Μία «τεράστια» εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία, η οποία προβλέπει δασμούς 15% στα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ οι δασμοί στα αυτοκίνητα μειώνονται επίσης σε αυτό το επίπεδο.
Οι δασμοί 15% είναι χαμηλότεροι από το 25% που είχε απειλήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή του νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά παραμένουν υψηλότεροι από το 10% που ίσχυε όσο οι χώρες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK και την εφημερίδα Asahi, οι τελωνειακοί δασμοί θα υποδιπλασιαστούν από το προγραμματισμένο 25% στο 12,5% και σ’ αυτούς θα προστεθούν προϋπάρχοντες ήτοι 2,5% από τους οποίους προκύπτει το 15%.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε την συμφωνία ως «ίσως την μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ», προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα επενδύσει 550 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα «λάβουν το 90% των κερδών».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία «θα ανοίξει τη χώρα της σε αμερικανικά προϊόντα όπως αυτοκίνητα και φορτηγά, ρύζι και ορισμένα ακόμη αγροτικά προϊόντα και άλλα πράγματα» και πως η συμφωνία θα δημιουργήσει «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Από τη μεριά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα ανέφερε πως «Θεωρούμε πως είναι μεγάλη επιτυχία πως εξασφαλίσαμε τη μεγαλύτερη μείωση (των επιπρόσθετων δασμών) ανάμεσα στις χώρες που έχουν εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ».
«Όσον αφορά την ερμηνεία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν είμαι σε θέση να τη συζητήσω παρά αφού εξετάσω προσεκτικά τις λεπτομέρειες των συνομιλιών και της συμφωνίας», είπε ο κ. Ισίμπα στον Τύπο στο Τόκιο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε χθες Τρίτη ο κ. Τραμπ.
Οι δασμοί 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο παραμένουν
Οι επιπρόσθετοι δασμοί 50% των ΗΠΑ που επιβάλλονται στις ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου μένουν ανεπηρέαστοι από τη διμερή συμφωνία για το εμπόριο που κλείστηκε χθες Τρίτη ανάμεσα στο Τόκιο και την Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε ο ιάπωνας διαπραγματευτής Ριόσεϊ Ακαζάουα.
«Αν με ρωτάτε αν η συμφωνία έχει εφαρμογή στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο», εξήγησε στον Τύπο στην Ουάσιγκτον.
Ακόμη, ο κ. Ακαζάουα διευκρίνισε ότι η συμφωνία «δεν συμπεριλαμβάνει» τις αμυντικές δαπάνες. «Η συμφωνία δεν περιέχει τίποτε που να αφορά τις δαπάνες για την άμυνα», είπε ο κ. Ακαζάουα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει επανειλημμένα αύξηση των ιαπωνικών στρατιωτικών δαπανών κι ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούσαν πως τυχόν ευρεία συμφωνία για το εμπόριο θα συμπεριλάμβανε ρήτρες προς αυτό.
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image