Στο 3,4% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 3,4% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία
Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που ξεπέρασε τις προσδοκίες σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση έπεσε στο 3,4% από 4% τον Ιανουάριο.

Ευχάριστη έκπληξη για την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αποτελεί η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι πιέσεις υποχώρησαν σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στο 3,4% από 4% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% επιταχυνόμενος από το αρνητικό - 0,6% του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, οι οικονομολόγοι ανέμεναν για το Φεβρουάριο πως ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα σκαρφάλωνε στο 3,5% και στο 0,7% σε επίπεδο μήνας. Οι μεγαλύτερες συνεισφορές στο «φρένο» των τιμών προήλθαν από τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, ενώ πίεση άσκησαν η στέγαση και τα καύσιμα. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο, στον χαμηλότερο ρυθμό ανόδου από τον Ιανουάριο του 2022.

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνεται για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα μετά το υψηλό 19,2% του Μαρτίου του 2023, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια», συμπλήρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας σχετικά με τα αποτελέσματα. Ο δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας» - που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού - διαμορφώθηκε στο 4,5% ετησίως, κάτω από τις προβλέψεις για 4,6% και χαμηλότερα από το 5,1% τον Ιανουάριο του 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι η πτώση του πληθωρισμού «δημιουργεί το σκηνικό για καλύτερες οικονομικές συνθήκες». Η ΒοΕ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προσωρινά στο στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, προτού ενισχυθεί ξανά αργότερα μέσα στο έτος, ενώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης για την νομισματική πολιτική της, προβλέπεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25% ενώ σταθμίζει το πότε θα ξεκινήσουν οι περικοπές.

«Μετά από δύο σκληρά χρόνια για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, το δημοσίευμα του πληθωρισμού σήμερα το πρωί είναι ακόμη μια περαιτέρω απόδειξη ότι οι προοπτικές για τους καταναλωτές βελτιώνονται», δήλωσε η Ζάρα Νοκς, αναλύτρια στην JPMorgan, προσθέτοντας η ΒοΕ είναι απίθανο να πειστεί ότι «η μάχη έναντι στον πληθωρισμό κερδήθηκε». «Περισσότερα καλά νέα θα είναι καθ' οδόν, με τον πληθωρισμό πιθανόν να κινείται κάτω από τον στόχο 2% την άνοιξη, αλλά κρίσιμο ρόλο σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και μια παροδική πτώση των τιμών της ενέργειας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο - Ακλόνητη στην 1η θέση η Φινλανδία, πού βρίσκεται η Ελλάδα

Μεγάλες ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών – Το comeback της Ασίας

Ακίνητα: «Σκαρφάλωσε» η ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, πως διαμορφώνονται ενοίκια και επενδύσεις – Τα hot spots

gazzetta
gazzetta reader insider insider