Τουρκία: Στο 121,98% «μέτρησε» τον πληθωρισμό ανεξάρτητο ινστιτούτο - Σχεδόν διπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Στο 121,98% «μέτρησε» τον πληθωρισμό ανεξάρτητο ινστιτούτο - Σχεδόν διπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία
Στο 67,07% κατεγράφη ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Τουρκία τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK).

Μπορεί ο πληθωρισμός της Τουρκίας για τον Φεβρουάριο να αυξήθηκε με ρυθμό 67,07% -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK)- ωστόσο η αξιοπιστία των δεδομένων της τουρκικής υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση, με το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί, να υπολογίζει την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 121,98%.

Τον Ιανουάριο, το ENAG είχε μετρήσει την αύξηση του πληθωρισμού στην γειτονική χώρα στο 129,11% έναντι 64,86% στις μετρήσεις της Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TUIK, ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού, δείχνοντας ότι η καταναλωτική ζήτηση δεν υποχωρεί στους τομείς της φιλοξενίας, της εκπαίδευσης και της υγείας. Ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση με 94,78%, ακολούθησε η εκπαίδευση με 91,84%, η υγεία με 81,25% και οι μεταφορές με 77,98%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα και τα μη-αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε 71,12% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και κατέγραψε εκπληκτικά μεγάλη μηνιαία άνοδο 8,25%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK) την Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του στο Habertürk και το Bloomberg HT, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η τάση του πληθωρισμού είναι σύμφωνη με το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται. Ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός ήταν ελαφρώς υψηλός τον Ιανουάριο. Μπορεί να συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο. Από τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στην τάση, αλλά ο ετήσιος πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε τον αποκλεισμό Τραμπ από τις εκλογές στο Κολοράντο

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τι αλλάζει από φέτος με την αύξηση στα 2.500 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider