Τουρκία: Στο 67% ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Στο 67% ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο
Ο ετήσιος πληθωρισμός αγαθών στη Τουρκία εκτινάχθηκε στο 67,07% για το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου

Στο 67,07% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που είχαν προβλέψει άνοδο 65,7% σε δημοσκόπηση του Reuters και το 64,86% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο.

Ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού στη χώρα ήταν 4,53%.

Ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού, δείχνοντας ότι η καταναλωτική ζήτηση δεν υποχωρεί στους τομείς της φιλοξενίας, της εκπαίδευσης και της υγείας. Ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση με 94,78%, ακολούθησε η εκπαίδευση με 91,84%, η υγεία με 81,25% και οι μεταφορές με 77,98%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα και τα μη-αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε 71,12% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και κατέγραψε εκπληκτικά μεγάλη μηνιαία άνοδο 8,25%.

«Η πέραν του αναμενόμενου αύξηση στον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο, μας ανησυχεί καθώς έρχεται μετά από τα επίσης αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών κατά το τέταρτο τρίμηνο», έγραψε ο Liam Peach, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Στην τελευταία συνεδρίασή της, η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων που είχαν βρεθεί στο 45% και αποφάσισε τη διατήρησή τους σε αυτό το επίπεδο, έως ότου οι αυξήσεις των τιμών περιοριστούν. Τα τρέχοντα στοιχεία παρ' όλα αυτά εγείρουν υποψίες για νέο κύκλο οικονομικών «συσφίξεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές - Όλα τα φώτα στην ΕΚΤ

Τρ. Πειραιώς: «Κλείδωσε» το 27% του ΤΧΣ – Υπερκαλύφθηκε 2,5 φορές - Εκρηκτικό το ενδιαφέρον των επενδυτών

Πάνω και από τα 67.000 δολάρια το bitcoin - Μία «ανάσα» από το ιστορικό του υψηλό

gazzetta
gazzetta reader insider insider