Χατζηθεοδοσίου: Να μην δυναμιτιστεί το μέτρο έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηθεοδοσίου: Να μην δυναμιτιστεί το μέτρο έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες
«Ο νόμος για την έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις ασφαλισμένες κατοικίες και χωρίς εξαιρέσεις». Αυτό σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Ο νόμος για την έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις ασφαλισμένες κατοικίες και χωρίς εξαιρέσεις». Αυτό σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προσθέτοντας ότι: «με την εκκίνηση εφαρμογής του νόμου για την έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών, είναι χρήσιμο να αναφερθούν κάποιες περιπτώσεις που τυπικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη τους στο νέο μέτρο. Πρόκειται για παλαιά ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία: α) είτε δεν έχουν κάλυψη από πλημμύρα και β) είτε κοστολογούνται ανά τετραγωνικό μέτρο κάτω από τα 900 ευρώ. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι σήμερα αναγκαίες για την παροχή της έκπτωσης του 10%».

Η προτροπή του κ. Χατζηθεοδοσίου προς την πολιτεία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, είναι για φέτος - πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου - να ισχύσει για όλους και να μην διασαλευθεί ο σκοπός του νόμου και η σημασία που έχει για τους πολίτες και την ιδιωτική ασφάλιση.

«Να μην περάσουν λάθος μηνύματα εξαιτίας κάποιων λίγων περιπτώσεων ασφαλιστήριων συμβολαίων, για τα οποία δεν έχει ευθύνη ο κάτοχος της κατοικίας», επισημαίνει ο πρόεδρος και καταθέτει την πρόταση, για τις περιπτώσεις που δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, να λάβουν φέτος την προβλεπόμενη έκπτωση και να έχουν το χρονικό περιθώριο να συμπληρώσουν τα συμβόλαιά τους βάσει των όσων ορίζει ο νόμος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για να δοθεί η έκπτωση του 10% θα πρέπει τα ακίνητα να είναι ασφαλισμένα υποχρεωτικά για : 1. φωτιά, 2. σεισμό και 3.πλημμύρα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι, σε κάποια από τα παλιά συμβόλαια, δεν υπήρχε κάλυψη από πλημμύρα, ενώ και το κόστος ασφάλισης ήταν κάτω από τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κτίσματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον νόμο, το ποσό αυτό, θεωρείται ως το κατώτατο όριο για να χορηγηθεί η έκπτωση για το 2023.

Έτσι με αυτές τις δύο "αστοχίες", όπως αναφέρεται, σήμερα κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις οπότε και υπάρχει θέμα στο να λάβουν την έκπτωση που προβλέπει ο νέος νόμος.

Όπως τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «δεν υπήρχαν, άλλωστε, και τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής για έναν τόσο μεγάλο όγκο συμβολαίων, οπότε θεωρούμε άδικο να υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα τύχουν της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ. Είναι πραγματικά κρίμα να αλλοιώσουμε τη δυναμική αυτής της προσπάθειας αλλαγής κουλτούρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον «αέρα» η online πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες - Οδηγός ερωταπαντήσεων

Ακίνητα: Όλα τα βήματα που «ξεφουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Online η μείωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες για φυσικές καταστροφές

gazzetta
gazzetta reader insider insider