«Βουτιά» στις εκπομπές CO2 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» στις εκπομπές CO2 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Green Tank, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση στην Ε.Ε. των 27, αναφορικά με τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των τομέων παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, καθώς και ενεργοβόρου βιομηχανίας. Η επίδοση της χώρας μας (-65.4%) καλύπτει ήδη τον στόχο για το 2030 (-62%).

4η μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., ως προς τη μείωση των εκπομπών από τους τομείς της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και της ενεργοβόρου βιομηχανίας μεταξύ του 2005 και του 2023, κατατάσσεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση δεξαμενή σκέψης Green Tank, στο διάστημα αυτό η χώρα μας μείωσε κατά -65,2% το ανθρακικό της αποτύπωμα στους εν λόγω τομείς.

Ως συνέπεια, καλύτερη επίδοση είχαν μόνο τρεις χώρες, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, ενώ η χώρα μας ξεπέρασε αισθητά και τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο. Παράλληλα, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος καλύπτει ήδη τον εθνικό στόχο για το 2030 ο οποίος έχει καθοριστεί στο -62%.

Το 2005 αποτελεί χρονικό σημείο αφετηρίας καθώς είναι το έτος στο οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (European Union Emissions Trading System). Με την υποχρέωση που θεσπίσθηκε για αγορά δικαιωμάτων για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν, το Σύστημα Εμπορίας ωθεί μερικούς από τους μεγάλους ρυπαντές σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμα: Ρεύμα: Αύξηση 8% τον Ιούνιο – Υψηλές τιμές όλο το καλοκαίρι

Στο ναδίρ οι εκπομπές

Η ετήσια έκθεση του Green Tank αναλύει τις τάσεις εκπομπών των τομέων που υπάγονται στο ΣΕΔΕ για το διάστημα 2005-2023 τόσο για την ΕΕ-27 όσο και για την Ελλάδα, με βάση τα τελευταία δεδομένα που δημοσιεύθηκαν το 2024 στο Ενωσιακό Μητρώο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τους μεγαλύτερους ρυπαντές στην Ελλάδα, καθώς και την κατάταξη των τομέων που ρυπαίνουν περισσότερο από το 2005 έως και το 2023.

Το υπόλοιπα κύρια ευρήματα της έκθεσης είναι:

• Το 2023 καταγράφηκαν οι χαμηλότερες εκπομπές στους τομείς που περιλαμβάνονται στο ΣΕΔΕ από το 2005, τόσο στην ΕΕ-27 (1,114.8 εκατ. τόνοι) όσο και στην Ελλάδα (29 εκατ. Τόνοι).

• Η Ελλάδα κατατάσσεται 4η μεταξύ των κρατών μελών ως προς τη μείωση των εκπομπών από τους τομείς της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και της ενεργοβόρου βιομηχανίας μεταξύ του 2005 και του 2023 (-65.4%).

• Η χώρα ξεπέρασε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες την ΕΕ-27, η οποία στο ίδιο διάστημα μείωσε τις εκπομπές της κατά 48.3%, αλλά και τον μέσο ευρωπαϊκό στόχο μείωσης εκπομπών για το 2030 (-62% σε σχέση με το 2005).

Μείωση του λιγνίτη

• Η πρόοδος στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στη μείωση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή (-85.8% λιγότερες εκπομπές το 2023 σε σχέση με το 2005). Πολύ μικρότερη ήταν η μείωση από τις μονάδες ορυκτού αερίου την αντίστοιχη περίοδο (-3.7% μεταξύ 2005-2023), ενώ το 2023 οι εκπομπές τους ξεπέρασαν αυτές από τις λιγνιτικές μονάδες για δεύτερη χρονιά (μετά το 2021).

• Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στη βιομηχανία όπου καταγράφηκαν οι δεύτερες χαμηλότερες εκπομπές (12.2 εκατ. τόνοι) την τελευταία δεκαετία, με μικρή διαφορά από το χαμηλό του 2020. Στη μείωση συνεισέφεραν κυρίως οι λοιποί κλάδοι της βιομηχανίας, όπως αλουμίνιο, μεταλλεία, λιπάσματα. Στα διυλιστήρια παρατηρείται σχετική στασιμότητα στις εκπομπές, ενώ στον κλάδο των τσιμέντων το τελευταίο έτος σημειώθηκε μικρή αύξηση.

• Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση της κατάταξης των 10 μεγαλύτερων ρυπαντών, ενώ το 2023 προστέθηκε στην κατάταξη και η νέα μονάδα της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα 5 (4η θέση). Την πρώτη πεντάδα της κατάταξης συμπληρώνουν οι τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων: Motor Oil (2η θέση), ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (3η θέση) και ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο (5η θέση).

«Από το 2005 το ΣΕΔΕ έχει συμβάλει καθοριστικά στην πορεία της απανθρακοποίησης. Ωστόσο η περαιτέρω μείωση των εκπομπών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η αύξηση της χρήσης του αερίου και η καθυστέρηση εφαρμογής των πράσινων πρακτικών στη βιομηχανία μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί επίσης η θωράκιση των νοικοκυριών από το επερχόμενο ΣΕΔΕ 2. Απαιτείται ορθολογική διαχείριση των πόρων για την ταχύτερη και κοινωνικά δίκαιη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στους τομείς των κτιρίων και των μεταφορών.», δήλωσε η Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια δεδομένων του Green Tank και βασική συντάκτρια της έκθεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Τον Οκτώβριο η εμπορική λειτουργία της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

gazzetta
gazzetta reader insider insider