Μπαταρίες: 48 έργα συνεχίζουν στον διαγωνισμό – Μεγάλοι παίκτες της αγοράς στους φιναλίστ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαταρίες: 48 έργα συνεχίζουν στον διαγωνισμό – Μεγάλοι παίκτες της αγοράς στους φιναλίστ
Την επόμενη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, θα οριστικοποιηθεί η λίστα των μονάδων που προκρίνονται - με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, αφότου ολοκληρωθεί η εξέταση τυχόν ενστάσεων.

(upd. 00:30) Αναρτήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η απόφαση για την προσωρινή λίστα των επιλεγέντων έργων, καθώς και ο κατάλογος των πρότζεκτ που αποκλείσθηκαν από το τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία.

48 μονάδες συνεχίζουν στον δεύτερο διαγωνισμό για την ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών και οι οποίες επομένως δίνουν το «παρών» στην προσωρινή λίστα επιλεγέντων έργων, που σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα έργα αθροίζουν συνολική ισχύ 1.555 MW και χωρητικότητα 3.120 MWh. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό είχαν υποβληθεί 55 προσφορές, κάτι που σημαίνει πως 7 μονάδες αποκλείσθηκαν από την επόμενη και τελική φάση της διαδικασίας, καθώς κρίθηκαν πως οι φάκελοί που υπέβαλαν οι αντίστοιχες εταιρείες δεν πληρούσαν τα κριτήρια της διαδικασίας.

Οι επενδυτές αυτών των 7 μονάδων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις από αύριο, οι οποίες θα εξεταστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου. Έτσι, την επόμενη ημέρα θα ανοίξουν και τα οικονομικά τιμήματα των επενδυτών, ώστε να προκύψουν τα έργα τα οποία θα προκριθούν από τη διαδικασία και, κατά συνέπεια, θα λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποκλεισθέντα έργα περιλαμβάνεται ένα πρότζεκτ της Elpedison, καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί συγγενής εταιρεία της Helleniq Energy, η οποία ήδη απο τον πρώτο διαγωνισμό είχε εξαντλήσει το όριο των 100 MW που έχει οριστεί ανά επενδυτή, για τη χορήγηση ενίσχυσης. Επίσης, το όριο είχαν καλύψει από τον πρώτο διαγωνισμό η ΔΕΗ και η Intrakat, οι οποίες όπως είναι φυσικό δεν δίνουν το παρών στη νέα δημοπρασία.

Στους φιναλίστ του δεύτερου διαγωνισμού, δηλαδή στην προσωρινή λίστα επιλεγέντων έργων, δίνουν το «παρών» με έργα τους σημαντικές εταιρείες του κλάδου, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Enel, η ΗΡΩΝ και η Καράτζης.

Υπενθυμίζεται ότι από τη 2η ανταγωνιστική διαδικασία θα προκριθούν μονάδες συνολικής ισχύος 288,21 MW. Σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία, έχει μειωθεί στο 50% η επενδυτική ενίσχυση (που για τη δεύτερη δημοπρασία έχει καθοριστεί στα 100.000 ευρώ ανά MW). Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον η «αποκάλυψη» των τιμημάτων των επενδυτών, αναφορικά με το ύψος το οποίο διεκδικούν για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση.

Όπως είναι γνωστό, στον πρώτο διαγωνισμό, όπου η επενδυτική ενίσχυση ήταν 200.000 ευρώ ανά MW, προκρίθηκαν 12 έργα, με προσφορές για λειτουργική ενίσχυση από 34.000 έως 64.100 ευρώ ανά MW ανά έτος. Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Επομένως, ήταν μικρότερη κατά 57% από την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, γεγονός το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για το ΥΠΕΝ να μειώσει τη στήριξη στο CAPEX, με σκοπό να επιδοτηθούν περισσότερες μονάδες. Η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης, όπως είναι φυσικό, θα ωθήσει ανοδικά τις προσφορές για τα εγγυημένα έσοδα των μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση 2% στις χρεώσεις με την «πρεμιέρα» των έγχρωμων τον Ιανουάριο

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Ξεκινάει άμεσα το πρόγραμμα – Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider