Στουρνάρας: Βλέπω άρση των capital controls τον Αύγουστο του 2018

Απόστολος Μαγγηριάδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Βλέπω άρση των capital controls τον Αύγουστο του 2018

Στην πρόβλεψη ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 προχώρησε ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αργά χθες το βράδυ στη Βρετανική Πρεσβεία.

Ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος για το πότε ο ίδιος προβλέπει την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, υποστήριξε ότι αυτοί θα γίνουν «προς το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστου του 2018, αν όλα πάνε καλά». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε επίσης ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2019 και για να κερδίσει η Ελλάδα την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν στο insider.gr πως η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και η πιθανή ανάληψή του από το κόμμα των φιλελευθέρων δεν θα πρέπει να προκαλεί συναγερμό στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς το γενικότερο στίγμα της γερμανικής οικονομικής πολιτικής θα εξακολουθεί να το ορίζει η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που όπως απέδειξε στη διαχείριση της οκταετούς κρίσης, έχει ως πρωταρχικό της στόχο τη διατήρηση της ακεραιότητας του ευρωσυστήματος και της ευρωζώνης.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς να φοβάται αλλαγή πολιτικής από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών - άλλωστε οι πολιτικές διεργασίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ακόμη εβδομάδες και δεν θα επηρεάσουν τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου για το 2017, ενώ οι προβλέψεις της Τραπέζης Ελλάδος για το 2018 και το 2019 παραμένουν αισιόδοξες, αφού προβλέπει αύξηση 2,4 και 2,7% αντίστοιχα, που θα βασιστεί στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider