Τα βήματα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF) μια δεκαετία νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό (όπως ανέφερε το πρωί και η στήλη BackStory), ώστε το εν λόγω δάνειο να αποπληρωθεί πλήρως έως το 2031, αντί του αρχικού πλάνου για το 2041, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρη Τσάκωνα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρόωρες αποπληρωμές για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου θα συνεχιστούν και τα επόμενα έτη, όπως είχε γράψει προ μηνών αναλυτικά το insider.gr.
Ήδη μέχρι στιγμής το ελληνικό δημόσιο προεξόφλησε και αποπλήρωσε πλήρως τα δάνεια του ΔΝΤ, ενώ από τα διμερή δάνεια GLF, αρχικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποπληρώσει ποσό 21,3 δισ. ευρώ. Το υπολειπόμενο ποσό των εν λόγω δανείων ανέρχεται σε 31,6 δισ. ευρώ και αποπληρώνεται σε σχεδόν ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.
Toν Δεκέμβριο το ελληνικό δημόσιο θα προβεί σε περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή του μνημονιακού δανείου, ύψους τουλάχιστον 5,29 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να αφορά τις λήξεις από το 2033 έως και το 2041.
Για τις πρόωρες αποπληρωμές θα αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία μαζί με το «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε με το τρίτο μνημόνια, ανέρχονται με όρους γενικής κυβέρνησης στο ποσό πλέον των 44 δισ. ευρώ.
Μήνυμα στους Θεσμούς και στις αγορές
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με αυτή την κίνηση, το ελληνικό Δημόσιο περνάει ένα μήνυμα περαιτέρω διασφάλισης στους θεσμούς, στους οίκους αξιολόγησης αλλά κυρίως στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι κινείται με προνοητικότητα και διορατικότητα, προκειμένου να μειώσει ακόμη περαιτέρω τις ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του και μετά το 2032.
Αυτό εξάλλου δήλωσε και ο ΥΠΕΘΟ, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσάκωνα. «Με την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου ακριβού μνημονίου, με τέτοιου τύπου ενέργειες, πλέον απονευρώνουμε, απομειώνουμε έναν κίνδυνο ο οποίος υπήρχε. Και ποιος ήταν αυτός; Από το 2032 και μετά να πιεστεί η χώρα ως προς την αποπληρωμή του χρέους λόγω αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης».
«Ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει πια», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε στη συνέχεια πως η Ελλάδα «αποκλιμακώνει το χρέος της και το 2029 δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη».
Το προφίλ του χρέους και οι ανησυχίες για το 2032
Βασικός λόγος για την πρόωρη αποπληρωμή είναι οι -συγκρατημένες- ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους στην μετά το 2032 εποχή. Σήμερα το ελληνικό χρέος έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
- Ύψος χρέους: 364,8 δισ ευρώ
- Μέση σταθμική διάρκεια χρέους: 18,8 έτη
- Μέση σταθμική διάρκεια ανατιμολόγησης: 18,2 έτη
- Ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης: 1,73%
Από τους προαναφερόμενους δείκτες προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, με όρους χαρτοφυλακίου αναφοράς (benchmark portfolio), επί της ουσίας προσομοιάζει με ένα ομόλογο, το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί εφάπαξ μετά από περίπου 19 έτη, που δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο αγοράς (επιτοκιακό, συναλλαγματικό, κλπ.), με σταθερό και προβλέψιμο κόστος εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια μέχρι τη λήξη του, της τάξεως του 1,73%.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΟ, σήμερα, το ελληνικό δημόσιο χρέος, παρά το υψηλό ποσοστό του ως προς το ΑΕΠ, είναι και βιώσιμο και με πολύ καλύτερες προοπτικές από πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η βιωσιμότητα και οι θετικές προοπτικές του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτυπώνονται πλήρως από τη συνεχή πτώση των περιθωρίων (spreads) των ελληνικών ομολόγων έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και στις συνεχείς αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.