Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων: Στην τελική ευθεία για τις νέες άδειες – «Κουρέματα» άνω των 600 εκατ. ευρώ έδωσαν το 2023

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων: Στην τελική ευθεία για τις νέες άδειες – «Κουρέματα» άνω των 600 εκατ. ευρώ έδωσαν το 2023
Σήμερα, η ΤτΕ δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία δανείων υπό διαχείριση από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) για το α' τρίμηνο 2024. Ποια είναι η εικόνα του 2023 για αποπληρωμές, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και διαγραφές δανείων υπό διαχείριση.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναδιαμόρφωση του χάρτη των Servicers, καθώς δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις νέες αδειοδοτήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος .

Σήμερα, η ΤτΕ δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία δανείων υπό διαχείριση από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) για το α΄ τρίμηνο 2024. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον μήνα Απρίλιο, οι 4 μεγάλες εταιρείες διαχείρισης (Cepal, Intrum, doValue, Quant) προχώρησαν σε απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 5.500 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 358 εκατ. ευρώ.

Το 2023 οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν σε λύσεις οριστικής διευθέτησης οφειλών, με «κουρέματα» που ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ. Οι ρευστοποιήσεις οφειλών κινήθηκαν στα 850 εκατ. ευρώ και οι αποπληρωμές σε 3,31 δισ. ευρώ, ενώ ο κύριος όγκος των υπό διαχείριση «κόκκινων» χαρτοφυλακίων αφορούσε επιχειρηματικά δάνεια.

Επί συνόλου ανοιγμάτων υπό διαχείριση 88 δισ. ευρώ, οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίστηκαν πέρυσι δάνεια 69,3 δισ. που έχουν αγοραστεί από funds και δάνεια ύψους 18,7 δισ. ευρώ που τους έχουν ανατεθεί από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου των 69,3 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης για λογαριασμό των funds αφορά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης (45,6%), ενώ ακολουθεί το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης (31,9%) και, τέλος, το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης (22,5%).

Τα παραπάνω υπό διαχείριση ανοίγματα είναι χαμηλής ποιότητας, με το 91% αυτών να αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από αυτά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η πλειονότητα είναι καταγγελμένα ανοίγματα (74,5%), ενώ το 18,8% αφορά ανοίγματα σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και το 6,7% ανοίγματα ταξινομημένα ως αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay).

Το 2023 οι αποπληρωμές, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και διαγραφές ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 3,02 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι αποπληρωμές ανοιγμάτων ανήλθαν σε 1,68 δισ. ευρώ, οι ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων σε 0,72 δισ. ευρώ και οι διαγραφές ανοιγμάτων σε 0,61 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του 2023 αφορούσαν το 27,7% του συνολικού υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμισμένων ανοιγμάτων αφορά λύσεις οριστικής διευθέτησης (48,2%) και ακολουθούν οι μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (42,6%) και οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (9,2%).

Σημειώνεται ότι ως βραχυπρόθεσμοι τύποι ρυθμίσεων θεωρούνται οι τύποι ρύθμισης με διάρκεια μικρότερη των δύο ετών που αφορούν περιπτώσεις όπου οι δυσκολίες αποπληρωμής κρίνονται, βάσιμα, προσωρινές. Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις κατατάσσονται τύποι ρυθμίσεων με διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, λαμβάνοντας υπόψη συντηρητικές παραδοχές για την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη μέχρι τη λήξη του προγράμματος αποπληρωμής. Στις λύσεις οριστικής διευθέτησης περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε μεταβολές του είδους της συμβατικής σχέσης ή ο τερματισμός αυτής.

Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2023, το υπόλοιπο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων στα οποία έχουν εφαρμοστεί λύσεις οριστικής διευθέτησης ανήλθε σε 9,28 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα υπόλοιπα για τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις ήταν 1,76 δισ. ευρώ και για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις 8,19 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων αφορά λύσεις κεφαλαιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ πιο συνήθεις τύποι μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων είναι η μερική διαγραφή οφειλής, ο διαχωρισμός οφειλής και η παράταση διάρκειας, με ποσοστά 44%, 25% και 21% αντίστοιχα.

Μεταξύ των λύσεων οριστικής διευθέτησης, οι ρυθμίσεις που υπόκεινται σε καθεστώς νομικής προστασίας (59% του συνόλου) και οι λύσεις διακανονισμού απαιτήσεων (23% του συνόλου) αποτελούν τους πιο συνήθεις τύπους ρυθμίσεων.

Αναφορικά με τα ανοίγματα για λογαριασμό τραπεζών, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης, το 57% αυτών αφορούσαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης (46%), ενώ ακολουθούν το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης (30%) και το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης (24%).

Το 2023 οι αποπληρωμές και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων αναφορικά με τα ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκαν σε 1,76 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,63 δισ. ευρώ ήταν αποπληρωμές και 0,13 δισ. ευρώ ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 6,2% τα φοροέσοδα στο πεντάμηνο – Άνω του στόχου και οι επενδυτικές δαπάνες

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Εφορία: «Τσιμπημένα» τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων – Στο ΣτΕ οι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider