Έρευνα EKT: Μειώθηκαν οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα EKT: Μειώθηκαν οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών στην Ευρωζώνη
Aισθητή μείωση εμφάνισαν οι διάμεσες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες και για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ ανάμεσα σε καταναλωτές.

Aισθητή μείωση εμφάνισαν οι διάμεσες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες και για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ ανάμεσα σε καταναλωτές.

Οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν ελαφρά, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών μειώθηκαν περαιτέρω.

Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν ελαφρώς λιγότερο αρνητικές, ενώ το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες μειώθηκε.

Οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν ελαφρά, ενώ οι προσδοκίες για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 12 μήνες αργότερα μειώθηκαν ελαφρά.

Σημειώνεται πως οι πληθωριστικές προσδοκίες αποτελούν δείκτη της μελλοντικής πορείας της οικονομίας, καθώς οι καταναλωτές όταν αναμένουν άνοδο των τιμών τείνουν σε συγκράτηση των δαπανών κι ως εκ τούτου μειώνουν τους δείκτες της ιδιωτικής κατανάλωσης και της ανάπτυξης.

Πληθωρισμός

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, ο διάμεσος ρυθμός εκτιμώμενου πληθωρισμού τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε αισθητά στο 7%, από 7,8% τον Οκτώβριο.

Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν επίσης, στο 3,2% από 4%, όπως και αυτές για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν – σε 2,2% από 2,5%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τόσο σε ορίζοντα ενός έτους όσο και σε ορίζοντα τριών ετών, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 2022, πολύ κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού στο παρελθόν.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε ελαφρά. Οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70 ετών).

Εισόδημα και κατανάλωση

Αυξημένες είναι οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με το ονομαστικό εισόδημά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, το οποίο αναμένουν πως θα αυξηθεί κατά 1,2%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από τον Οκτώβριο (1,1%).

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις προσδοκίες των καταναλωτών ηλικίας 35-54 ετών, ενώ οι προσδοκίες των νεότερων καταναλωτών (ηλικίας 18-34 ετών) παρέμειναν σταθερές και των καταναλωτών μεγαλύτερης ηλικίας (55-70 ετών) μειώθηκαν ελαφρά.

Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 6,3%. Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 3,2%, από 3,3% τον Οκτώβριο και 3,4% τον Σεπτέμβριο.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες ήταν οριακά λιγότερο αρνητικές και διαμορφώθηκαν στο -1,2%, σε σύγκριση με -1,3% τον Οκτώβριο. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν μειώθηκαν στο 11,1%, από 11,4% τον Οκτώβριο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς μόνο υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,7%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας. Το χαμηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο συνέχισε να αναφέρει τα υψηλότερα αναμενόμενα και εκτιμώμενα ποσοστά ανεργίας.

Πρόσβαση σε στέγαση και πίστωση

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, οι καταναλωτές αναμένουν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,1% τους επόμενους 12 μήνες, η οποία και ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τον Οκτώβριο (2,0%). Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν υψηλότερες για τις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος: τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο ανέμεναν 1,2 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη ανάπτυξη από εκείνα του κορυφαίου εισοδήματος. Οι προσδοκίες για επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν μειώθηκαν ελαφρά στο 5,3%, από 5,4% τον Οκτώβριο, με τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα να αναμένουν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Η αντιληπτή πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες είχε μειωθεί ελαφρώς από την κορύφωσή της τον Οκτώβριο και η πρόσβαση σε πιστώσεις αναμενόταν να γίνει ελαφρώς ευκολότερη τους επόμενους 12 μήνες επίσης από την αιχμή του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ στο Νταβός: Προσγείωση για τις αγορές - «Πρόωρες οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων»

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ) στο Νταβός: Αδύνατον να προβλέψουμε πότε θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων

Σεντένο (ΕΚΤ) στο Νταβός: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider