ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,6% για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,6% για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο
Ο μέσος δείκτης του πρώτου διμήνου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 5,6%.

Αύξηση 1,6% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Φεβρουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022, ο δείκτης είχε καταγράψει αύξηση 5,3%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 5,6%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Φεβρουάριο 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Φεβρουαρίου 2024 με τους αντίστοιχους δείκτες του Φεβρουαρίου 2023, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη - άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου - υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,6% τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

• Κατά 10,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: λοιπών ορυχείων και λατομείων, εξόρυξης μεταλλευμάτων.
• Κατά 3,3% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 2,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων.

Από την μείωση:
• Κατά 1,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικοί κανόνες: Θερμό καλοκαίρι και διαβουλεύσεις έως τον Δεκέμβριο – Όλα τα ορόσημα

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 400 εκατ. ευρώ για σταθερή στήριξη 303.000 δικαιούχων

Τουρισμός για όλους 2024: Σχεδόν 1 εκατ. αιτήσεις - Πριν το Πάσχα οι πίνακες με τους δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider