Ρεύμα: Καταργείται η εισφορά των μονάδων αερίου – Αυλαία στο «καπέλο» στους λογαριασμούς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Καταργείται η εισφορά των μονάδων αερίου – Αυλαία στο «καπέλο» στους λογαριασμούς
Τροπολογία του ΥΠΕΝ σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποσύρει την έκτακτη εισφορά η οποία είχε επιβληθεί στο αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. 

Τέλος στην έκτακτη εισφορά στο αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, βάζει τροπολογία του ΥΠΕΝ, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Έτσι, αίρονται μία σειρά από παρενέργειες που είχε το μέτρο, όπως η αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρισμού, η οποία «φούσκωνε» τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το μέτρο αποσύρεται άμεσα, από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Insider.gr, ότι ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου είχε «κλειδώσει» η απόφαση του ΥΠΕΝ για κατάργησή του. Η εισφορά «ενεργοποιήθηκε» τον Νοέμβριο του 2022, ενώ τον Μάιο του 2023 άλλαξε η φόρμουλα υπολογισμού της. Έτσι, το τελευταίο 9μηνο έχει καθοριστεί στο 5% της τιμής στην οποία «κλειδώνει» στον ολλανδικό κόμβο (TTF) το συμβόλαιο παράδοσης επόμενου μήνα.

Τα έσοδα από αυτό τον προσωρινό φόρο στο αέριο «όδευαν» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Όμως πρωταρχικός σκοπός του ΥΠΕΝ, για τη θέσπιση του μέτρου, ήταν να συγκρατηθεί η κατανάλωση αερίου στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των μονάδων αερίου, περιορίζονται οι ποσότητες καυσίμου που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του αερίου ακολουθούν πλέον πτωτική τροχιά. Είναι ενδεικτικό ότι το συμβόλαιο στο TTF κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 27,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σε επίπεδα δηλαδή που καταγράφονταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόσυρση της έκτακτης εισφοράς θα έχει ως συνέπεια να αποσυρθεί μία πηγή επιβάρυνσης των λογαριασμών των καταναλωτών. Κι αυτό γιατί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των μονάδων αερίου «μεταφράζεται» σε αυξημένο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είναι φυσικό, η επιβάρυνση αυτή λαμβάνεται υπόψη από τους προμηθευτές κατά τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς με τεχνητό τρόπο έχει αρκετές ακόμη παρενέργειες. Έτσι, το γεγονός ότι καθίσταται ακριβότερη από τις γειτονικές αγορές σημαίνει πως πριμοδοτούνται οι εισαγωγές, εις βάρος της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού.

Αυτό σημαίνει πως το μέτρο καταδικάζει τις εγχώριες μονάδες αερίου να υπολειτουργούν, με συνέπεια διαταράσσεται και ο προγραμματισμός των εισαγωγών αερίου που υποχρεώνονται να κάνουν οι παραγωγοί. Την ίδια στιγμή, οι αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας επιδεινώνουν τις περικοπές «πράσινης» παραγωγής, λειτουργώντας εις βάρος και των ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Έτοιμος έως τέλος του έτους από τον ΔΕΣΦΑ ο αγωγός στη Δυτική Μακεδονία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε μεγάλες υποδομές μεταφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider