Σκέρτσος: Tα κονδύλια του Tαμείου Aνάκαμψης στηρίζουν το ΑΕΠ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέρτσος: Tα κονδύλια του Tαμείου Aνάκαμψης στηρίζουν το ΑΕΠ
Τη σημασία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του ΑΕΠ περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά την τοποθέτηση του στην ημερίδα του ΙΟΒΕ για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα.

Τη σημασία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του ΑΕΠ, περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά την τοποθέτηση του στην ημερίδα του ΙΟΒΕ για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα. Σημείωσε, μάλιστα, πως η επίδοση του ρυθμού ανάπτυξης 2% της Ελλάδας το 2023 δεν θα ήταν εφικτή χωρίς αυτά τα κονδύλια.

Συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει 139 ορόσημα και στόχους. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα 52 εξ αυτών, δηλαδή το 40%.

Ο. κ. Σκέρτσος επισήμανε τον κάλο σχεδιασμό που προηγήθηκε και με τη σύνδρομή του ΙΟΒΕ. Περιέγραψε το πώς παρακολουθείται το πρόγραμμα αλλά αναφερθηκε kai στην ανάγκη για προσαρμογές και στα σχεδιαστικά λαθη του παρελθόντος στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ένα διαφορετικό πρόγραμμα από τα άλλα

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά τα οποία έχουν σχεδιάσει έως τώρα η ΕΕ και η Κομισιόν, το οποίο πάτησε πάνω στην εμπειρία της κρίσης χρέους. «Μάθαμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διοχετεύονται σε κάθε κράτος-μέλος. Το πρόγραμμα φεύγει από το κριτήριο της απορρόφησης και μεταφέρεται σε αυτό που προσφέρει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία: στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην κατανόηση από τον μέσο πολίτη του τι σημαίνει να υπάρχουν αυτα τα προγράμμα για την καθημερινότητά του», εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό ΑΕΠ, η οποία είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον προϋπολογισμό, αλλά 2 ή 3 φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης η υπόλοιπη Ευρώπη θα βρισκόταν σε ύφεση, αντί για τη στασιμότητα που έχει τώρα, και η Ελλάδα πιθανώς να μην είχε τον ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που διοχετεύονται μέσω των δημόσιων επενδύσεων είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη στήριξη της οικονομικής μεγέθυνσης και μάλιστα βιώσιμους όρους αφού το Ταμείο υποστηρίζει την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικής οπικονομίας, τη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες δεξιότητες, ικανές να στηρίξουν την ανάκαμψη που έρχεται.

Ο κ. Σκέρτσος στάθηκε και σε μια άλλη σημαντική διευκόλυνση, εξηγώντας ότι σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, το loan facility, δηλαδή ο μηχανισμός για τα δάνεια με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο είναι πάρα πολύ σημαντικός για να διατηρηθεί το αναπτυξιακό και επενδυτικό momemtum. Στην Ελλάδα το momentum αυτό στηρίζεται και σε άλλους παράγοντες -έξοδος από την οικονομική κρίση χρέους, επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, ανάκτηση εμπιστοσύνησς- ωστόσο, για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται ρευστότητα με τη μορφή φθηνού, προσβάσιμου χρήματος. «Τα18 δισ. ευρώ που έχουμε από το Ταμείο μπορούν να υποστηρίξουν και την αναγκαία επενδυτική κινητοποίηση», είπε.

Έχει ολοκληρωθεί το 40% των μεταρρυθμιστικών οροσήμων

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ορόσημα που περιλαμβάνει βοηθά ώστε η κυβέρνηση να έχει πλήρη εικόνα και για τον προγραμματισμό της δουλειάς. «Κάνουμε πιο παραγωγική και αποτελεσματική τη δουλειά μας», τόνισε σημειώνοντας πως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται 139 μεταρρυθμιστικά ορόσημα, και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα 52 από αυτά, περίπου το 40%.

Αστοχίες στα προηγούμενα ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα προηγούμενα ΕΣΠΑ «ήταν δυστυχώς μια σειρά από χαμένες ευκαιρίες. Έχουν αφήσει έναν μεγάλο πλούτο από επενδύσεις και υποδομές, όμως δεν ήταν δομημένα πάνω σε έναν συνεκτικό σχεδιασμό που είχε σαν προτεραιότητες την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία της οικονομίας. Ήταν φτιαγμένα από κάτω προς τα πάνω, ενδεχομένως με πελατειακά κριτήρια».

Η πρακτική αυτή δεν ίσχυσε στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 καθώς ελήφθησαν υπόψιν η γνώμη της Επιτροπής Σοφών, αλλά και οι ανάγκες της κοινωνίας, ενώ ανατέθηκε η παρακολούθησή του σε μια ειδική δομή. Ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε μάλιστα ότι αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα δομούνται στο εξής τέτοια προγράμματα στην ΕΕ γιατί είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και διασφαλίζει τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων. «Κάθε ευρώ που σκοπεύουμε πρέπει να πιάσει τόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε εξάλλου να μην βλέπουμε αποσπασματικά το Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα λαμβάνει περίπου 85 δισ. ευρώ ως πόρους την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και από άλλες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. «Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε στη διαχειριστική επάρκεια του κάθε φορέα υλοποίησης, πρέπει να υπάρχει μια συνεκτική αντίληψη για το πού θέλουμε να πάει η χώρα και η οικονομία. Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τις αναθεωρήσεις, είναι αναγκαίες», είπε ο κ. Σκέρτσος προσθέτοντας ότι δεν χάνεται κανένα έργο που απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, απλώς κρίθηκε ότι πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα με άλλους χρόνους γιατί το Ταμείο λήγει τον Αύγουστο 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δύσκολο το «παζλ» της μείωσης των χρεώσεων στα POS - Τι συζητούν στο ΥΠΟΙΚ

Φάρμακα: Περί τα 700 εκατ. η εξοικονόμηση από τις διαπραγματεύσεις τιμών το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider