Νάγκελ (ΕΚΤ): Μπορεί να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι αλλά είναι πρόωρο να το συζητάμε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ (ΕΚΤ): Μπορεί να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι αλλά είναι πρόωρο να το συζητάμε
Joachim Nagel
Ο Νάγκελ επεσήμανε τους μισθούς ως «το μεγάλο άγνωστο», ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, προειδοποίησε ότι οι περικοπές δεν είναι καθόλου εγγυημένες το 2024 λόγω γεωπολιτικών κινδύνων.

Στην ομάδα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που παραδέχονται πως είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι προσχώρησε μιλώντας στο Νταβός και ο διοικητής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

Για πρώτη φορά από τότε που το κόστος δανεισμού έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Σεπτέμβριο, ο Νάγκελ παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη στο Bloomberg ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι η κατάλληλη συγκυρία για να συζητηθεί εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός έχουν αποδυναμωθεί αρκετά ώστε να χαλαρώσει η πολιτική.

Ωστόσο, ο Γερμανός τραπεζίτης επέμεινε ότι το θέμα είναι πρόωρο προς το παρόν για να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση.

Και αυτό γιατί υπάρχουν επιφυλάξεις: ο Νάγκελ επεσήμανε τους μισθούς ως «το μεγάλο άγνωστο», ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, προειδοποίησε ότι οι περικοπές δεν είναι καθόλου εγγυημένες το 2024 λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ως επί το πλείστον, ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται πως προετοιμάζουν το έδαφος για μια στροφή. Ο Πορτογάλος Mάριο Σεντένο έχει υποδείξει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Λετονός Μάρτιν Κάζακς ανέφεραν τα μέσα του έτους.

Ακόμη και εκείνοι που ήταν αρνητικοί - όπως ο Κροάτης Μπόρις Βούισιτς και ο Ολλανδός Κλας Κνοτ - περιέγραψαν μόνο μια περικοπή στο πρώτο εξάμηνο ως μη πιθανή, και όχι αδύνατη.

Η έναρξη των μειώσεων το καλοκαίρι θα φέρει την ΕΚΤ πιο κοντά στις προοπτικές των οικονομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν μια πρώτη από τις τέσσερις περικοπές τον Ιούνιο. Αυτή είναι μια πιο μετριοπαθής άποψη από αυτή των επενδυτών, που στοιχηματίζουν σε έξι κινήσεις 0,25% από τον Απρίλιο.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 20+1 ορόσημα της διπλής δόσης των 3,5 δισ. ευρώ – Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο

Βρετανία: Σημαντική επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών - Δεν επαναπαύεται η BoE

Αττική Οδός: «Σπάνε κοντέρ» κυκλοφορία – έσοδα εν όψει της «αλλαγής φρουράς»

gazzetta
gazzetta reader insider insider