Με την επαναφορά του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 2,3%, φαίνεται πιθανό, ότι οι τιμές τους θα συνεχίσουν να μας απασχολούν στο μέλλον, με αιχμή αυτή τη φορά τα ζωοκομικά προϊόντα. Με βοήθεια τα πολύ παραστατικά γραφήματα που δείχνουν την μεταβολή τιμών τροφίμων τον περασμένο μήνα, αλλά και πληροφορίες από τις διεθνείς αγορές, θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε για το πως θα κινηθούν στο μέλλον τα σημαντικότερα από αυτά.
Η επάρκεια αλλά και οι τιμές του κρέατος συνολικά, αποτελούν πια διεθνές πρόβλημα. Στην Γερμανία οι τιμές των νεαρών ταύρων, έχει φτάσει τα 7 ευρώ, τιμή χωρίς προηγούμενο! Στην μακρινή Αυστραλία, κτηνοτρόφοι καμαρώνουν μπροστά σε πρόβατά τους που έπιασαν τιμές ρεκόρ! Οι ζωονόσοι, αποτελούν την μεγαλύτερη οδηγό των εξελίξεων στο χοιρινό κρέας παγκοσμίως. Τέλος το κρέας πουλερικών, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, χτύπησαν κι αυτές ρεκόρ.
Η παγκόσμια φυσική αγορά κρέατος, βρίσκεται σε αναστάτωση και στις περιπτώσεις αυτές, είτε για πραγματικούς, είτε για κερδοσκοπικούς λόγους οι τιμές ανεβαίνουν. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στην πραγματική παραγωγή. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα ο αριθμός των βοοειδών, έφτασε το 2025 τα 27,8 εκατ. ζώα, το χαμηλότερο από το 1960, ενώ στην Ευρώπη, ο αριθμός των χοιρομητέρων έπεσε από 134.400 άτομα το 2022 σε 131.900 στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κρέατος!
Γιατί μειώνεται η προσφορά κόκκινου κρέατος
Η ξηρασία αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλο πρόβλημα για τους εκτροφείς βοοειδών, τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες τροφής για να πάρουν το βάρος σφαγής. Έτσι, όταν ενσκύπτει ξηρασία σε μια περιοχή, οι εκτροφείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν τα ζώα τους στο σφαγείο. Στο σκηνικό αυτό προσθέστε τις ζωονόσους, την πίεση που ασκείται σε πλανητικό επίπεδο για αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και κυρίως την παγκόσμια τάση εγκατάλειψης του κτηνοτροφικού επαγγέλματος.
Για τους ίδιους παραπάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή παραγωγή χοιρινού κρέατος μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στην χώρα μας, η μεταβολή μεταξύ των ετών 2025/24 είναι εντυπωσιακή: - 19,2 % σε βάρος σφαγμένων χοιρινών σε μια χρονιά, την μεγαλύτερη στην ΕΕ!
Οι τιμές στο αρνίσιο κρέας τέλος, βρίσκονται και αυτές σε παγκόσμια άνοδο, ενώ σε εμάς ταλαιπωρείται μεταξύ ζωονόσων και τεράστιων αυξήσεων σε εορταστικές περιόδους.
Άρα από το μέτωπο του λεγόμενου κόκκινου κρέατος, ας μην περιμένουμε ευχάριστες ειδήσεις το επόμενο προβλεπόμενο διάστημα.
Η αναστάτωση της αγοράς αυγών και κρέατος πουλερικών από την γρίπη των πτηνών
Στο κρέας πουλερικών τώρα και τα αυγά, κι εκεί η κατάσταση είναι περιπεπλεγμένη. Η παραγωγή κρέατος πουλερικών, έχει μεν αυξηθεί φέτος κατά 0,6% αλλά έχει υποχωρήσει στις μεγάλες παραγωγικές χώρες Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, και Ιταλία, με ότι αυτό σημαίνει σε όρους ανταγωνιστικότητας. Οι τιμές όμως, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Έτσι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, οι τιμές χονδρικής ήταν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 11% αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2024.
Ένα στοιχείο που εντυπωσιάζει, είναι ότι οι τιμές μπούτι κοτόπουλου, οι οποίες είναι παραδοσιακά αρκετά ακριβότερες από το ολόκληρο, αυξήθηκαν κατά 8%, αντικατοπτρίζοντας προφανώς την προσπάθεια των καταναλωτών να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Στους 9 μήνες από τον Οκτώβριο 2024 έως Ιούνιο 2025, σε 520 εκτροφές, έχουν σφαγιασθεί 21 εκατ. πουλιά για διάφορους λόγους.
Στο μέτωπο των αυγών τώρα, η Ευρωπαϊκή παραγωγή φαίνεται ότι εισέρχεται στο χορό που έχει στηθεί γύρω από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ. Ενώ οι τιμές χονδρικής, είχαν εμφανίσει μια ελαφρά κάμψη μέχρι τις αρχές του έτους, από τότε απογειώθηκαν και έτσι σήμερα είναι 31% πάνω από πέρυσι και 48% από τον μέσο όρο των προηγούμενων 5 ετών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έτσι, η μείωση κατά 2,26% στις τιμές λιανικής κρέατος πουλερικών στη Ελληνική αγορά και η αύξηση μόνο κατά 2,6% στα αυγά, θα πρέπει να θεωρείται ως πολύ καλή εξέλιξη, πλην όμως πρόσκαιρη. Χρειάζεται πάντα λίγος χρόνος για να περάσουν στην λιανική οι αυξήσεις χονδρικής τιμής σε τόσο ευαίσθητα προϊόντα.
Και όλα τα παραπάνω, ισχύουν με τις τιμές των ζωοτροφών (καλαμπόκι, κριθάρι, χονδροειδείς) να βρίσκονται στα τάρταρα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τον μεγάλο σιτοβολώνα της περιοχής μας να μην αποκλείουν αυξήσεις. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι τυχόν αυξήσεις σε ζωοτροφές θα περάσουν αυτούσιες στις τιμές.
Φρούτα και λαχανικά, μόνο... να τα βλέπεις
Στα φρούτα και λαχανικά τώρα, οι αυξήσεις κατά 7,7% και 6,6% αντίστοιχα, είναι εν μέρη συγκυριακές, εν μέρη διαρθρωτικές. Ο παγετός της 10ης Απριλίου κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δημοφιλών καλοκαιρινών φρούτων, όπως τα κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, με αποτελέσματα που τα έχετε βιώσει στους πάγκους των μανάβικων.
Εδώ τουλάχιστον... γίναμε Ευρώπη!

Στο επίπεδο τώρα της πρωτογενούς παραγωγής κυρίως λαχανικών, μεταξύ των αγροτών υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον των σχετικών καλλιεργειών. Το κόστος παραγωγής είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα για πρωτογενή παραγωγή, η ανασφάλεια των εργατικών είναι στα ύψη και φυσικά το άγνωστο της τιμής διάθεσης, είναι οι κορυφαίοι ανασταλτικοί παράγοντες για να επεκτείνουν χωρίς ενδοιασμούς και φόβο την καλλιέργεια. Η περίπτωση της τομάτας είναι χαρακτηριστική. Φέτος ακόμη και το εκτός εποχής προϊόν, αντιμετώπισε προβλήματα διάθεσης και οι τιμές ήταν χαμηλές, μη καλύπτοντας το κόστος σε πολλές των περιπτώσεων. Συνυπολογίστε πια και τα αυξημένα έξοδα άρδευσης...
Ούτε η έναρξη της τουριστικής περιόδους ανέστρεψε την κατάσταση, όπως γινόταν συνήθως. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι και αυτοί είναι πολύ μαζεμένοι στα έξοδα. Με τι καρδιά λοιπόν οι παραγωγοί να φυτέψουν την ίδια ή και μεγαλύτερη έκταση, ώστε να υπάρχει προϊόν στην αγορά σε επάρκεια;
Μοναδική ελπίδα, η συνεχής προσπάθεια μέρους των παραγωγών να εκσυγχρονίσουν και μηχανοποιήσουν την καλλιέργειά τους, με θετικά αποτελέσματα στο προσεχές μέλλον. Εκτός της εύρεσης εργατών κυρίως στην συγκομιδή, το θέμα των αμοιβών έχει κι αυτό μετεξελιχθεί σε πρόβλημα. Η Ισπανία, πληρώνει 8,37 ευρώ/ώρα εργασίας, ποσό ανώτερο αλλά όχι με τεράστια διαφορά σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελληνικά, όπου τα 50+ ευρώ αγροτικό ημερομίσθιο είναι ο κανόνας.
Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι οι τιμές μεγάλου μέρους των τροφίμων, θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, είτε με την έννοια ότι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, είτε ότι θα αυξηθούν και άλλο.
Φώτο: Getty Images