Σεντένο (ΕΚΤ) στο Νταβός: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεντένο (ΕΚΤ) στο Νταβός: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στον πληθωρισμό
«Στοχεύουμε τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, δεν στοχεύουμε τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου και η τροχιά είναι πολύ θετική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σεντένο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοί του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσαν έναν πιο επιθετικό τόνο τις τελευταίες ημέρες.

«Στοχεύουμε τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, δεν στοχεύουμε τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου και η τροχιά είναι πολύ θετική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σεντένο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Δεν λέω ότι η υπέρβαση είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα από τα αναγκαία για να φέρουμε τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%. Από τα τέλη του 2022, όλες οι προβλέψεις μας για το 2025 δείχνουν μια πολύ καλά εδραιωμένη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα».

«Παραμένουμε βασιζόμενοι στα δεδομένα, έτσι πλαισιώνουμε τις αποφάσεις μας... Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΚΤ τον τελευταίο καιρό είναι ότι μπορεί να εδραιώσει τις προσδοκίες για πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%, και αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε αξιόπιστοι, και πρέπει να παραμείνουμε έτσι», προσέθεσε ο Σεντένο.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό έχουν γίνει εγχώριες, με τα περισσότερα από τα σοκ που πυροδότησαν την απότομη άνοδο του πληθωρισμού στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 να έχουν υποχωρήσει, εξήγησε ο Πορτογάλος.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώνεται ταχύτερα από ό,τι ανέβηκε και βρίσκεται σε ιδιαίτερα θετική πορεία, σύμφωνα με τον Σεντένο.

Τα σχόλια έρχονται μια ημέρα αφότου ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων έδειχναν προς την «αντίθετη κατεύθυνση» από ό,τι συνήθως θα ωθούσε τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων. Είπε επίσης ότι είναι πιθανό να μην υπάρξουν περικοπές φέτος, αντίθετα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ερωτηθείς για την πιθανή χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων, ο Μάριο Σντένο είπε: «Είμαστε έκπληκτοι τους τελευταίους τρεις έως τέσσερις μήνες στη μείωση πληθωριστικών μεγεθών». Αυτό είναι θετικό, ακόμη και αν φαίνονται μικρά λάθη στις προβλέψεις, επειδή δείχνει ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική επιδρά, τόνισε.

«Και από τη στιγμή που ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται σταθερά, με μια οικονομία… που δεν αναπτύσσεται, όπου οι προκλήσεις είναι τεράστιες, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί για να λάβουμε όλα τα δεδομένα και να αποφασίσουμε για αυτό», συνέχισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 20+1 ορόσημα της διπλής δόσης των 3,5 δισ. ευρώ – Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο

Βρετανία: Σημαντική επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών - Δεν επαναπαύεται η BoE

Vodafone - Microsoft υπογράφουν 10ετή συμφωνία, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider