Νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα – Σε ποιες περιοχές ξεπερνάει τα 2 ευρώ η βενζίνη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα – Σε ποιες περιοχές ξεπερνάει τα 2 ευρώ η βενζίνη
Αλλάζουν οι προβλέψεις για την τιμή του Brent. «Καυτό καλοκαίρι με το πετρέλαιο στα 95 δολάρια. Στην Ελλάδα, οι τιμές των καυσίμων κίνησης έχουν προσεγγίσει και σε αρκετές περιοχές έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία.

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης έχουν προσεγγίσει και σε αρκετές περιοχές έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία. Οι τιμές στην αντλία έχουν πάρει την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες και οι αιτίες είναι η κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύσφιξη των παγκόσμιων προμηθειών.

Το Brent σημείωσε αύξηση πάνω ο από 1 δολάριο το βαρέλι την Παρασκευή καθώς οι αγορές παρακολουθούσαν μια πιθανή άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω τις προμήθειες. «Αν το Ιράν επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ, αυτό δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. «Είναι απλώς ακόμη ένα ντόμινο γεωπολιτικού κινδύνου».

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διυλιστήρια στη Ρωσία εκτιμάται ότι έχουν επηρεάσει πάνω από το 15% της ρωσικής χωρητικότητας, πλήττοντας την παραγωγή καυσίμων της χώρας.

Η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου ώθησε το πετρέλαιο λίγο πάνω από τα 91 δολάρια στο τέλος της εβδομάδας ενισχύοντας έτσι την ανοδική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις τιμές που επικρατούν στην ελληνική αγορά καυσίμων. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι περιοχές όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ διπλασιάστηκαν ενώ μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καλό δρόμο για να τα προσεγγίσουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,948 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,708 από 1,941 και 1,707 αντίστοιχα. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές, τις παραδοσιακά «ακριβές» περιοχές, η τιμή της βενζίνης έχει «πατήσει» τα δύο ευρώ. Η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,101 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα, στα 2,024 στο νομό Κεφαλληνίας, στα 2,164 στο νομό Κυκλάδων, στα 2,005 στο νομό Λέσβου, στα 2,014 στο νομό Λευκάδος, στα 2,006 στο νομό Ρεθύμνης, στα 2,004 στο νομό Φωκίδος και στα 2,030 στο νομό Ευρυτανίας.

Πηγές της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα καταγράψουν νέα άνοδο ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών διυλιστηρίου. Οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με υψηλές τιμές στα καύσιμα και καθώς πλησιάζει το Πάσχα και το καλοκαίρι φουντώνουν τα σενάρια για νέο κύμα ακρίβειας ακριβώς στην καρδιά της τουριστικής περιόδου όπου οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2 ευρώ και μάλιστα για παρατεταμένη περίοδο.

Πάντως, για την ώρα, η ζήτηση στην ελληνική αγορά δεν δείχνει να κάμπτεται. Τόσο η βενζίνη όσο και το diesel κίνησης κινούνται σε θετικό έδαφος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς, τον Φεβρουάριο η βενζίνη κατέγραψε άνοδο κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και το diesel κίνησης κατά 5% ενώ ο Μάρτιος, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία εκτιμάται ότι έχει κλείσει επίσης με θετικά (αν και λίγο χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο).

Αλλάζουν οι προβλέψεις για την τιμή του Brent – «Καυτό καλοκαίρι με το πετρέλαιο στα 95 δολάρια

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης και το επικείμενο έλλειμμα στην αγορά λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και της αύξησης της ζήτησης ωθούν οργανισμούς και αναλυτές να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το 2024. Μάλιστα προβλέπουν ένα «καυτό» καλοκαίρι με σημαντική άνοδο των τιμών, μια εξέλιξη η οποία σαφώς θα επηρέαζε και την Ελλάδα η οποία καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της σε πετρέλαιο και πετρελαιοειδή από εισαγωγές.

Η Bank of America (BofA) Global Research αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του Brent και WTI για το 2024 και αναμένει ότι αυτές θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 86 δολάρια ανά βαρέλι και 81 αντίστοιχα, με τις τιμές και των δύο να αναμένεται να προσεγγίσουν τα 95 δολάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σταδιακά τις παγκόσμιες αγορές σε έλλειμμα και αυτό αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα του έτους ενώ η γεωπολιτική αναταραχή έχει επίσης ενισχύσει την ζήτηση πετρελαίου μέσω μακρύτερων εμπορικών οδών και έχει επηρεάσει την προσφορά μειώνοντας την ικανότητα διύλισης λόγω των επιθέσεων στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, αναφέρει η τράπεζα.

Ομοίως, η J.P. Morgan, αναμένει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια φέτος, εάν δεν βελτιωθούν τα γεωπολιτικά προβλήματα που προκαλούν αύξηση της τιμής του αργού. Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου είναι ένας από τους λόγους που η επενδυτική τράπεζα αναμένει άνοδο του αργού. Όπως εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του αργού στα 90 δολάρια τον Απρίλιο, στα 95 δολάρια έως τον Μάιο και κοντά στα 100 δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Και φυσικά, η συνολική πολιτική του ΟΠΕΚ+ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών. Όπως είναι γνωστό, τα μέλη του καρτέλ αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου και πίεσαν ορισμένες χώρες να αυξήσουν τη συμμόρφωση με τις περικοπές παραγωγής. Η πολιτική αυτή ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. «Περαιτέρω περιορισμοί για την τήρηση των ποσοστώσεων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ, Daniel Hynes και Soni Kumari.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Τι ωθεί το Brent προς τα 100 δολάρια – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία

Κέρδη σχεδόν 5% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο που «κοιτάζει» Μέση Ανατολή

Καύσιμα: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Νέα άνοδο αναμένει η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider