Fed: Όλα δείχνουν 5η παύση στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Όλα δείχνουν 5η παύση στα επιτόκια
Η Fed πιθανότατα δεν θα δώσει «σήμα» για μείωση επιτοκίων - Αγκάθι ο επίμονος πληθωρισμός και η νέα άνοδος της ανεργίας. Σχεδόν βέβαιη η πρώτη περικοπή τον Ιούνιο - Ερωτηματικό τι θα γίνει στο 2ο μισό του έτους.

Η Fed πιθανότατα δεν θα δώσει «σήμα» για μείωση επιτοκίων το βράδυ της Τετάρτης ώρα Ελλάδος, παραμένοντας επικεντρωμένη στον επίμονο πληθωρισμό, ενώ θα στρέψει την προσοχή της και στο αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας, όπως προβλέπει το Bloomberg, αναφορικά με τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC για τη νομισματική πολιτική.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, είναι έτοιμη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στην 5η διαδοχική παύση, με το εύρος να κυμαίνεται στο 5,25% - 5,5%, που συνιστά υψηλό δύο δεκαετιών και επιτεύχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι της Fed διστάζουν να «ψαλιδίσουν» το κόστος δανεισμού μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στον στόχο του 2%, που θεωρούν κατάλληλο για μια υγιή οικονομία. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό δύο ετών, πλέον καλούνται να βρουν την ισορροπία τόσο στις τιμές όσο και στις πιέσεις στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, οι traders της Wall Street θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια — το λεγόμενο dot plot — το οποίο θα δείξει πόσες περικοπές επιτοκίων θα λάβουν χώρα το 2024 και το 2025.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα κάνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων για το 2024 με την πρώτη περικοπή τον Ιούνιο, αν και οι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν δύο. Από την άλλη, το «γεράκι» Νιλ Κασκάρι, Πρόεδρος της Fed της Mινεάπολις, σκέφτεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τη σύστασή του, παροτρύνοντας σε μια μείωση επιτοκίων το τρέχον έτος.

«Πιστεύουμε ότι η Fed είναι εντάξει με το πού βρίσκονται τώρα. Αλλά σίγουρα υπάρχει κίνδυνος» εκτιμά η Βερόνικα Κλαρκ, οικονομολόγος της Citi. Tαυτόχρονα, αναλυτές διαβλέπουν πως η FOMC είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει το guidance της για τα επιτόκια, που εισηγείται να μην πραγματοποιηθεί καμία μείωση καθώς είναι ακατάλληλη έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%.

Επιπροσθέτως, τα συμπεράσματα για την αγορά εργασίας, θα είναι μια βασική ένδειξη για το πώς η FOMC υπολογίζει τις τάσεις στον τομέα της απασχόλησης. Τον Ιανουάριο, η FOMC συμπέρανε πως η ανεργία ήταν «χαμηλή». Με το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο στο 3,9%, μια επιλογή θα ήταν να υπάρξει αναδιατύπωση στα σχόλιά της, τονίζοντας πως «το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει χαμηλό», σύμφωνα με οικονομολόγους της Bank of America.

Τέλος, επί τάπητος θα βρεθεί ο στόχος της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed ύψους 7,5 τρισ. δολαρίων, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη. Δεν αναμένεται απόφαση για μείωση του ρυθμού της σύσφιξης σε αυτή τη συνάντηση, αλλά ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. ενδέχεται να ενημερώσει σχετικά με τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, ο Τζερόμ Πάουελ σε κατάθεση στο Κογκρέσο αυτόν τον μήνα, επεσήμανε πως ότι η Fed «δεν απέχει πολύ» από το να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. «Οι τραπεζίτες θα ξεκαθαρίσουν ότι προφανώς δεν είναι έτοιμοι να μειώσουν τα επιτόκια. Χρειάζονται μερικά ακόμη δεδομένα για να αισθάνονται σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο», δήλωσε ο Mαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος στη Moody’s. «Περιμένω να επιβεβαιώσουν πως θα γίνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη περικοπή τον Ιούνιο» πρόσθεσε.

@associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο πληθυσμό έως το 2050, προβλέπει CEO πετρελαϊκής

Γήπεδο ΠΑΟ-Διπλή Ανάπλαση: «Ένταξη» της χρηματοδότησης στα προγράμματα του ΥΠΕΝ  

Ακίνητα: «Σκαρφάλωσε» η ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, πως διαμορφώνονται ενοίκια και επενδύσεις – Τα hot spots

gazzetta
gazzetta reader insider insider