Κλειδώνουν τα κομμάτια του παζλ της ΔΕΘ - Ασκήσεις επί χάρτου για παροχές 1,5 δισ. το 2026

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλειδώνουν τα κομμάτια του παζλ της ΔΕΘ - Ασκήσεις επί χάρτου για παροχές 1,5 δισ. το 2026
Εντός του Αυγούστου αναμένεται να κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό το πακέτο των παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό το πακέτο των παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Μετά από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ο δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές και μέτρα φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ και αυτή είναι η βάση για τις ανακοινώσεις. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξουν και εκπλήξεις.

Εντός του επόμενου μήνα το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεση του σημαντικά στοιχεία για να σχηματίσει μια καλή εικόνα για την πορεία της οικονομίας το 2025: Από τα στοιχεία των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το 2024 και την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού έως εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, την υλοποίηση των επενδύσεων κλπ.

Οι ανακοινώσεις θα κλειδώσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, εξάλλου μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού θα ανακοινωθούν και τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β’ τριμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι αυτή την στιγμή βρίσκεται ένα πακέτο με περίπου 40 παρεμβάσεις με βασικές στοχεύσεις την ενίσχυση των εισοδημάτων, την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους κράτους, την αύξηση των επενδύσεων καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού και του δημογραφικού.

Αλλαγές στην άμεση φορολογία

Στο φορολογικό πεδίο αναμένονται -όπως εξάλλου έχει προαναγγελθεί- παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια με βασικό στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα από 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ όπως η αύξηση του βασικού αφορολόγητου που έχει μείνει «παγωμένο» από το 2015 και την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών.

Εκτός κάδρου βρίσκεται η τιμαριθμοποίηση των συντελεστών (δηλαδή η σύνδεση τους με τον πληθωρισμό). Και αυτό γιατί όπως σημειώνουν πηγές με γνώση αν γίνει κάτι τέτοιο ένα έκτακτο γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον πληθωρισμό (όπως έγινε το 2022) αρκεί για να εκτροχιάσει όλες τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.

Αλλαγές αναμένονται και στη φορολόγηση των ενοικίων με στόχο να είναι αναλογικότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών αλλά και ως ένα επιπλέον κίνητρο για την δήλωση των πραγματικών μισθωμάτων. Η παρέμβαση αυτή συνδέεται και με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν για το στεγαστικό σε μια προσπάθεια να βγουν στην αγορά περισσότερα ακίνητα που σήμερα παραμένουν κλειστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται «τσουχτερά» ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Πάνω από 300.000 οχήματα στη ψηφιακή «απόχη»

Unicredit: Τέσσερα σενάρια μιας «σιωπηλής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ

ΠΑΟΚ στο προσκήνιο, λιμάνι στο παρασκήνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider