Κομισιόν: Το εμπορικό πλεόνασμα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Το εμπορικό πλεόνασμα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται
Το εμπορικό πλεόνασμα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ αφού άγγιξε υψηλό τριετίας τον Οκτώβριο του 2023, συνέχισε ανοδικά και για το Νοέμβριο.

Το εμπορικό πλεόνασμα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ αφού άγγιξε υψηλό τριετίας τον Οκτώβριο του 2023, συνέχισε ανοδικά και για το Νοέμβριο, ανερχόμενο σε 6,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 3% αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 27% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022.

Εξαγωγές

Συνολικά, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων για το μήνα Νοέμβριο του 2023 άγγιξαν σε 20 δισ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο, οι συνολικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 210,8 δισ. ευρώ, με τις κύριες αυξήσεις να παρατηρούνται στο τομέα των μεταποιημένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων δημητριακών, φρούτων και καρπών.

Υπήρχαν όμως και τομείς που είχαν πτωτική τάση όπως οι εξαγωγές δημητριακών που βρέθηκαν να είναι στο -14%. Ο λόγος για τη μείωση, οφείλεται στο γεγονός πως παρά την αύξηση του όγκου των εξαγωγών (+7%), οι τιμές των προϊόντων, διολίσθησαν σημαντικά. Κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023 αναδείχθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Εισαγωγές

Παράλληλα, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, έφτασαν τα 13,1 δισ. ευρώ για το Νοέμβριο του 2023 με μείωση 16% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Για το 11μηνο του 2023 (Ιανουάριος - Νοέμβριος) άγγιξαν τα 146,1 δισ. ευρώ- 7% λιγότερο από το 2022. Στη συνολική αξία των εισαγωγών, οι μεγαλύτερες «ενέσεις» δόθηκαν από προϊόντα όπως καπνικά προϊόντα, ζάχαρη και ισογλυκόζη, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο.

Το 11% των εισαγωγών στην ΕΕ προέρχεται από τη Βραζιλία, με «βουτιά» 13% λόγω των μειωμένων αποθεμάτων σε φασόλια σόγιας, καφέ και καλαμπόκι. Την δεύτερη θέση κατέκτησε το Ηνωμένο Βασίλειο που είχε αύξηση κατά 290 εκατ. ευρώ και στην τρίτη κατατάσσεται η Ουκρανία με 6% μείωση για την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακή ασφάλεια στις επιχειρήσεις: Ανησυχία και λήψη μέτρων, ελλιπής η εκπαίδευση

Αλουμίνιο: Προσφορά 2,2 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Alumina από την Alcoa

Alpha Bank: Στις 7 Μαρτίου τα αποτελέσματα του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider