Ενίσχυση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σχεδόν 2 τρισ. ευρώ για την επταετία 2028-2034, προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει το ποσό των 1,98 τρισ. ευρώ, που είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 1,21 τρισ. ευρώ που είχαν διατεθεί στον προηγούμενο προϋπολογισμό της περιόδου 2021–2027 (1% του ΑΕΠ). Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων -από την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική ανταγωνιστικότητα έως τις αυξημένες ανάγκες στον τομέα της άμυνας.
- Διαβάστε επίσης: Η «μητέρα των μαχών» για τους κοινοτικούς πόρους ξεκινά
Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2028, συμφωνήθηκε έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ιδιαίτερα αυξημένο αυτό ποσό αναμένεται να κάμψει τυχόν αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ήδη δημοσιονομικές πιέσεις και που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μέσω εθνικών συνεισφορών.
Ανταγωνιστικότητα και ΚΑΠ
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης ένα νέο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας, Ευημερίας και Ασφάλειας ύψους 589,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 450,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να κατευθυνθούν στο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η γεωργία, η οποία εδώ και καιρό αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα λάβει και πάλι σημαντικό μερίδιο της χρηματοδότησης, με 293,7 δισ. ευρώ να προτείνονται για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) του μπλοκ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι στον τρέχοντα κύκλο, στην ΚΑΠ αναλογούν 386 δισ. ευρώ.
Η πρόταση της Τετάρτης δίνει το έναυσμα για μια χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ (που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη) θα κληθούν να εκφράσουν τις θέσεις τους. Η ομόφωνη έγκριση των ηγετών της ΕΕ είναι απαραίτητη. Ο προϋπολογισμός, γνωστός ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του 2027.
Ομαδοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων
Ο τρέχων μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός χρηματοδοτεί περίπου 50 ευρωπαϊκά ταμεία, που καλύπτουν τομείς όπως η έρευνα και τα ενεργειακά έργα. Στο πλαίσιο του νέου πακέτου, και όπως ενημέρωσε και το insider, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια διαδικασία απλοποίησης, μέσω της ομαδοποίησης πολλών προγραμμάτων δαπανών σε ενιαία «εθνικά πακέτα», ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται κυρίως από τις συνεισφορές των κρατών-μελών, με τις πλουσιότερες χώρες να αποτελούν καθαρούς συνεισφέροντες στο κοινό ταμείο. Επιπλέον, η ΕΕ αξιοποιεί και άλλες πηγές εσόδων, γνωστές ως ίδιοι πόροι.
Ο Επίτροπος της ΕΕ, Michael McGrath, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Bloomberg το πρωί της Τετάρτης ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται «υπό δύσκολες συνθήκες», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να ξεκινήσει η αποπληρωμή του χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας από το 2028 -μια υποχρέωση που ενδέχεται να φτάσει έως και 25 δισ. ευρώ ετησίως.
«Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων», είπε. «Σήμερα, όμως, είναι μια σημαντική ημέρα».
Η φετινή πρόταση, η οποία θα καθορίσει τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της ΕΕ για την περίοδο 2028–2034, είναι ακόμη πιο ευαίσθητη, δεδομένου ότι η Ένωση επιδιώκει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, την ώρα που αντιμετωπίζει οικονομικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, προειδοποιούσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει επενδυτικό κενό ύψους 800 δισ. ευρώ ετησίως.