ΡΑΑΕΥ: Σε διαβούλευση το μπλόκο στον «ενεργειακό τουρισμό»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΑΕΥ: Σε διαβούλευση το μπλόκο στον «ενεργειακό τουρισμό»
Σκοπός οι αλλαγές στους Κώδικες Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου, ώστε να διαφυλαχθεί το δικαίωμα του καταναλωτή για αλλαγή προμηθευτή χωρίς περιορισμούς, αφετέρου να αποτραπεί η καταχρηστική άσκηση του εν λόγω δικαιώματος από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σε διαβούλευση έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) την εισήγησή της για τις αλλαγές στους Κώδικες Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Insider.gr, σχετικά με την επικείμενη δρομολόγηση των μέτρων που θα βάλουν ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει η ΡΑΑΕΥ, προχωρά στην αλλαγή των άρθρων 39, 42 , 28, 18 και 15 του Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου αλλαγής προμηθευτή επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, που είναι πρόσφορα για την εξυπηρέτηση του σκοπού στον οποίο αποβλέπουν, δηλαδή αφενός τη διαφύλαξη του θεμελιώδους δικαιώματος του καταναλωτή για αλλαγή Προμηθευτή χωρίς περιορισμούς, αφετέρου στην αποτροπή της καταχρηστικής άσκησης του εν λόγω δικαιώματος από στρατηγικούς κακοπληρωτές με επακόλουθο τη συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών προς τους Προμηθευτές.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποβλέπουν στη σύμμετρη ικανοποίηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος και στη διατήρηση της ευστάθειας των συναλλαγών και της ρευστότητας στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η υποβολή εντολής απενεργοποίησης μετρητή φορτίου είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που δύναται να κινητοποιήσει θετικά τους καταναλωτές που διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα επιθυμούν να αλλάξουν προμηθευτή.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εναρμόνισης των διαδικασιών αλλαγής Προμηθευτή των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προς διευκόλυνση των προμηθευτών και προς όφελος των καταναλωτών, κρίνεται σκόπιμη η τροποποίηση των αντίστοιχων άρθρων του Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου.

Οι εισηγούμενες αλλαγές ακολουθούν την αρχιτεκτονική που έχει περιγράψει το Insider.gr. Έτσι, βασικός πυλώνας είναι ο ορισμός του στρατηγικού κακοπληρωτή, με τη δημιουργία συστημάτων «σήμανσης χρεών» (Debt Flagging) από τους Διαχειριστές για την εφαρμογή του. Επίσης, ήδη πριν από τη σήμανση ενός καταναλωτή στο Debt Flagging, ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να προσφέρει διακανονισμό, με τουλάχιστον 6 δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 230-250 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των προμηθευτών - «Ξεκλειδώνει» η ανάκτηση

Έχει ενημερώσει κανείς τους αγρότες - παραγωγούς, ότι έρχεται μεγάλο τουριστικό ρεύμα;

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η κυριαρχία στις παραχωρήσεις και η επιπλέον ισχυροποίηση μέσω... ενεργειακής

gazzetta
gazzetta reader insider insider