ΑΔΜΗΕ: Πρόταση για «είσοδο» στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Πρόταση για «είσοδο» στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου
Η Κρήτη στο επίκεντρο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Διαχειριστής, τόνισε σε podcast ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Το «πράσινο» επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, παρουσίασε αναλυτικά σε podcast της ιστοσελίδας newshub.gr, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ο κ. Μανουσάκης αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης προκειμένου να συμμετάσχει μετοχικά στην εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του πολύ σημαντικού -ενεργειακά και γεωπολιτικά- έργου, στη ΝΑ Ευρώπη. Το έργο ήδη έχει μπεi στα λεγόμενα «Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος» της Ε.Ε. και είναι υποψήφιο προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, η Κρήτη βρίσκεται στον πυρήνα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Διαχειριστής, τόσο λόγω της «μικρής» και «μεγάλης» διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και λόγω της νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πρόσφατα ανέλαβε.

«Με αυτά τα εμβληματικά έργα, η Κρήτη θα περάσει στην νέα εποχής της ηλεκτρικής ασφάλειας και ευστάθειας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την αναπτυξιακή πορεία και την βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων του νησιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης.

Ο κ. Μανουσάκης εξήγησε αναλυτικά γιατί οι εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις αποτελούν τον απαραίτητο κρίκο στην αλυσίδα της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη καθαρή ενέργεια με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για όλους τους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Πότε θα «μπουν στην πρίζα» Κρήτη, Ν. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νησιά του ΒΑ Αιγαίου

ΑΔΜΗΕ: Μεγάλα οφέλη με αμελητέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές από την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider