H βιομηχανία «κλείνει το μάτι» για αποκλιμάκωση τιμών – «Γκάζι» από λιανεμπόριο και υπηρεσίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H βιομηχανία «κλείνει το μάτι» για αποκλιμάκωση τιμών – «Γκάζι» από λιανεμπόριο και υπηρεσίες
Μικτή η εικόνα από τους πρόδρομους δείκτες για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Η βιομηχανία κατεβάζει ταχύτητες, ενώ από την άλλη οι προσδοκίες για αυξήσεις σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες παραμένουν στα ύψη.

Μετά από τη νέα επιτάχυνση που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σε μια περίοδο που αναμένεται αποκλιμάκωση, το πως θα κινηθούν οι τιμές από εδώ και πέρα γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο. Και οι πρόδρομοι δείκτες που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο τελευταίο Inflation Monitor που εξέδωσε δείχνουν μια μικτή εικόνα.

Στη βιομηχανία οι τιμές σταθεροποιούνται, όμως οι προσδοκίες για νέες ανατιμήσεις στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή ο «αισθητός» πληθωρισμός για τους Έλληνες καταναλωτές παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά που βιώνουν οι Ευρωπαίοι.

Προς αποκλιμάκωση τιμών στη βιομηχανία

Τα στοιχεία δείχνουν πως θα οδηγηθούμε σε μια αποκλιμάκωση τιμών στη μεταποίηση και γενικότερα τη βιομηχανία, με βασικό καταλύτη την πτώση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό δείχνει και η ανάλυση των πρόσφατων στοιχείων του PMI, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές στη βιομηχανία αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των ανατιμήσεων στις βασικές πρώτες ύλες, το πετρέλαιο και το κόστος μεταφορών ειδικά μέσω θαλάσσης. Όμως τους τελευταίους μήνες ο δείκτης τιμών παραγωγού στη χώρα μας, παραμένει σταθερός και ειδικά στα προϊόντα της εσωτερικής αγοράς.

Τα πιο έντονα στοιχεία για αποκλιμάκωση των τιμών στη βιομηχανία το επόμενο διάστημα έρχονται από τις μετρήσεις του οικονομικού κλίματος που πραγματοποιεί το ΙΟΒΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την πορεία των τιμών τους επόμενους τρεις μήνες το «ισοζύγιο» βρίσκεται σταθερά τον τελευταίο καιρό λίγο κάτω από το μηδέν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα στελέχη που περιμένουν σταθεροποίηση ή μείωση των τιμών είναι περίπου ίδια σε αριθμό ή ελαφρώς περισσότερα από αυτά που αναμένουν νέα αύξηση των τιμών.

Νέες ανατιμήσεις σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες

Αντιθέτως αρκετά περισσότερα είναι τα στελέχη που αναμένουν νέα αύξηση των τιμών πώλησης από αυτά που αναμένουν μείωση των τιμών, ειδικά στο λιανεμπόριο αλλά και στις υπηρεσίες (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός). Στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Μάρτιο φαίνεται πως στο λιανικό εμπόριο το 52% των συμμετεχόντων αναμένει άνοδο των τιμών.

Ακόμη υψηλότερο ήταν τον Μάρτιο το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την άνοδο των τιμών στις υπηρεσίες, το οποίο διαμορφώθηκε στις +27% μονάδες. Ειδικά, στον τουρισμό ο δείκτης των τιμών διατηρείται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα και διαμορφώνεται στις +60 μονάδες, ενώ στους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (χωρίς τις τράπεζες) βρέθηκε +37 μονάδες, στην Πληροφορική στις +21 μονάδες, και στις χερσαίες μεταφορές στις +4 μονάδες.

Τι περιμένουν οι καταναλωτές

Οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού από την πλευρά των καταναλωτών βελτιώθηκαν τον Μάρτιο, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα. Βέβαια οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ και το «ισοζύγιο» θετικών και αρνητικών εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών γέρνει σημαντικά υπέρ των δεύτερων.

Αντίστοιχη εικόνα δείχνει και η τελευταία έρευνα καταναλωτικών προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που έδειξε πως η διάμεση μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε σταθερή στο 10% τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 3,1% από 3,3% τον Ιανουάριο. Η μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας αυξήθηκε στο 6,6% τον Φεβρουάριο από 6,5% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 2,5%.

Από την ΤτΕ σημειώνεται ότι οι προσδοκίες είναι σημαντικά υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά και με τον ανακοινωμένο πληθωρισμό. Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν πως αυτή η διαφορά μεταξύ των προσδοκιών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, μπορεί να αποδοθεί στην γενικότερη απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΤτΕ

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες προβλέψεις της ΤτΕ, τόσο ο ονομαστικός, όσο και ο δομικός πληθωρισμός (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) πρόκειται να αποκλιμακωθούν και άλλο το 2024, στο 2,8% και 3% αντίστοιχα. Αυτή η εξέλιξη πρόκειται να οδηγηθεί από τις περαιτέρω μειώσεις των ετήσιων ρυθμών μεταβολής των τιμών στα τρόφιμα, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις τιμές ενέργειας. Το 2025 και το 2026 αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,2% και το 2,1% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός Μαρτίου: Άνω του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα – Επιπλέον «ένεση» 665 εκατ. ευρώ επενδυτικών δαπανών

Premia Properties: «Τρέχει» επενδύσεις 100 εκατ. – Παραδίδεται το Athens Heart, «κλείνει» το Skyline

Ταμειακές – POS: Σε διπλή πρέσα πάροχοι-επιχειρήσεις για διασύνδεση και χρεώσεις - Έρχονται «καμπάνες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider