Κομισιόν: Νέος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Νέος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Η επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο προσπάθειας να δημιουργηθούν νέες ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Την επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν νέες ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Ο λεγόμενος «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη», ο οποίος περιγράφεται σε προσχέδιο πρότασης της Επιτροπής που έχουν δει οι Financial Times, αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ.

Ο ετήσιος φόρος θα επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ και θα υπολογίζεται με βάση τον καθαρό κύκλο εργασιών, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων και επιδοτήσεων.

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα υπάγονται στον φόρο, ανεξάρτητα από την έδρα τους, και σύμφωνα με το προσχέδιο, ο νέος φόρος θα εφαρμόζεται με βάση ένα κλιμακωτό σύστημα, όπου οι εταιρείες με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα θα καταβάλλουν υψηλότερα ποσά.

Μαζί με αυτόν, η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει και άλλα μέτρα άντλησης εσόδων, όπως τη θέσπιση:

- είσπραξης ποσοστού από τα αυξημένα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον καπνό,
- τέλους για τα μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste),
- «τέλους διαχείρισης» για πακέτα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων, κυρίως από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέους πανευρωπαϊκούς φόρους όταν παρουσιάζει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τέτοια μέτρα, όπως ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές συχνά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη υποστήριξη. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το πρωτοφανές εύρος των νέων απαιτήσεων για κοινοτικές δαπάνες -από την ενίσχυση της άμυνας έως τους αυξανόμενους τόκους του χρέους- απαιτεί μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Επιτροπής για μεγαλύτερο προϋπολογισμό αντιμετωπίζουν διαχρονικά αντίσταση από χώρες που συνεισφέρουν περισσότερα στον προϋπολογισμό από όσα λαμβάνουν, ιδίως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Η Επιτροπή έχει αποκλείσει, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, άλλα μέτρα που είχαν συζητηθεί, όπως η επιβολή φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι ΗΠΑ, καθώς και ενός φόρου θέρμανσης για τις κατοικίες ή τέλους εισόδου στο νέο συνοριακό σύστημα.

Το τελικό πακέτο θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη, μαζί με το προσχέδιο για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider