Οριακή ανάπτυξη κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο εν μέσω αβεβαιότητας, καθώς ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών επέδειξε μικρές μόνο ενδείξεις βελτίωσης ενώ η μεταποίηση καμία. Παράλληλα, η ασταθής εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις αφήνουν τις εταιρείες στο σκοτάδι για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο σύνθετος δείκτης διαχειριστών προμηθειών της S&P Global παρέμεινε στο 50,2, λίγο πάνω από το όριο του 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει επιτάχυνση στο 50,5. Οι υπηρεσίες επέστρεψαν επίσης στο κρίσιμο επίπεδο του 50, ενώ η μεταποίηση παρέμεινε στο 49,4, χωρίς να σημειώσει ανάπτυξη για 36ο μήνα.
«Η οικονομία της ευρωζώνης αγωνίζεται να αποκτήσει δυναμική. Εδώ και έξι μήνες, η ανάπτυξη ήταν ελάχιστη, με τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών να είναι στάσιμη και την παραγωγή στη μεταποίηση να αυξάνεται μόνο μέτρια», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Εδώ και έξι μήνες, η ανάπτυξη είναι ελάχιστη».
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι περιορισμένη. Αυτό θα συνάδει με την άποψη των οικονομολόγων, οι οποίοι προέβλεψαν στην τελευταία έρευνα του Bloomberg ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα παραμείνει στάσιμο κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η έρευνα διεξήχθη στις 12-19 Ιουνίου, πριν από τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Τα τελικά αποτελέσματα για τον μήνα θα δημοσιευθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Τα εθνικά στοιχεία PMI της Δευτέρας ήταν ανάμεικτα: ενώ η Γερμανία κατέγραψε απροσδόκητη ανάπτυξη μετά από μόλις ένα μήνα συρρίκνωσης, η Γαλλία παρέμεινε και πάλι κάτω από το όριο του 50, όπου βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο και ο de la Rubia τόνισε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης «συνεχίζει να υστερεί».