Μεγάλη συμμετοχή επενδυτών στον 2ο διαγωνισμό για μπαταρίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη συμμετοχή επενδυτών στον 2ο διαγωνισμό για μπαταρίες
Πιθανόν να ξεπεραστούν οι 95 προσφορές που υποβλήθηκαν στην πρώτη δημοπρασία, καθώς αρκετές ώρες πριν την ολοκλήρωση της προθεσμίας, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι συμμετοχές έφταναν τις 60-70.

Σε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον κατατείνουν οι ενδείξεις για τον δεύτερο διαγωνισμό ενίσχυσης αυτόνομων (standalone) μπαταριών, τον οποίο διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές ώρες πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία για τις συμμετοχές, είχαν υποβληθεί 60-70 προσφορές από εταιρείες, για τη διεκδίκηση στήριξης για τα πρότζεκτ αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που ωριμάζουν.

Οι προσφορές αυτές είχαν υποβληθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει την ίδια ημέρα, στις 23:59. Με δεδομένο ότι αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους ελάχιστες ώρες πριν από τη λήξη της διορίας, είναι πιθανό οι συμμετοχές να ξεπεράσουν αυτές του πρώτου διαγωνισμού – όταν είχαν φτάσει τις 95.

Μία πρώτη εικόνα για το ύψος της συμμετοχής θα αποκρυσταλλωθεί την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου. Οι προσφορές πάντως θα οριστικοποιηθούν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, καθώς την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου (στις 15:00) λήγει η προθεσμία υποβολής της εγγυητικές επιστολής (ύψους 35.000 ευρώ ανά MW) για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Μειωμένη επενδυτική ενίσχυση

Η προσφερόμενη ισχύς είναι 288,21 MW, ενώ η ΡΑΑΕΥ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ώστε στις 8 Φεβρουαρίου να εκδώσει τον προσωρινό κατάλογο των έργων που προκρίνονται. Ο οριστικός κατάλογος θα εκδοθεί στις 15 Φεβρουαρίου, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι, σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία, έχει μειωθεί στο 50% η επενδυτική ενίσχυση για τα έργα που θα προκριθούν, δηλαδή στα 100.000 ευρώ ανά MW. Η τιμή εκκίνησης για τις προσφορές για λειτουργική ενίσχυση έχει οριστεί στα 115.000 ευρώ ανά MW.

Η απόφαση του υπουργείου στηρίχθηκε στις προσφορές που κατατέθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό από τους συμμετέχοντες (για τη λειτουργική ενίσχυση των έργων) και οι οποίες έδειξαν πως η αγορά εκτιμά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα το ύψος των επιδιωκόμενων εγγυημένων εσόδων. Επομένως, με το «ψαλίδι» κατά 50% στην επενδυτική ενίσχυση, θα μπορέσουν μέσω του σχήματος να υλοποιηθούν σημαντικά περισσότερες μονάδες αποθήκευσης από τα 1.000 MW, που προβλέπονταν αρχικά.

Οι υποψήφιοι επενδυτές

Το επιπλέον χαρτοφυλάκιο, που θα προκύψει από τη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης, θα προκριθεί μέσω της τρίτης δημοπρασίας, που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. Έτσι, ο τρίτος διαγωνισμός (με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το σχήμα) θα είναι «μεικτός», καθώς σε αυτόν θα πάρουν μέρος επενδυτές για standalone μπαταρίες με εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών (MWh/MW), διεκδικώντας επομένως μέρος από τη δυναμικότητα που «απελευθερώνεται» με τον περιορισμό της κρατικής στήριξης στο CAPEX.

Στην πρώτη δημοπρασία οι προσφορές για λειτουργική ενίσχυση διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 57% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης. Από τη διαδικασία προκρίθηκαν έργα των Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Mytilineos.

Υπενθυμίζεται ότι στους επιλαχόντες ή στους αποκλεισθέντες συμπεριλήφθηκαν μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι «παίκτες», όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Ρόκας (Iberdrola), η LightSource, και η Abo. Επίσης, εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η Mytilineos δεν κάλυψαν το πλαφόν των 100 MW που προβλέπεται για το επιλέξιμο προς ενίσχυση χαρτοφυλάκιο κάθε επενδυτή από τις δύο πρώτες δημοπρασίες. Επομένως, οι παραπάνω «παίκτες» αναμένεται να δώσουν το «παρών» και στον δεύτερο διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Έγκριση από Κομισιόν για επιδότηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Αέριο: Βουτιά 11% στην κατανάλωση το 2023 – Οι εισαγωγές LNG πρώτη πηγή τροφοδοσίας

Σιάμισιης: Δεν αλλάζει ο έλεγχος της Helleniq Energy με το placement – Εξελίξεις σε 3 με 6 μήνες για ΔΕΠΑ Εμπορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider