

Ενδεικτικό είναι πως το Δ.Σ του ΕΦΚΑ οδηγήθηκε πρόσφατα στην απόφαση να ρευστοποιήσει τμηματικά εντός του 2020 μερίδια συνολικής αξίας 286 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του κλάδου επικουρικής ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο που διαχειρίζεται η ΤτΕ.

Τη δυσμενή εικόνα ολοκληρώνει ο όγκος των 163.000 εκκρεμών συντάξεων, χωρίς να συνυπολογιστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν τα παλαιά αναδρομικό, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 4 δισ ευρώ για ένα 11μηνο.

Διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι το έλλειμμα που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα μεγαλώσει από το φθινόπωρο, καθώς οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, στην απασχόληση και κατά συνέπεια στα έσοδα του φορέα θα είναι μεγάλες

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, ενώ ο προϋπολογισμός θα καλύψει την όποια «τρύπα» εμφανιστεί στον προϋπολογισμό του υπερ-φορέα ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider