ΗΡΩΝ: Πρώτη «πράσινη» επένδυση εκτός συνόρων – Φωτοβολταϊκό 93 MW στην Αλβανία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΡΩΝ: Πρώτη «πράσινη» επένδυση εκτός συνόρων – Φωτοβολταϊκό 93 MW στην Αλβανία
Έγκριση υλοποίησης του έργου από την αλβανική κυβέρνηση, το οποίο θα πρέπει να κατασκευαστεί εντός 3 ετών. «Απόβαση» στη γειτονική χώρα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στον οποίο ανήκει η ΗΡΩΝ), με την κατασκευή και θερμοηλεκτρικής μονάδας, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την αλβανική GENER2.

Η πρώτη «πράσινη» επένδυσή της ΗΡΩΝ εκτός ελληνικής επικράτειας μπαίνει στις ράγες, με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 90 MW στην Αλβανία. Το έργο υλοποιείται από τη θυγατρική της εταιρείας Faethon (Φαέθων), ενώ η κατασκευή του πήρε την περασμένη εβδομάδα το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε τρία χρόνια, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή τόσο του πάρκου όσο και των συνοδών έργων. Πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή του Λιμπόχοβο.

Η άδεια λειτουργίας του είναι 49ετής. Από την ενέργεια που θα παράγει, σε ετήσια βάση το 2% θα παρέχεται αζημίως στο υπουργείο Υποδομών της Αλβανίας, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

«Καθαρός» εισαγωγέας η Αλβανία

Η επένδυση της ΗΡΩΝ, η οποία ανήκει στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γίνεται «στο κάδρο» των πρόσφατων μέτρων και τροποποιήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η Αλβανία, με σκοπό να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις για να ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Η χώρα είναι «καθαρός» εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, κατά ένα ποσοστό 25%, με συνέπεια κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης να είναι εκτεθειμένη στις υψηλές τιμές ρεύματος. Το εγχώριο «πράσινο» ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της αυτή τη στιγμή περιορίζεται αποκλειστικά σε υδροηλεκτρικές μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, η επέκταση της ΗΡΩΝ εκτός συνόρων επιτρέπει στην εταιρεία να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο portfolio της εταιρείας ξεχωρίζουν οι δύο μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει στη χώρα μας, συνολικής ισχύος 582 MW. Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες της γειτονικής χώρας για «πρασίνισμα» του ενεργειακού της μίγματος, επιτρέπει στην ΗΡΩΝ να προσθέσει ένα φωτοβολταϊκό έργα σημαντικής ισχύος.

Ενεργειακή «απόβαση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το φωτοβολταϊκό της ΗΡΩΝ έρχεται σε συνέχεια του πρότζεκτ για την κατασκευή της πρώτης θερμικής μονάδας στην Αλβανία, στο οποίο συμμετέχει ο μητρικός Όμιλος της εταιρείας. Έτσι, δίνει χαρακτήρα ενεργειακής «απόβασης» στις επενδύσεις που έχει στα σκαριά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη γειτονική χώρα.

Η μονάδα θα έχει ισχύ 174 MW και θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ θα εγκατασταθεί στο Relievi Roskovec της Αλβανίας. Εκτός από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην υλοποίησή της συμμετέχει η αλβανική GENER2, ενώ πρόσφατα και η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισήλθε με 35% στον φορέα υλοποίησης του έργου, την εταιρεία Fier Thermoelectric.

Η νέα αυτή μονάδα θα επιτρέψει στην Αλβανία να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές
ηλεκτρικού ρεύματος και να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ευελιξία την
αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στη χώρα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υπογράψει από τον Ιούνιο του 2023 σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, τουλάχιστον για επτά χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Στο επίκεντρο η στεγαστική πίστη - Βάζει όρια για τον δανεισμό με διπλή στόχευση

Δύο μέτρα και πολλά σταθμά - To χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ – Τα σενάρια για Ελλάκτωρ

ΤΑΙΠΕΔ: Τι θα παρουσιάσει σε Ινδούς υποψήφιους επενδυτές – Ψηλά στη λίστα λιμάνια, logistics, τουρισμός/ακίνητα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider