Ρεύμα: Βουτιά 21% στη χονδρεμπορική – Τα μερίδια των προμηθευτών τον Φεβρουάριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Βουτιά 21% στη χονδρεμπορική – Τα μερίδια των προμηθευτών τον Φεβρουάριο
Μείωση της κατανάλωσης τον προηγούμενο μήνα «δείχνει» η πτώση κατά 12,5% του όγκου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πρωτιά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Στο 51,89% το μερίδιο της ΔΕΗ, στο 48,11% των ιδιωτών παρόχων συνολικά.

Τη σημαντική πτώση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνει και επίσημα το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο τον Φεβρουάριο καταγράφηκε πτώση κατά 21%. Κι αυτό γιατί η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 73,61 ευρώ ανά MWh, τον Ιανουάριο ήταν 93,03 ευρώ ανά MWh.

Καθώς το ύψος της χονδρεμπορικής αποτελεί τη βασική παράμετρο για τις χρεώσεις των κυμαινόμενων τιμολογίων, η «βουτιά» του προηγούμενου μήνα οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των «πράσινων» προϊόντων για τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι για τον μήνα που διανύουμε οι χρεώσεις κινούνται σε επίπεδα κοντά σε αυτά προ της ενεργειακής κρίσης, ξεκινώντας από τα 8,2 και φτάνοντας μέχρι τα 11,5 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο διάστημα που μεσολάβησε η αγορά παρουσιάζει τάσης σταθεροποίησης, με την τιμή της να κινείται μέχρι και τις 15 Μαρτίου στα 73,84 ευρώ ανά MWh. Αν η εικόνα αυτή διατηρηθεί και τον υπόλοιπο μήνα, τότε οι χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων θα κινηθούν σε παραπλήσια επίπεδα και τον Απρίλιο.

Πρωτιά των ΑΠΕ

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, ο όγκος των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας «φωτογραφίζει» σημαντική μείωση σε μηνιαία βάση, κατά 12,5%, της ζήτησης για ηλεκτρισμό. Πιο συγκεκριμένα, οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας άγγιξαν τις 4.543 Γιγαβατώρες (GWh), από 5.195 GWh τον Ιανουάριο.

Οι ΑΠΕ διατήρησαν την πρωτιά στη συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα – και μάλιστα με διαφορά, καθώς το μερίδιό τους διαμορφώθηκε στο 40%. Αν μάλιστα προστεθούν και τα υδροηλεκτρικά, που το μερίδιό τους διαμορφώθηκε σε 5%, τότε το συνολικό ποσοστό των «καθαρών» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κινήθηκε στο 45%.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 1 στις 2 κιλοβατώρες της ζήτησης, καλύφθηκαν από πηγές παραγωγής οι οποίες έχουν πλήρως «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής ήταν οι μονάδες φυσικού αερίου, το ποσοστό των οποίων ανήλθε στο 29%.

Ακολούθησαν οι εισαγωγές με 20%. Αισθητά περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, με το ποσοστό τους να περιορίζεται στο 4%.

Στο 51,89% το μερίδιο της ΔΕΗ

Στο «μέτωπο» των μεριδίων των προμηθευτών ρεύματος, η ΔΕ υποχώρησε ελαφρώς συγκριτικά με τον Ιανουάριο, με το μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 51,89%, από 53,14% ένα μήνα νωρίτερα. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα δεδομένα στην προμήθεια έχουν αλλάξει σημαντικά από τον Ιανουάριο, με την ανάληψη από τις αρχές του έτους της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την Protergia, η οποία σηματοδότησε και την «αυλαία» στην πολυετή συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Η συνέπεια ήταν το μερίδιο της ΔΕΗ να περιορισθεί έτι περαιτέρω, έπειτα από την υποχώρηση που σημείωσε μέσα στο 2022, με την έναρξη της εκπροσώπησης από την ΗΡΩΝ των «πράσινων» PPAs που έχει υπογράψει η δημόσια επιχείρηση με τη Viohalco και την ΤΙΤΑΝ. Ως συνέπεια, έγινα ένα ακόμη βήμα στο σχέδιο της ΔΕΗ να μειώσει τη «θέση» της στην προμήθεια, με δεδομένο ότι αποτελεί μόνιμη ευρωπαϊκή επιταγή ο περιορισμός κάτω από το 50% του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» στην ελληνική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο της Protergia διαμορφώθηκε στο 14,93%, από 14,73% τον Ιανουάριο. Αν προστεθεί το ποσοστό της Volterra (1,83%), που έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos, τότε το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώνεται στο 16,76%, από 16,43%.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους παρόχους, την τρίτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 11,77%, από 10,92% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε η Elpedison με 6,83% (από 6,23%), η NRG με 5,44% (από 5,5%), η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,4% (από 3,33%), η ZeniΘ με 2,54%, η Volton με 1,28%, η Eunice με 0,17% και η ΕΛΙΝΟΙΛ με 0,17%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider