Eurostat: Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Ιανουάριο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Ιανουάριο
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,2%.

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 3,4% που ήταν τον Δεκέμβριο, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 10%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε στο 2,8% από 2,9% που ήταν τον Δεκέμβριο. Ένα χρόνο πριν ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 10%.

Χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό εμφάνισαν οι Δανία και Ιταλία (και οι δύο 0,9%) και ακολούθησαν η Λετονία, η Λιθουανία και η Φινλανδία με 1,1%. Τις υψηλότερες μεταβολές είχαν οι τιμές στη Ρουμανία (7,3%), στην Εσθονία (5%) και στην Κροατία (4,8%). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,2%.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο υποχώρησε σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενισχύθηκε σε 11 κράτη-μέλη και παρέμεινε σταθερός σε ένα. Τον Ιανουάριο την μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό της ΕΕ είχαν οι υπηρεσίες (+1,73 μονάδες βάσης), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+1,13 μονάδες βάσης), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,53% μβ) και η ενέργεια (-0,62 μονάδες βάσης).

Τα οριστικά στοιχεία βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα προσωρινά στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, με τον πληθωρισμό τροφίμων να επιμένει καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 8,3% τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PMI: Κοντά στην ανάκαμψη η Ευρωζώνη, παρά το «βαρίδι» της Γερμανίας

Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία - Νέα πτώση του PMI τον Φεβρουάριο

ΕΚΤ: Οι traders «μαζεύουν» τα στοιχήματα για περικοπές επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider