Δάνεια: Οφειλές άνω των 22 δισ. ευρώ στην «ουρά» για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δάνεια: Οφειλές άνω των 22 δισ. ευρώ στην «ουρά» για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού
Οφειλές 4,1 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Πάνω από πέντε φορές περισσότερες οι οφειλές που αναζητούν λύση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προσδοκώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις μετά τις βελτιώσεις στον μηχανισμό που ψηφίστηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οφειλές άνω των 22 δισ. ευρώ (22,29 δισ.) βρίσκονται στην «ουρά» για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται για οφειλές 13,67 δισ. ευρώ για τις οποίες έχει γίνει η αρχική υποβολή αιτήματος και αντλούνται στοιχεία από την πλατφόρμα και για ολοκληρωμένα αιτήματα που αντιστοιχούν σε οφειλές 8,62 δισ. ευρώ.

Η απήχηση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού ανεβάζει ρυθμούς και το τελευταίο δίμηνο καταγράφονται συνεχόμενα ιστορικά υψηλά στην εκκίνηση νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, με άνω των 4.200 αιτήσεων τον Νοέμβριο. Σταθερά υψηλά παραμένουν οι νέες υποβολές αιτήσεων οι οποίες ξεπερνούν τις 2.200 καθώς και οι νέες μηνιαίες ρυθμίσεις οι οποίες ξεπερνούν τις 1.100.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 11.175 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,1 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Ωστόσο, πάνω από πέντε φορές περισσότερες οφειλές αναζητούν λύσεις μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, προδιαγράφοντας - μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις στον μηχανισμό που νομοθετήθηκαν αυτήν την εβδομάδα – «κοσμοσυρροή» οφειλετών για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Όπως έγραψε το insider.gr, για τους οφειλέτες – και ειδικά τους ευάλωτους - δημιουργούνται πλέον ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες για την διευθέτηση των οφειλών τους, καθώς ο νέος νόμος.

1. Προβλέπει ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (τελικό ποσό αποπληρωμής, ύψος «κουρέματος», αριθμός δόσεων) που θα δίνει ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).

2. Δίνει το δικαίωμα στον οφειλέτη να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης που θα βγάλει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι πιστωτές, όμως, αν απορρίψουν την πρόταση ρύθμισης επικαλούμενοι ότι ο οφειλέτης δεν είναι ευάλωτος, θα πρέπει να το αποδείξουν στα δικαστήρια, προσκομίζοντας στοιχεία. Η ρύθμιση αυτή συνδυάζει την προστασία για τους ευάλωτους, με πρόνοιες που επιτρέπουν τον έλεγχο ως προς το αν ο ενδιαφερόμενος είναι πράγματι ευάλωτος.

3. Βελτιώνει τον αλγόριθμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που βγάζει τις ρυθμίσεις και το «κούρεμα» της οφειλής. Με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα, θα βελτιωθεί ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ΄ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού. Συγκεκριμένα θα καταργηθεί η παράμετρος του αλγόριθμου που προβλέπει ελάχιστο ποσό ανάκτησης από το ποσό του δανείου που δεν φέρει εμπράγματη εξασφάλιση. Με την κατάργηση αυτή, το «κούρεμα» δανείου που έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις μπορεί να αυξηθεί επιπλέον έως και κατά 28%.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει δανειακή υποχρέωση 100.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου του (εμπράγματη εξασφάλιση του δανείου) είναι 50.000 ευρώ, έχει ποσοστό οφειλής ως προς την αξία του ακινήτου 200%. Με τα σημερινά δεδομένα, ο αλγόριθμος της πλατφόρμας έχει βγάλει ρύθμιση του συγκεκριμένου οφειλέτη για ποσό 45.220 ευρώ, δηλ. του έχει μειώσει το χρέος κατά 54.780 ευρώ. Με την κατάργηση της ανωτέρω παραμέτρου στον αλγόριθμο, το ποσό της ρύθμισης θα πέσει αυτομάτως σε 32.500 ευρώ, δηλαδή επιπλέον διαγραφή χρέους 22.280 ευρώ που σημαίνει επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής κατά 28%. Όσο μεγαλώνει η αξία του ακινήτου σε σχέση με την δανειακή υποχρέωση, θα περιορίζεται το «κούρεμα». Στην περίπτωση π.χ. που η αξία του ακινήτου είναι 120.000 ευρώ και η οφειλή 100.000 ευρώ (ποσοστό οφειλής προς εμπορική αξία ακινήτου 83%), η ρύθμιση που βγάζει σήμερα ο αλγόριθμος είναι για ποσό 80.528 ευρώ, δηλ. έχει «κουρέψει» χρέος 19.472 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, το ποσό της ρύθμισης θα μειώνεται σε 78.000 ευρώ, δηλαδή ο οφειλέτης θα γλυτώνει επιπλέον 2.528 ευρώ (επιπλέον «κούρεμα» 3%).

4. Καθορίζεται σταθερό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις. Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση που αναμένεται, θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 χρόνια το επιτόκιο των ρυθμίσεων, θωρακίζοντας τους δανειολήπτες από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που ισχύει διεθνώς. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς σήμερα είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και γίνεται 3% σταθερό (δηλαδή το τελικό κόστος της ρύθμισης για τον οφειλέτη μειώνεται στο μισό). Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης το επιτόκιο ήταν ήδη 3% σταθερό.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider