Αγρότες: Άνοιξε εκ νέου η εφαρμογή για το ΟΣΔΕ 2023 – Οι εκκρεμότητες

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγρότες: Άνοιξε εκ νέου η εφαρμογή για το ΟΣΔΕ 2023 – Οι εκκρεμότητες
Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι ανοιχτή για τις επόμενες 15 μέρες έτσι ώστε να γίνει επιτέλους η πολυπόθητη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Άνοιξε εκ νέου το ΟΣΔΕ 2023, ωστόσο φαίνεται πως η πλειοψηφία των προβλημάτων που είχαν καταγραφεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν έχει διορθωθεί.

Από σήμερα, όσοι παραγωγοί δεν έχουν ολοκληρώσει τη δήλωση ΟΣΔΕ τους και επιθυμούν να προσθέσουν οικολογικά σχήματα σε αυτή μπορούν να το κάνουν άμεσα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι ανοιχτή για τις επόμενες 15 μέρες έτσι ώστε να γίνει επιτέλους η πολυπόθητη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Πάντως μετά το εγχειρίδιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 15/2/2024, το οικολογικό σχήμα που φαίνεται πως θα είναι έτοιμο προς πληρωμή το συντομότερο δυνατό, χωρίς εκκρεμότητες και πολλούς διοικητικούς ελέγχους να το βαραίνουν είναι αυτό της βιολογικής (Π1-31.9 - Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας), το οποίο μπορεί να πληρώσει άμεσα 235 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των 425 εκατομμυρίων ευρώ. Να τονίσουμε εδώ, ότι το οικολογικά σχήμα της βιολογικής έχουν επιλέξει και πολλοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι είχαν ελάχιστες επιλογές οικολογικών σχημάτων εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και το πρόβλημα για αυτούς είναι έντονο.

Οι προϋπολογισμοί αυτοί αναφέρονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ της χώρας μας και ισχύουν μέχρι και σήμερα, χωρίς να είναι απίθανό να δούμε αλλαγές μικρές ή μεγαλύτερες αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Από την άλλη έντονο ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει και για την εφαρμογή του οικολογικού σχήματος 31.6 – «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων», ωστόσο το σχετικό σχήμα λόγω της πολυπλοκότητας του καθυστερεί αρκετά τη διαδικασία.

Το 31.6 χωρίζεται στις παρακάτω δράσεις:

31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ)»
31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»
31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακροοργανισμών»
31.6- Δ «Χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών»
31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης
31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση»
31.6-Ζ «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς»
31.6-Η «Διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών»
31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς»
31.6-Ι «Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης»
31.6-ΙΑ «Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές»
31.6-ΙΒ «Χρήση προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες»
31.6-ΙΓ «Εφαρμογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας».

Αντίστοιχο ενδιαφέρον με το 31.6 έχει και το οικολογικό σχήμα 31.1 - Χρήση Ανθεκτικών και Προσαρμοσμένων ειδών και Ποικιλιών, όπου όμως εκεί, λόγω της πληθώρας επιλογών (ειδικά στο 31.1-Β - Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών) τα ποσά που θα δοθούν θα είναι μάλλον χαμηλότερα σε σχέση με ότι προβλεπόταν.

Τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) έχουν από σήμερα έντονη δραστηριότητα και δηλώνουν τα οικολογικά σχήματα που εφάρμοσαν οι παραγωγοί, μιας και ακόμα αναφερόμαστε στο έτος 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider