ΤΑΙΠΕΔ: «Στρωμένο χαλί» για placement στη HeleniQ Energy και IPO σε ΔΑΑ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: «Στρωμένο χαλί» για placement στη HeleniQ Energy και IPO σε ΔΑΑ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές
Στο νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας για δάνεια και servicers υπάρχουν τροπολογίες για εξαιρέσεις κινήσεων του ΤΑΙΠΕΔ από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για ευελιξία στη διενέργεια χρηματιστηριακών πράξεων. Εντός ημερών η διάθεση μετοχών σε HeleniQ Energy, αρχές 2024 το IPO για το «Ελ. Βενιζέλος».

Ίσως να πέρασε λίγο απαρατήρητο αλλά επί της ουσίας ανοίγει ακόμα πιο… διάπλατα τον δρόμο στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε κινήσεις χρηματιστηριακού χαρακτήρα, όπως αυτές που αναμένονται με το placement στην HelleniQ Energy άμεσα ή και το IPO του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο τον επόμενο χρόνιο. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος <(ΗΡΑΚΛΗΣ)>ΗΡΑΚΛΗΣ και άλλες επείγουσες διατάξεις», υπάρχει τροπολογία (άρθρο 1 - Συναλλαγές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σε ρυθμιζόμενη αγορά ), βάσει της οποίας υπάρχουν εξαιρέσεις από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τις ανωτέρω συναλλαγές, παρά μόνο για βαρεία αμέλεια και δόλο, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου μετά από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι δυνατόν να λαμβάνεται γνωμοδότηση πιστωτικού ιδρύματος ή Ε.Π.Ε.Υ. σχετικά με το δίκαιο και εύλογο μιας προτεινόμενης συναλλαγής.

Πρόκειται για τροπολογίες που αφενός επιτρέπουν στο Ταμείο να ξεπεράσει εμπόδια και καθυστερήσεις που προκαλούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφετέρου δίνουν «χώρο» στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να κινηθεί όπως άλλες διοικήσεις που προωθούν placements και να προωθήσει με ευελιξία χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Θέμα ημερών το placement στην HelleniQ Energy; - Αρχές 2024 ο ΔΑΑ

Προφανώς, απαιτείται η ψήφιση του νομοσχεδίου που αναμένεται προσεχώς, ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του περισσότερη ευχέρεια για να προχωρήσει άμεσα, ακόμα και εντός εβδομάδας, το placement περί το 10% (αν όχι και λίγο παραπάνω στο 12%) των μετοχών στην HelleniQ Energy (σε αναλογία της συμμετοχής των Paneuropean – Λάτση και Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ) και στις αρχές του 2024, μάλλον τον Φεβρουάριο, το IPO του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθήνας – «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο, όπως από τον Μάιο του 2022 είχε αποκαλύψει το insider.gr.

Προφανώς για τα πρώην ΕΛΠΕ, πέραν της προετοιμασίας και της επιλογής συμβούλων που έχουν ήδη γίνει, απαιτείται και ένα γρήγορο pre-marketing, ενώ για τον ΔΑΑ εκκρεμούν εγκρίσεις γενικών συνελεύσεων αλλά και τροποποίηση της σύμβασης από τη Βουλή, ενέργειες που είναι προ των πυλών ώστε να δοθεί το 20% συν 10% (το δεύτερο, ως γνωστόν, στη Avi Alliance, που ανήκει κατά 100% στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments, με premium).

Αναμφίβολα, τόσο η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας (μετά και το νέο investment grade από τη Fitch) αλλά και της εταιρείας, αναμένεται να παίξουν τον ρόλο τους στο placement για την HelleniQ Energy, λίγες ημέρες μετά και το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την χώρα στο συνέδριο της Morgan Stanley. Σκοπός της εισαγωγής νέων μετοχών στο ΧΑ είναι να ενισχυθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών. Αυτό σημαίνει πως με τη συγκεκριμένη κίνηση θα υπάρξει καλύτερη αποτίμηση του Ομίλου, η οποία θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές του, όπως έχει αναδείξει το insider.gr.

Όσον αφορά στον ΔΑΑ, προφανώς η «απογείωση» των μεγεθών και η ανοδική πορεία του τουρισμού ενισχύουν τις προσδοκίες για άντληση σημαντικού ποσού, ακόμα και της τάξεως του 1 δις ευρώ, από τη διαδικασία που μάλλον θα γίνει αρχές του 2024, και ίσως στον δεύτερο μήνα του νέου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΑ Καβάλας: «Σήμα» για τη διεκδίκηση της σύμβασης των 81,7 εκατ. ευρώ

Ο νέος Ηρακλής – Τα πάρε, δώσε μετοχών – Τι θα κάνει τα μετρητά η Ελλάκτωρ;  

Ρεύμα: Τι δείχνουν τα αποκαλυπτήρια των πράσινων τιμολογίων – Η εικόνα για τις χρεώσεις Ιανουαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider