Ανάπτυξη 1,3% για φέτος βλέπει η UniCredit για την Ελλάδα - Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάπτυξη 1,3% για φέτος βλέπει η UniCredit για την Ελλάδα - Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Σταθερή στην εκτιμήσή της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% για φέτος, παραμένει η UniCredit (μετά το 2% του 2023) ενώ βλέπει περαιτέρω επιτάχυνση στο 1,7% το 2025.

Σταθερή στην εκτίμησή της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% για φέτος, παραμένει η UniCredit (μετά το 2% του 2023) ενώ βλέπει περαιτέρω επιτάχυνση στο 1,7% το 2025.

Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5% για το 2024 και στο 1,2% το 2025, με την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω μόνο από την Ισπανία για φέτος. Για το 2025 η ελληνική οικονομία αναμένεται να ηγηθεί εκ νέου του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Η ιταλική τράπεζα αναφέρει πως το ελαφρώς χαμηλότερο carry over από το 2023 (λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο) θα μπορούσε απλώς να αντισταθμίσει το upside risk που σχετίζεται με την πιθανώς ισχυρότερη επιτάχυνση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση του NGEU και τις εισροών των άμεσων ξένων επενδύσεων.

«Καθώς ορισμένοι από τους παράγοντες που επιβάρυναν την ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους - απώλειες στη γεωργική παραγωγή που σχετίζονται με τις πλημμύρες, η απότομη διόρθωση στις επενδύσεις σε κατοικίες και η καθυστέρηση στις δημόσιες επενδύσεις - είχαν προσωρινό χαρακτήρα, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα επιταχυνθεί κάπως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 προτού υπάρξει μια σταθερότερη δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο δείκτης μεταποίησης PMI βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης των νέων παραγγελιών που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, η έρευνα πρόσφατα έδειξε μια ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ από αυτή που υποδεικνύεται από τα πραγματικά στοιχεία. Επιπλέον, κατά την ίδια περίοδο, οι έρευνες σε κλαδικό επίπεδο της ΕΚ σταθεροποιήθηκαν σε γενικές γραμμές, στην καλύτερη περίπτωση, αν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει η UniCredit.

Η εγχώρια ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Η χώρα έχει απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους ιδιαίτερα γρήγορα μέχρι στιγμής, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το περασμένο φθινόπωρο λειτούργησε ως καταλύτης για ισχυρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων. Η UniCredit αναμένει πως οι εισροές κεφαλαίων θα αμβλύνουν εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πιθανής επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας έτσι τις επενδύσεις στα επόμενα τρίμηνα.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο από 3,1% λόγω της έντονης πτώσης των τιμών ενέργειας, ενώ είναι πιθανό να κινηθεί σε πτωτική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο σταδιακά λόγω των επίμονων τιμών των υπηρεσιών και των επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και των επιπτώσεων των αυξήσεων των μισθών. Μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

«Το πολιτικό σύστημα παραμένει σε αναβρασμό μετά από μια ταραχώδη εσωτερική διαμάχη εντός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών με τη νέα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Στα τέλη του περασμένου έτους, μεγάλος αριθμός βουλευτών παραιτήθηκαν από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σχημάτισαν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία Νέα Αριστερά. Από τον διορισμό του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται όλο και περισσότερο προς την κεντροαριστερά, ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραδοσιακά κυριαρχούσε σε αυτόν τον χώρο», επισημαίνει η UniCredit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά εκ νέου η BofA - Η επιφυλακτική της στάση και οι νέες τιμές στόχοι

Κόντρα στο διεθνές περιβάλλον το ΧΑ - Διήμερο πτωτικό σερί

Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ στήριξαν τα έσοδα πρώτου διμήνου – Αυξημένες και οι επενδυτικές δαπάνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider