Εταιρείες Διαχείρισης: Αντίστροφη μέτρηση για ψηφιακές πλατφόρμες και νέες άδειες - Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες  

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εταιρείες Διαχείρισης: Αντίστροφη μέτρηση για ψηφιακές πλατφόρμες και νέες άδειες - Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες  
Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας με τους οφειλέτες. Μέχρι τις 29 Μαρτίου η επανυποβολή στην ΤτΕ επικαιροποιημένων φακέλων για την εκ νέου αξιολόγηση των αδειών λειτουργίας. Πώς ενισχύεται η προστασία των δανειοληπτών. 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι το τέλος του μήνα για την ολοκλήρωση του αυστηρότερου πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, που στόχο έχει την μεγαλύτερη προστασία των δανειοληπτών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στους servicers για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας από καθεμία εταιρεία διαχείρισης, μέσω της οποίας θα παρέχεται στους δανειολήπτες πλήρης, προσωποποιημένη πληροφόρηση για την πορεία του δανείου τους. Η δημιουργία της πλατφόρμας αποτελεί βασική παράμετρο, δεδομένου του κόστους της επένδυσης, για το «ξεκαθάρισμα» στον χώρο των servicers.

Δύο μέρες νωρίτερα, στις 29 Μαρτίου θα λήξει η προθεσμία υποβολής στην ΤτΕ των επικαιροποιημένων φακέλων για την εκ νέου αξιολόγηση των εταιρειών διαχείρισης από τον επόπτη, με βάση αυστηρότερα κριτήρια. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, περίπου 6 εταιρείες από τις 23 που ανήκουν σήμερα στην Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις, έχουν ενημερώσει την ΤτΕ ότι δεν πρόκειται να ανανεώσουν την άδειά τους (σ.σ. πρόκειται για εταιρείες χωρίς χαρτοφυλάκια υπό διαχείριση) και θα τεθούν υπό εκκαθάριση. Οι νέες άδειες θα δοθούν από την ΤτΕ στις 29 Ιουνίου.

Με επιστολή της προς τις εταιρείες διαχείρισης, η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, επεσήμανε την υποχρέωση λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας από κάθε εταιρεία από 1ης Απριλίου και κάλεσε τις εταιρείες να παράσχουν πληροφόρηση για την πρόοδο των εργασιών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργεί όπως το web banking των τραπεζών, μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που θα χορηγεί ο διαχειριστής πιστώσεων μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη, θα πρέπει να περιλαμβάνει – κατ’ ελάχιστον –:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών για κεφάλαιο, τόκους, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος, οι servicers υποχρεούνται να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο κ.λπ.) σε κάθε δανειολήπτη μετά από αίτησή του σε προθεσμία 30 ημερών. Μετά την λειτουργία της πλατφόρμας, όλες οι πληροφορίες θα παρέχονται στον δανειολήπτη άμεσα online.

Παράλληλα με την ψηφιακή πλατφόρμα, οι δανειολήπτες θα προστατεύονται από τις υποχρεώσεις που έθεσε στους servicers ο νόμος του ΥΠΕΘΟ για τα δάνεια που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενσωματώνοντας και την κοινοτική οδηγία 2021/2167. Με αυτήν εισάγονται πέντε νέες υποχρεώσεις ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών:

• Η προστασία των προσωπικών στοιχείων και της ιδιωτικής ζωής των δανειοληπτών.

• Η απαγόρευση παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής κατά την επικοινωνία του servicer με τον πολίτη.

• Η έγγραφη γνωστοποίηση στον δανειολήπτη σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, του υπολοίπου της οφειλής μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης.

• Η καθιέρωση διαφανών, άμεσων και δωρεάν διαδικασιών για τη διαχείριση των καταγγελιών των δανειοληπτών.

• Σύνδεση με τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας των δανειοληπτών λειτουργεί και το πλαίσιο για τις νέες αδειοδοτήσεις των servicers που έχει θεσπίσει η ΤτΕ. Μεταξύ άλλων, η ΤτΕ ζητά από τις εταιρείες διαχείρισης να έχουν τριετή business plans, καταγεγραμμένες και εγκεκριμένες πολιτικές για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, εκτίμηση των εγγυήσεων από τις εμπράγματες εξασφαλίσεις των υπό διαχείριση δανείων, πλήρη καταγραφή των παρεχόμενων ρυθμίσεων καθώς και συστήματα για τη διαχείριση των παραπόνων και των καταγγελιών των πελατών. Στο σκέλος των ρυθμίσεων, επιβάλλεται οι servicers να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση των οφειλετών και να δεσμεύονται ότι εφόσον ο οφειλέτης είναι ευάλωτος, δεν θα προχωρούν σε πλειστηριασμό.

Το πλαίσιο της ΤτΕ προβλέπει, πέραν των άλλων, ότι οι εταιρείες διαχείρισης που θα θελήσουν να μπουν και στην αναχρηματοδότηση δανείων θα πρέπει να έχουν ελάχιστα κεφάλαια 4,5 εκατ. ευρώ (αντί των 100 χιλ. ευρώ που προβλέπονται για εταιρείες με απλή άδεια διαχείρισης απαιτήσεων), τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider